...

Op de grens van Nederland en België, in het westen van Noord-Brabant, ligt Grenspark Kalmthoutse Heide. Een fantastisch Nationaal Park waar je urenlang kunt dwalen. Te voet en op de fiets. In het Belgische deel, over de uitgestrekte heidevelden gaat wandelroute Schaap. Een route van 8,5 kilometer over en langs heidevelden.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Schaap
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De Vroente – Kalmthout (overzijde van de weg)
Parkeren: Parkeerplaats De Vroente (België)
Markering: Blauwe ronde bordjes met een wit schaap
Hond: De hond mag helaas over een groot deel niet mee ivm grote grazers

Grenspark Kalmthoutse Heide

Dat de natuur niet in begrenzingen denkt of groeit, is duidelijk in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Dit natuurgebied ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens en voelt eindeloos. Hier wisselen weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen, duinen, bossen, weilanden en polder elkaar af. Vooral aan de Belgische kant liggen enorme heidevelden. Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden en vanuit het Grenspark zijn er veel wandelroutes uitgezet

Wandelroute Schaap

Ik kies voor wandelroute Schaap, voornamelijk omdat deze voor een groot deel heidevelden gaat. De wandelroute gaat door bossen, de Kambuus- en de Hazeduinen, heidevelden en langs vennen. Maar je komt ook langs de brandtoren en hebt daarmee adembenemende uitzichten over de uitgestrekte heide. Een deel van de route gaat door begrazingsgebied, waardoor honden niet zijn toegestaan op deze route. 

wandelroute schaap

De Vroente

Ik parkeer de auto op de parkeerplaats van Toegangspoort De Vroente (in België dus), steek de weg over en sta voor het informatiebord met alle wandel- en fietsroutes in dit deel van het Grenspark. Vanaf deze toegangspoort starten maar liefst zeven verschillende wandelroutes, met een lengte van 2,7 tot 8.5 kilometer. Hier start dus ook wandelroute Schaap. Het is pas half zeven in de ochtend wanneer ik deze wandelroute start. 

Eerste heideveld

Na een paar minuten stap ik het eerste heideveld op. De zon is pas net op en het heideveld is nog gehuld in een duisternis en mist laag. Het is een magisch plaatje. De heide is intens paars en langzaam kruipt de zon iets verder omhoog. Ik dwaal over het heideveld. Laat de wandelroute even voor wat ie is, die pik ik straks weer op. Ik wil eerst genieten van de rust, de mist en de opkomende zon. 45 minuten dwaal ik hier rond voordat ik wandelroute Schaap weer oppak. 

wandelroute schaap

Stukje door het bos

Na het eerste heideveld, gaat de route door het bos. Hier kom ik de eerste keer oog in oog met reeën. Tussen de bomen zoeken drie geiten (vrouwelijke reeën) naar voedsel. Ze hebben mij niet door en ik kan een paar minuten genieten. Wanneer er een aantal wandelaars achter mij langs wandelen, schrikken de dieren en rennen ze weg. Verder door het bos dus maar.

De Heldin

De route komt langs een bijzonder standbeeld. Het is De Heldin, een kunstwerk ter nagedachtenis aan de vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog eten en berichten smokkelden over de grens tussen België en Nederland. De smokkelroute ging dat nu het Grenspark is. Over een breed zandpad gaat de wandelroute verder, met bos links en met een groot heideveld rechts.

wandelroute schaap

Op de Brandtoren

Een stukje verderop staat de Brandtoren. Het is een uitkijktoren, brandwacht en zendmast in één. Als bezoeker kun je een heel stuk omhoog klimmen en genieten van de uitzichten over de heidevelden. Je kunt helaas niet helemaal tot de top, want dat is het deel van de brandwacht. Vanaf een meter of twintig boven de grond geniet ik van 360 graden uitzicht over een paars tapijt. Ik kijk uit over de Vossenbergen, voormalige zandduinen en spot twee reeën die over de heide rennen. Waarschijnlijk opgeschrikt door wandelaars of fietsers. 

Het begrazingsgebied

Door een klaphekje betreed ik het begrazingsgebied. Ik moet toegeven dat ik weinig heb gemerkt van de grazers hoor. Geen uitwerpselen en geen grazers gespot. Het gebied is ook enorm groot, dus het kan goed zijn dat ze in een ander deel zaten. De route gaat voor een heel stuk door dit begrazingsgebied en ondertussen kom ik van alles tegen: bospaden, uitdagende zandpaden (vol zacht zand), vennen en duintoppen. Ik kan niet anders zeggen dan dat het puur genieten is. 

wandelroute schaap

Nog meer reeën

Ik heb deze wandeling geluk, ik spot maar liefst zeven reeën. De laatste twee zie ik op een heideveld van de Kambuusduinen, wanneer ik geniet van een kop koffie op een wandelbankje. Het lijkt wel of ze huppelend over de heide gaan. Bungelend met mijn benen, want het bankje is wat hoog, voel ik de warme zon op mijn huid, tuur ik over de heide en laat de rust op mijn inwerken. Dit is het rustigste gebied van wandelroute Schaap.

Via Oude Gemeentebossen

Ik ben nog steeds in het begrazingsgebied, wanneer de heide wordt ingewisseld voor bos. Het zijn de Oude Gemeentebossen. Het is een heuvelachtig bos, met schitterende doorkijkjes. Het is een warme dag en ik ben blij dat ik even in de schaduw kan wandelen. Onderweg ben ik al veel mensen tegengekomen en ook hier deel ik het wandelpad met veel hardlopers.

wandelroute schaap

Putse Moer

Nadat ik door het bos ben gelopen en het begrazingsgebied achter mij heb gelaten, kom ik door een bijzonder stukje natuur: de Putse Moer. Het is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een moerassig gebied met een groot ven in het midden. Een deel van het gebied is privé-eigendom. De grenslijn loopt door het midden van het ven. Langs de rand van het ven staat een groot landhuis. Wandelroute Schaap gaat langs het ven naar een laatste stukje bos. Vanuit dit bos kom je uit op de parkeerplaats. 

Wandelroute Schaap

Ik kan niet anders zeggen, dan dat dit een fantastische wandelroute is. Vooral in augustus wanneer de heide in bloei staat. Soms pittig, want er zijn heel veel paden met zacht zand en hier en daar een klim over een zandduin. Meer dan driekwart van de route gaat langs en over heidevelden. Naast veel paarse heide spotte ik dus ook wat reeën. 

Wat mij opviel is dat er veel mensen genieten van dit park. Heel veel wandelaars en hardlopers waren net als ik op pad in het gebied. Ondanks deze drukte in aantallen mensen, was het super rustig. Langs de route staan op veel plekken wandelbankjes, dus genoeg ruimte om te genieten van een meegenomen koffie of thee. En mocht je dit niet meenemen, dan staat naast de parkeerplaats een café voor wat te eten of drinken na de wandeling. 

Meer routes over de heide

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute schaap
wandelroute schaap
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!