...

Nood-Brabant heeft verschillende schitterende natuurgebieden. Oisterwijkse Bossen & Vennen, Kampina, Grenspark Kalmthoutse Heide en de Loonse & Drunense Duinen. Met deze route voeg ik een gebied toe aan het lijstje: het Mastbos. Onder de rook van Breda waan je je in dit bos in the middle of nowhere. Het Boswachterspad neemt je in zeven kilometer mee langs de hoogtepunten van dit mooie gebied. In dit artikel bespreek ik er een aantal.

Praktische informatie

De wandeling: Boswachterspad Mastbos
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Café De Kogelvanger
Parkeren: verschillende opties, waaronder aan de Galderseweg of de Stouwdreef
Markering: bordjes met een hertje of GPX bestand
Komoot: vind hier de route in mijn komoot >>

Over het Mastbos

Het Mastbos is al eeuwenoud. Je zou het niet denken want het ligt heel dicht tegen de bebouwde kom aan van Breda, maar in de 16e eeuw vond het zijn oorsprong. Graaf Hendrik III van Nassau-Breda heeft het bos vanaf het jaar 1515 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland. Voor de aanleg was in dit gebied een heideveld met een aantal kleinere eikenbossen.

Het mastbos heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. Later leverde het masten voor de schepen van de VOC. Ook heeft het bos dienst gedaan als jachtgebied voor de Heren Breda. (bron: wikipedia)

boswachterspad Mastbos

Boswachterspad Mastbos

Het Boswachterspad Mastbos is een wandelroute van zeven kilometer. Uitgezet door de boswachters van het gebiedneemt deze route je gegarandeerd mee langs de mooiste plekjes. De route is prima te volgen door de bordjes langs de route met een hertje erop afgebeeld. Over brede lanen en smalle paadjes, langs vennen en meren. Het ene moment wandel je in een donker bos en het andere sta je aan de rand van het water. 

Waar parkeren voor het Mastbos?

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden langs het mastbos. Staatsbosbeheer geeft aan op haar site dat je de start van het Boswachterspad kunt vinden bij Café De Kogelvanger in Breda. Hier vind je een paneel met een kaart van de omgeving en de route. Je kunt parkeren op de parkeerplaats aan de Galderseweg of de parkeerplaats aan de Stouwdreef. Let op!! Sommige parkeerplaatsen zijn tijdelijk gesloten en de parkeerplaats van het café is officieel alleen voor bezoekers van het café. 

Zelf heb ik mijn auto geparkeerd op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Marellenweg en een stukje toegevoegd aan het Boswachterspad. 

boswachterspad Mastbos

Het Turfven

Een van de eerste leuke plekken die je tegenkomt tijdens dit Boswachterspad is het Turfven. Het is een plek waar het zelfs op deze zaterdagmiddag begin oktober rustig is. Aan het ven staat een bankje van waar je kunt uitkijken over het water. Vlak naast het Turfven ligt nog een ven, waarvan de naam mij niet bekend is. Ik stel mij voor dat het hier in het voorjaar een komen en gaan is van kikkers, watervogels en andere dieren. 

De Lange Dreef

Wie door het Mastbos wandelt kan het niet ontgaan dat de wegen hier namen hebben. Het zijn veelal dreven. De Lange Dreef is, de naam zegt het al, een lange boslaan die het Mastbos van boven naar beneden en tweeën deelt. Het is een schitterende boslaan. Terwijl ik hier wandel vallen de eerste eikels al op de grond, ruist de wind door de eeuwenoude bomen en dwarrelen bladeren als regen op de grond.  Ik zie voor mij hoe mensen hier al eeuwenlang paraderen, genietend van hetzelfde bos als ik nu doe. 

Rotonde Lange Dreef met Oude Postbaan

Je zult wel denken, een rotonde? Ja! Het is een bijzondere plek in het bos. Dit is waar een eeuwenoude structuur van het Mastbos in ere wordt hersteld: het vierkant van Maurits.

Vanaf 1621 werd het Mastbos op een meer planmatige wijze beheerd. Prins Maurits gaf opdracht aan de landmeters Jacob Robbrechtszoon Lips en zijn opvolger Jan Pieterszoon Dou om het Mastbos in kaart te brengen en een omheind jachtgebied aan te leggen. Binnen het gebied werd een vierkant gemarkeerd door brede lanen met bomen, wallen en sloten. De zijden bedroegen circa 1300 meter, waardoor het oppervlak 173 hectare was. (bron: wikipedia) 

Op deze plek stond tot een paar jaar geleden een gigantische beukeboom. Door aantasting van de reuzenzwam, raakte de boom ziek. Om gevaar voor wandelaars te voorkomen is de boom gekapt. Ondanks dat de rotonde nu leeg is, is het nog steeds een indrukwekkende plek met bankjes en picknickplekken. 

boswachterspad Mastbos

Langs de meren

Niet veel verder komt het Boswachterspad langs nog twee waters van het Mastbos. Ik heb nergens de namen van de waters kunnen achterhalen, maar het is een bijzondere plek. Ook hier staan bankjes met uitzichten over het water. Dit is waar ik een tijdje heb gezeten, met de wind door de haren. Gedachten waaiden weg en de stilte bleef. Een plekje om tot rust te komen.

Het vlonderpad

Het laatste stukje van het Boswachterspad is het vlonderpad. Het begin van het vlonderpad ligt dan ook niet ver van Café De Kogelvanger. Het is een middellang vlonderpad over de heide. In het midden staat een bankje. De heide kleurt momenteel (begin oktober) bruin, maar ik zie voor mij hoe het er hier uitzag toen de hei in bloei stond. Een paarse zee.

Het vlonderpad is een leuke afwisseling van de vele bospaden van het Boswachterspad. Het is een leuk kersje op de taart.

Boswachterspad Mastbos, het mooiste in één route

Het Mastbos is een verrassing aan de rand van het drukke Breda. Een eeuwenoud bos dat mij op geen enkele manier teleurstelt. Brede statige lanen, smalle paden en het vlonderpad. Vennen, meren en plassen. Om elke bocht ziet het bos er net even anders uit.

Boswachterspad Mastbos laat je in zeven kilometer al het moois zien van wat dit bos te bieden heeft. De mensen die dagelijks in dit bos werken weten wat ze ons willen tonen met dit bos. Het is een goed begaanbaar pad en de route biedt dan ook weinig uitdagingen. Het vlonderpad aan het einde is het kersje op de taart. Brabant heeft een aantal schitterende parels op natuurgebied en het Mastbos is er zeker één van!

Meer routes in Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

boswachterspad mastbos
boswachterspad mastbos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

boek je vakantie bij de ANWB
error: Content is protected !!