...

Eén van de leuke kanten van mijn wandelavonturen is het ontdekken van nieuwe plekken. Voor deze wandelroute ging ik naar zo’n, nog onbekende, plek. Ik reed hiervoor naar de Abdijbossen in Ossendrecht, Noord-Brabant. OP de rand met België ligt hier een pareltje verscholen waar ik kennis mee ga maken tijdens de verlengde versie van Wandelroute Kikker. Een tocht van 8 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Kikker
Afstand: 6,4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Natuurpoort Volksabdij & Abdijbossen Ossendrecht
Parkeren: OLV ter Duinenlaan 199, Ossendrecht
Markering: Bordjes met de blauwe kikker

Verlengde route van 8 kilometer: via komoot app

Abdijbossen Ossendrecht

De abdijbossen bij Ossendrecht zijn onderdeel van Grenspark Kalmthoutse heide. Het Grenspark is een natuurgebied op de grens van Nederland en Brabant. In het Nederlandse deel vind je voornamelijk bossen afgewisseld met kleine heidevelden. Het Belgische deel bestaat voornamelijk uit heidevelden.  

De abdijbossen zijn een voormalig eigendom van de abdij. Vroeger waren ook hier veel heidevelden te vinden, maar deze werden van de jaren ‘30 van de vorige eeuw beplant met bossen door de abdij. Nu leven er allerlei dieren zoals reeën, vossen en roofvogels.

Natuurpoort Volksabdij & Abdijbossen Ossendrecht

Een natuurpoort is een ingang naar natuurgebieden. Verspreid over Brabant zijn er verschillende te vinden, waaronder de Natuurpoort van de volksabdij. Deze natuurpoort bestaat sinds 2011 en vanaf hier starten verschillende wandelroutes. Ga op avontuur over de Kalmthoutse Heide, door de Abdijbossen of verken het terrein van de abdij zelf. 

Dit is de perfecte plek voor het parkeren van je auto of fiets. Je kunt er een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum of, net als ik, je wandelroute afsluiten bij de Brasserie. Voor de kinderen is er een speeltuin en heel wat te ontdekken aan kleine dieren in de vijver.

abdijbos ossendrecht

Wandelroute Kikker

Ik verkende de Abdijbossen bij Ossendrecht door middel van de wandelroute Kikker. Het is één van de vele wandelroutes over de Kalmthoutse Heide. Elke route heeft een dierennaam en volg je makkelijk door de bordjes te volgen, met hierop de afbeelding van het betreffende dier. Wandelroute Kikker heeft een lengte van ongeveer 6,5 kilometer en gaat door de Abdijbossen en over kleine heidevelden ten noorden van Ossendrecht. 

Ik wil het gebied verder verkennen en heb de route verlengd naar 8 kilometer in Komoot, door een aantal lussen door onder andere het bos toe voegen. Alle highlights die ik vandaag tegenkom, zitten in Wandelroute Kikker. Dus die kom je ook tegen wanneer je de reguliere route volgt. 

Net na zonsopkomst

Ik parkeer mijn auto vlakbij Brasserie Abdijbos. Deze is op dit vroege tijdstip nog gesloten, maar wanneer ik terugkom van mijn wandeling, zijn ze geopend. Dat betekent het vooruitzicht op een afsluiting met koffie op het terras. Wat mij betreft is er geen betere afsluiting van een wandelavontuur. 

De zon piept tussen de bomen door wanneer ik het eerste bospad betreed. Twee dames wandelen voor mij en slaan gelukkig een andere route in. Ze kakelen nogal luidruchtig op dit vroege tijdstip en ik ben ze dus liever kwijt. Een stille visser zit aan de rand van een vijver naast één van de abdijgebouwen. We zwaaien kort naar elkaar als erkenning van elkaars bestaan. Daarna duik ik het bos in. Op weg naar nieuwe avonturen.

abdijbos ossendrecht

Mistige morgen

In het bos hoor ik niets anders dan het getik van dauw- en mistdruppels op de bladeren van de bomen. Er zijn zelfs geen vogels te horen. Het getik en de mistflarden die nog tussen de bomen hangen, geven de ochtend een mysterieus karakter. Ik houd van mistige morgens. Het spooky gevoel van verborgenheid. Alsof Moeder Natuur niet al haar moois wil tonen aan de wereld, maar een klein beetje voor zichzelf houdt.

Wanneer ik de eerst extra lus door de Abdijbossen heb voltooid pak ik de kikkerbordjes weer op. Vanuit het bos betreed ik een heideveld. Het is heuvelig en niet super groot. Omringd door de grenzen van het bos. De toppen van de bomen verstoppen zich nog in de mist, maar het heideveld is goed te zien. Ondanks dat sommige heidevelden al uitgebloeid zijn, spat de paarse kleur hier nog van de velden. Dit had ik niet verwacht, waardoor ik met een extra grote glimlach over het veld slenter. 

Leven in de abdijbossen 

Iets staart mij aan. Vanaf een afgezet stukje word ik bekeken door tientallen ogen. Schapenogen wel te verstaan. Ze maken geen geluid, staren alleen maar. Wanneer ik na een minuut, die voelt als een uur, ben goedgekeurd, keren ze terug naar hun dagtaak: gras eten. Het spotten van dieren vind ik het allerleukste tijdens mijn wandelingen. Ook al zijn het ‘gewoon’ schapen. Dit soort ontmoetingen geeft iets extra’s

Met hun vers geschoren slanke lichamen grazen de schapen er op los. Ze helpen ons in de strijd tegen de gevolgen van het stikstof. Heidevelden worden door grassen overgroeid. Grassen houden namelijk enorm van stikstof en groeien daar lekker op. Maar als we willen blijven genieten van velden vol paarse heide, dan hebben we de hulp nodig van deze grote grazers. Nadat ik hen uitgebreid heb bewonderd, ga ik de kikker weer achterna. Terug de bossen in.

abdijbos ossendrecht

Over heuvels en wallen

De Abdijbossen liggen op de Brabantse Wal. De Brabantse Wal is een bult in het landschap aan de grens van Brabant en Zeeland. Het is de overgang tussen hooggelegen zandgrond naar laaggelegen polderklei. Het is een heuvelachtig landschap en dat merk ik aan de wandelpaden in de Abdijbossen. Regelmatig mag ik kleine stukjes klimmen of dalen. Het voelt een beetje als wandelen in de bossen van de duinen.

Vergeten vennen

Wandelroute Kikker neemt je niet alleen maar mee door de Abdijbossen, maar ook langs verschillende ‘vergeten’ vennen. Ik passeer het Wassche Ven, het Vergeten Ven en het Mosseven. In de afgelopen jaren zijn de vennen in ere hersteld en kun je weer genieten in het voorjaar van het gekwaak van kikkers. Wanneer ik de vennen passeer is het het einde van de zomer. Een droge zomer en aangezien vennen gevuld worden door regenwater, staan ze op dit moment allemaal droog. Dit neemt niet weg dat de omgeving schitterend is. En met een beetje fantasie zie ik voor mij hoe het er hier groen en levendig uitziet in de lente. 

abdijbos ossendrecht

Mooie bospaden

De Abdijbossen bestaan uit verschillende schitterende bospaden. Brede zandpaden en hele smalle kronkelweggetjes wisselen elkaar af. Regelmatig wandel ik door spinrag heen dat tussen de takken van de bomen en struiken hangt. Het is niet altijd even fijn, maar het is voor mij altijd het teken dat ik de eerste op dat wandelpad ben voor die dag. Als ochtendmens geeft mij dat altijd een extra gevoel voor avontuur. 

Langzaam wordt het iets drukker in de bossen. Hondenbezitters uit Ossendrecht verschijnen met hun trouwe viervoeters voor de ochtendwandeling. Vissers gooien aan de verschillende watertjes hun hengels uit en er wordt gefietst en hardgelopen. Maar het kan mij allemaal niks schelen. Ondanks dat ik het liefste alleen en in stilte loop. Het is hier gewoon zo fijn wandelen!

Mosseven als afsluiter

Wanneer ik bijna terug ben bij de start van de route stuit ik aan de rechterkant van het wandelpad op een kort vlonderpad naar een uitkijkpunt. Het is een uitkijkpunt over het Mosseven. Een heerlijke plek om te genieten van de zon die warm straalt, de gouden gloed over het veld voor mij en al het moois om mij heen. Ik staar, film en fotografeer… Na een twintig minuten is het tijd om dat terras op te zoeken van de brasserie. Want dat idee van koffie klinkt als muziek in de oren. 

Anderhalf uur later rij ik pas weg van de parkeerplaats. Ik heb genoten van koffietjes, een stukje gebak, de zon en een fantastisch boek. De perfecte afsluiting!

De Kikker route in de Abdijbossen Ossendrecht

Via via kreeg ik de tip om naar het Grenspark Kalmthoutse Heide te gaan. Ik besloot het Nederlandse deel eerst te ontdekken en heb er totaal geen spijt van. Een voor mij totaal onbekende plek, blijkt een pareltje te zijn. De Abdijbossen bij Ossendrecht zijn het ontdekken meer dan waard. Wandelend door de bossen, over heuvels en langs heidevelden is het volop genieten. Een prachtig stukje Nederland. Ik ben nu heel benieuwd naar de heidevelden en het Belgische deel en wil in de winter dit deel dan ook zeker gaan ontdekken. 

Door de Abdijbossen en over de Kalmthoutse Heide lopen veel verschillende wandelroutes. Lang en kort. Neem voor een totaaloverzicht eens een kijkje op de website van het Grenspark.

Meer routes in Noord-Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

abdijbos ossendrecht
abdijbos ossendrecht
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!