...

Doe een bosrondje in Noordwijk. Wandel van Meijendel naar Scheveningen. Ontdek de forten rond marinestad Den Helder. Bekijk boeren en badgasten in Ouddorp. En kom klimmen en dalen in de kop van Schouwen. Wandelen langs de Nederlandse kustlijn laat je in 30 wandelroutes kennismaken met de kustlijn van het Nederlandse vasteland.

Wandelen langs de Nederlandse kust

Van de kop van Noord-Holland tot de kelder van Zeeland. ANWB uitgeverij neemt je in het boek Wandelen langs de Nederlandse kust mee naar 30 verschillende gebieden, op 30 wandelingen variërend van 5 tot 20 kilometer. Bij elke route staat een klein kaartje dat je een beeld geeft van de route en waar je langskomt. Daarnaast staat er beschreven hoe je er komt met OV, waar je kunt parkeren, of de hond mee mag en welke horeca je tegenkomt. 

Wat zelf altijd leuk vind aan het wandelen is om tegelijk meer te leren over de historie van gebieden en gebouwen waar ik doorheen of langs kom. Welke mensen kwamen hier vroeger? Hoe oud is het? En wat kan ik nog meer vinden in de omgeving. De ANWB zou de ANWB niet zijn, als ze deze informatie niet per route zouden aangeven. Hierdoor gaat het om meer dan alleen de ene voet voor de andere zetten.. Wat mij betreft gaan de kustwandelingen zo meer leven.

Met Google Maps wandelen langs de kustlijn

De wandelroutes zijn op verschillende manieren te volgen. De makkelijkste manier, maar dat is mijn bescheiden mening, is met Google Maps. Hiervoor neem je een paar stappen: Het eerste dat je doet is kiezen waar je wilt gaan wandelen. Als tweede scan je met de camera op je telefoon de QR-code en de route opent op Google maps. De derde en laatste stap is dat je gaat wandelen met de route op je telefoon. 

Bij de route in Google Maps staan nummertjes van de verschillende highlights die je tegenkomt. Google Maps geeft aan waar je langs komt. In het boek vind je de achtergrondinformatie van die highlights. Op een korte en bondige manier lees je over de historie van plekken, waarom ze bepaalde namen hebben of wat de omgevings te bieden heeft. 

wandelen langs de kust

Wandelen langs de kust bij Den Helder

De eerste route uit het boek is een wandeling van 15,5 kilometer langs de forten rondom marinestad Den Helder. De route neemt je mee in de historie van de verdedigingswerken en van Den Helder als marinestad. Ook Napoleon komt even langs bij deze route omschrijving. Hoogtepunten van deze route zijn Fort Kijkduin en het Marinemuseum, maar je wandelt ook over een zware zeedijk en hobbelige duinen. 

Het leuke aan deze wandelroutes (en anderen uit Wandelen langs de Nederlandse kust) is dat je de route kunt inkorten. Er is een verkorting mogelijk naar 11 kilometer en naar 7 kilometer. Het is een beetje zoals bij Klompenpaden. Daar zit vaak ook een verkorting mogelijkheid in. Hierdoor is een wandelroute voor iedereen toegankelijk. 

Waarom is Wandelen langs de Nederlandse kust zo leuk?

Er zitten aan dit boek, zoals aan elk wandelboek, voordelen en nadelen. Gelukkig zijn er veel meer voordelen dan nadelen voor dit boek haha. Hieronder een aantal punten die voor mij de doorslag geven om dit boek aan te raden aan jullie:

  • De volledige kustlijn van het vaste land komt aan bod. Van Den Helder in Noord Holland tot Het Zwin in Zeeland. Ik ben wel nog benieuwd naar eilandwandelingen voor de wadden.
  • De routes zijn te volgen via Google Maps. Er zijn mensen die niet graag lopen met een wandelroute op een telefoon, maar ik loop daarentegen weer niet graag met een boek in mijn handen. Dus top dat de routes te scannen zijn met QR codes en naar Google Maps leiden. 
  • Ik waardeer de route verkortingen. Zo kan iedereen van de mooie gebieden en de historie genieten. Of je nu graag 5 kilometer wandelt of 20 kilometer. 
  • De achtergrondinformatie en historie maakt wat mij betreft het boek af. Super leuk om meer te leren over de omgeving, planten, dieren en gebouwen. 
  • Door de schitterende foto’s in het boek wil je gewoon op avontuur gaan. Je wilt langs die hele kustlijn wandelen en al het moois van dichtbij bekijken.

Meer boekreviews

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen langs de kust
wandelen langs de kust
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!