...

Naast Kasteel Cannenburch ligt het park van het landgoed. Met 24 hectare aan omvang kun je hier een heerlijke wandeling maken. Net als het kasteel heeft het park een eeuwenoude geschiedenis, die even ver teruggaat als dat hier een kasteel staat. Tijdens mijn bezoek aan Kasteel Cannenburch maakte ik een wandeling van 4 kilometer langs verschillende bijzondere plekken. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Park Kasteel Cannenburch*
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Kasteel Cannenburch
Parkeren: Parkeerplaats Kasteel Cannenburch, Vaassen
Markering: Komoot app
Entree park & kasteel: 12,50 euro per volwassenen
Hond: Helaas mag de hond aangelijnd mee door het park

Park Cannenburch

In 1543 kwam Kasteel Cannenburch (of in ieder geval de voorganger van het huidige kasteel) in handen van Marten van Rossem, de Gelderse maarschalk. In de periode dat hij in het kasteel woonde, werden de eerste tuinen aangelegd. Het ging om een moestuin met wijngaard en een doolhof voor de bewoners. In de eeuwen die volgden werd de tuin uitgebreid en veranderd in het park dat er nu ligt. 

Door het park staan verschillende audiopunten. Met de audiotour, die je bij de kasteelwinkel kunt aanschaffen, wandel je door het park en leer je de bouwwerken, vijvers, boomgaard en nog veel meer. Ik koos ervoor om het park in te gaan met een audiotour voor kinderen. Hierin vertelt de zoon van de laatste bewoonster hoe hij genoot van spelen in het park.

park Cannenburch

Wandelroute door het park

Door het park loopt geen gemarkeerde wandelroute. Je kunt er dwalen over de paden en verdwalen kun je niet echt. Ik ging ook dwalen en heb bij thuiskomst de route in Komoot gezet. De route gaat door en langs alle leuke plekken van het park. Zo wandelde ik door de moestuin en de boomgaard, langs de visvijvers en over bijzondere bruggetjes, twijfelde ik even over het blotevoetenpad en dwaalde ik over bospaden. Een route die uiteindelijk op 4 kilometer uitkomt. 

Door de moestuin

Vanaf de parkeerplaats loop ik direct de moestuin in. Een kleine overzichtelijke moestuin vol kruiden, bloemen en wat groenten. Een vijver vol waterlelies, een oude waterpomp en een zitje. De vogelverschrikker in discokleding houdt de vogels weg en over de muur kijk ik naar de toppen van het kasteel. Na een tijdje slenteren door de tuin is het tijd om het park in te trekken. Ik ga de moestuin weer uit, langs de parkeerplaats, terug naar de openbare weg. 

Langs de visvijvers en de cascade

Vanaf de openbare weg ga ik rechts van het kasteel een wandelpad in. Dit eerste deel van de route door Park Cannenburch gaat langs de visvijvers en de slotgracht. De vijvers zijn in strakke en rechte lijnen en rondom de vijver zitten jonge en wat oudere bewoners van het dorp te vissen. Dit is waar men vroeger bootje ging varen in de vijver en waar de dames in de schaduw onder de bomen flaneerden. 

park Cannenburch

Via de Slingervijvers

Vanaf de strakke visvijvers steek ik een pad rechts in en kom bij de onderste van de Slingervijvers. Hier wordt het landschap wat meer sprookjesachtig. Dit is ook de enige plek in het park waar de ‘romantische’ slingerpaden ruimte krijgen. De slingervijvers zijn aangelegd in de 18e eeuw. Wandelend langs het water is het genieten van de vogels en de vissen die hier zwemmen. Langs de randen van de vijver groeit riet en daartussen leeft vanalles. 

Over de drielingbrug

Op één plek is het mogelijk om de slingervijvers over te steken: via de drielingbrug. Een moderne brug met gele leuningen. De naam ‘drielingbrug’ komt doordat er aan de overzijde van de vijvers een splitsing is gemaakt. Als een vork splijt de brug in tweeën. Kijk bij de splitsing eens omhoog en kijk naar de papegaai op de windvlag. Dit dier verwijst naar het dier op het familiewapen van Marten van Rossem. Ik ga bij de splitsing linksaf en wandel langs de onderste vijver terug naar de start van het blotevoetenpad. 

Over het blotevoetenpad?

Doe je het of doe je het niet? Dat is de vraag die ik mijzelf stel wanneer ik aan het begin van het pad sta. Over een lengte van 50 meter is er een pad aangelegd met verschillende ondergronden: zand, hout, stenen. Ik besluit het te doen. Trek mijn schoenen uit en neem ze in de hand mee. Een bijzondere ervaring.

park Cannenburch

Door de bossen en de boomgaard

Vanaf het blote voetenpad kom ik terug bij de slingervijvers en wandel daar langs tot het einde. Vanaf daar ga ik over bospaden. Ik luister naar de audioverhalen over spelletjes die gespeeld werden in het bos, en over Martijn de tuinman. Vanaf de bospaden ga ik richting de boomgaard van park cannenburch. Hier staan appelbomen met in het midden één perenboom. Je ziet hem vast, want hij is een stuk groter dan de rest.  

Over het voorplein van het kasteel

Wanneer de boomgaard achter mij ligt, zie ik de visvijvers alweer voor mij. Het rondje door park Cannenburch zit erop wanneer ik het voorplein van het kasteel weer op loop. Vanmorgen ben ik mijn avontuur hier begonnen met een tocht met de audiotour door het kasteel. Dus na de wandeling door het park lever ik mijn audiotour in en breng een bezoek aan de kasteelwinkel, voordat ik terugloop naar de auto. 

Meer routes over landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

park Cannenburch
park Cannenburch
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!