...

In het Achterhoekse Ruurlo ligt een Boswachterspad van 6 kilometer. De start ligt bij TOP De Heikamp met heel veel parkeergelegenheid. Het Boswachterspad is een route door graslanden, over heidevelden, bossen en langs weilanden. In natte weersomstandigheden kan het modderig zijn, dus trek je laarzen aan en ga op avontuur. 

Praktische informatie

De wandeling: Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De Heikamp
Parkeren: Hengeloseweg 2, Ruurlo
Markering: Gele markering
Hond: De hond mag aangelijnd mee

De Achterhoek

In het oosten van Gelderland ligt de Achterhoek. Een regio met een afwisselend landschap van weilanden, bospercelen, akkervelden, dorpen en eeuwenoude kerkenpaden. Waar kabbelende beekjes je doen denken dat je in een sprookje wandelt. Er liggen duizenden kilometers aan wandelpaden. Je raakt er nooit uitgewandeld. In het westen van de Achterhoek vind je Ruurlo, met het bekende Kasteel Ruurlo. Vlakbij het kasteel vind je TOP De Heikamp met het klimbos, de pannenkoekenboerderij en het doolhof. Het is de start van Boswachterspad Ruurlo van Staatsbosbeheer.

Boswachterspad Ruurlo

Vanaf de TOP vertrekt Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo. Een route van 6 kilometer die je makkelijk volgt door de gele bordjes te volgen. Soms staan de bordjes wat verstopt in het groen. De route gaat vanaf de parkeerplaats over verschillende bospaden, via een heideveld en een vlonderpad, langs akkerlanden en nog wat bospaden. Ik wandel vandaag met Corine van @kruimelmnstr

boswachterspad Ruurlo

Door het bos

Vanaf de parkeerplaats gaat Boswachterspad Ruurlo aan de overkant van de weg het bos in. Via verschillende gras- en bospaden kronkel je door het bos. Langs verschillende akkers, weilanden en schitterende boerderijen. Eén van de boerderijen is een vakantiehuis van Staatsbosbeheer. Langs veel van de paden waar we overheen gaan, groeien varens en bramenstruiken. Regelmatig voegen we een stop toe, om wat bramen te plukken en onderweg op te eten. 

Een vlonderpad & picknickplek

En dan komt er een verrassing die we niet aan hebben zien komen: een vlonderpad en heideveld. Tussen de boerderijen en bospercelen ligt een klein heideveld, ven, vlonderpad en een picknickbank. Langzaam struinend, genietend van de heide gaan we over het veld. Bij de picknickbank is het tijd voor koffie. Corine heeft een thermosfles mee genomen en twee bekers en ik heb een koek in mijn tas. De zon schijnt, libellen vliegen over het ven en bijen zoemen tussen de heide. Het is een heerlijke plek voor een pauze. 

boswachterspad Ruurlo

Langs varens en mossige bospaden

Vanaf het heideveld gaat de route het bos weer in. We komen langs een deel vol met varens. De bosvloer staat er vol mee en dat geeft toch altijd een bijzondere sfeer aan een bos vind ik. Op de Veluwe heb je ook bossen zoals deze, zoals bij het Herikhuizerveld en tijdens de Sprengenroute. Dwalend over smalle paden komen we terug op bospaden die ons tergbrengen naar De Heikamp. Hier ploffen we neer, vlak voordat de regen losbarst en wij genieten van een pannenkoek.

Boswachterspad Ruurlo

Dit boswachterspad is geen lange route, maar wel een verrassende. Je gaat 100% over onverharde paden, met een paar meter over een vlonderpad. De route gaat voornamelijk over bospaden en langs boerenvelden, maar het stukje over de heide was voor mij een verrassende afwisseling. Vooral toen de zon ging schijnen. Geniet tijdens deze route van het Achterhoekse landschap en schitterende boerderijen met een lekkere lunch als afsluiting. 

Meer wandelroutes in de Achterhoek

De Achterhoek heeft duizenden kilometers aan wandelpaden. Je kunt er dan ook altijd iets te wandelen vinden. Ik heb er nog veel te ontdekken, maar hier een aantal schitterende routes die ik hier al liep:

 

Meer routes in Gelderland

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

boswachterspad Ruurlo
boswachterspad Ruurlo
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!