...

Struinen over lange boslanen. Speuren naar wilde zwijnen en edelherten. Genieten van de stilte. Dat zijn de bossen van Kroondomein Het Loo. Bossen die horen bij het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland. Ze zitten boordevol met wilde dieren en zijn de perfecte plek voor een boswandeling. In dit artikel neem ik je mee naar vijf mooie en hele uiteenlopende boswandelingen door de boswachterijen van het Kroondomein. 

Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is een koninklijk landgoed in Nederland dat wordt beheerd door de Koninklijke Familie. Het ligt op de Veluwe en bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden en landbouwgronden. Maar ook Paleis Het Loo en Paleispark Het Loo horen bij het Kroondomein. Het Kroondomein is grotendeels toegankelijk voor wandelaars en fietsers, maar delen ervan blijven, zijn drie maanden per jaar gesloten. 

De boswachterijen

Kroondomein Het Loo omvat het volledige terrein, inclusief de bossen, het paleispark, het paleis zelf en de tuinen. Hoewel in de volksmond vaak alleen naar de bossen wordt verwezen als Kroondomein Het Loo, wordt deze term hier ook voor het gemak gehanteerd.

Het gebied bestaat uit de boswachterijen Gortel, Hoog Soeren en Uddel, en worden samen Koninklijke Houtvesterij Het Loo genoemd. Dit was ooit het jachtgebied van koningen en koninginnen en is nu vooral geliefd bij wandelaars en fietsers. De bossen herbergen een diversiteit aan wilde dieren, dus met wat geluk en scherp oog kun je hier wellicht iets bijzonders spotten tussen de bomen. Drie maanden van het jaar (15 september t/m 25 december) zijn delen van de boswachterijen gesloten. Dan is het alleen toegankelijk voor de Koninklijke Familie voor hun jachtpartijen. 

boswandeling kroondomein

Hoge Duvel | 13 of 7 kilometer

Wandelroute Hoge Duvel is een van de meest bekende, mooie en populaire boswandelingen door het Kroondomein.  Je kunt kiezen voor een korte of een lange variant, waarbij ik koos voor de lange versie. De route staat op de plattegrond van Kroondomein Het Loo met hierop alle wandelroutes. Ik heb de route overgezet naar mijn Komoot. De start van de route bevindt zich bij één van de gratis parkeerplaatsen aan de Aardhuisweg. Dit is ook de start van de kortere variant. Let op: bepaalde delen van de wandelroute zijn jaarlijks gesloten tussen 15 september en 25 december.

>> Lees alles over wandelroute Hoge Duvel 

Wandelroute Aardschoten | 6,5 kilometer

Net ten zuiden van het paleispark, bij Kamsteeg, bevindt zich parkeerplaats Aardschoten, het startpunt van deze gelijknamige wandelroute. Deze boswandeling door het Kroondomein strekt zich uit over 5,5 kilometer en volg je via groene paaltjes. Ik wandelde deze boswandeling in de avond en spotte meerdere wilde zwijnen tussen de bomen. Ook deze wandelroute staat aangegeven op de plattegrond

>> Lees alles over wandelroute Aardschoten

Komootroute vanuit Emst | 5,5 kilometer

De eerste boswandeling die ik maakte op het Kroondomein startte ik vanuit Emst. Het is geen gemarkeerde route, maar een komootroute. Vanaf een kleine parkeerplaats net buiten het dorp Emst gaat deze route over brede bospaden, waar ik in het zand tientallen sporen spot van edelherten, reeën en zwijnen. Deze korte wandelroute is een prima boswandeling door een rustig deel van het Kroondomein.

>> Lees alles over de Komootroute vanuit Emst

boswandeling kroondomein

Wandelroute Rollekoot | 6,5 kilometer

Deze boswandeling start vanaf een parkeerplaats aan de Elburgerweg. Als alternatief kun je ook starten vanaf de Gortelseweg. De wandelroute is gemarkeerd met rode paaltjes en strekt zich uit tussen de Gortelseweg en de Elspeterweg in Vaassen. Ook deze boswandeling komt van de plattegrond van het Kroondomein. Van 1912 tot 2012 bevond zich hier stoomwasserij De Rollekoot, wat het gebied zijn naam gaf. Wandelroute Rollekoot neemt je mee over diverse bospaden, langs beken en door De Mosketel. Je komt niet alleen door het bos, maar ook langs landerijen en heidevelden.

>> Lees meer over wandelroute Rollekoot

Komootroute Wieselse Bos | 11 kilometer

Dit is misschien wel het stilste boswandeling door het Kroondomein die ik heb gemaakt. De Komootroute begint bij de kleine parkeerplaats, toegankelijk vanaf zonsopkomst. Vanaf de parkeerplaats volgt deze boswandeling door het Kroondomein eerst de Wieselse Weg, een breed en recht pad. De wandeling is een afwisseling van naald- en loofbos, heidevelden, smalle kronkelpaden en brede wegen.

>> Lees meer over Komootroute het Wieselse Bos

Boswandelingen over Kroondomein Het Loo

De uitgestrekte bossen van het Kroondomein zijn, wat mij betreft, de perfecte plek voor een boswandeling. Ondanks dat veel mensen het Kroondomein kennen, zijn er zeker plekken die heel rustig en stil zijn. Zoals het Wieselse Bos. Ik ga het liefste aan het begin van de ochtend wandelen en een ontmoeting met wilde dieren is dan niet uitgesloten. Zorg dan ook dat je weet hoe je op wild moet reageren.

Meer tips & tops

9 Tips voor wandelen in de winter

9 Tips voor wandelen in de winter

Wandelen in de winter is, net als tijdens de drie andere seizoenen, een heerlijke bezigheid. Bevroren landschappen, de frisse lucht en soms sneeuw maken het een magische tijd om eropuit te trekken. Alleen er zijn ook uitdagingen. Om te kunnen genieten van het wandelen...

Deel deze wandeling op Pinterest

boswandeling kroondomein
boswandeling kroondomein
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!