...

Voor dit wandelavontuur heb ik de Hoorneboegse Heide wandelroute gevonden op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het gaat om een wandelknooppuntenroute van 7 kilometer door het Zwarte bergbos en dan over de Hoornboegse Heide. Het is de dinsdag na de kerst dat ik deze route ga lopen en het weer is… nat. Maar ik laat mij niet tegenhouden en rij naar Hilversum voor de Hoornboegse Heide wandelroute.

Praktische informatie

De wandeling: Hoornboegse Heide wandelroute (rood)
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Knooppunt 28
Parkeren: Parkeerplaats De Rading, Zwarte Berg, Hilversum
Markering: wandelknooppunten

Start van de Hoorneboegse heide Wandelroute

Het is een regenachtige dinsdagochtend wanneer ik de parkeerplaats opdraai in Hilversum. De auto wordt geparkeerd, schoenen verwisseld en waterdichte jas aangetrokken. Het is tijd voor het ontdekken van de Hoorneboegse Heide.

Vanaf de parkeerplaats loopt er een smal pad over het gras naar een klaphekje dat toegang geeft tot het Zwarte Bergbos. Het smalle pad is door het natte weer van de afgelopen tijd uitgegroeid tot een vies modderbad. Ik overweeg mijn opties en besluit met een grote boog om het smalle pad heen te wandelen over het gras, door het klaphekje het bos in. Deze overweging zal er één van vele zijn deze dag 😉

Hoorneboegse Heide

Zwarte Bergbos

Het natuurgebied waarin ik terecht kom is een gebied met grote grazers, dus ik houd mijn ogen open. Door het klaphekje wandel ik rechtdoor naar het eerste knooppunt. Het is een breed bospad waar ik hier en daar de modder moet ontwijken. In het bos is het stil op het geluid van de N-weg links van mij na. 

Zwarte Berg: de naam van deze beboste ‘berg’ is waarschijnlijk afgeleid van de zwarte humus- aarde waaruit de bodem bestaat. Op het hoogste punt (16 m) staan wat beuken. Ooit lag hier een golvend oerbos met veel hoge eiken en beuken, het Gooiersbos. Rond 1600 verdween het bos, doordat de erfgooiers te veel kapten en platbrandden voor hun akkertjes en hun grote schaapskuddes opkomend bos geen kans gaven. Het Gooi veranderde in een kaal landschap van golvende heidevelden. Vanaf de 17e eeuw was er weer bos, dankzij de parkbossen die grootgrondbezittersop de buitenplaatsen aanplantten. (bron: wandelnetwerknoordholland.nl).

Ik ben er… de Hoorneboegse Heide. Het bospad draait met een bocht naar rechts en ik kom uit bij het knooppunt op een groot kruispunt van paden. Na wat rondkijken zie ik waar ik heen moet, linksaf het voetpad op. Het is letterlijk een voetpad, want naast het pad staat een steen met hier op een witte voet afgebeeld. Ik volg de witte voeten en langzaam gaat het bos over in heidegebied.

Wandelaars en honden op de hei

Het is druk op de hei. Vooral veel wandelaars met en zonder honden. De honden mogen in dit gebied loslopen. Iets wat voor mij echt een onbegrijpelijk iets is. Geloof mij ik houd van honden en onderweg heb ik heel wat gekriebelt achter oren, maar in dit gebied lopen grote grazers, reeën en hazen. Je kunt mij niet wijsmaken dat die dieren geen stress krijgen van loslopende honden… 

Af en toe is het zoeken naar routepaaltjes. Bij verschillende kruispunten is het niet duidelijk waar ik heen mag wandelen. Zoals ik ooit leerde in mijn rijlessen ‘zonder aanwijzing ga je rechtdoor’, pas ik dat hier ook maar toe. Tot mijn verrassing blijkt dat de perfecte oplossing. Dus, kom je niets tegen bij een kruising… wandel dan gewoon rechtdoor.

Hoorneboegse Heide

Hoorneboegse Heide wandelroute rood

Voordat ik op weg ging, zette ik de nummers van de knooppunten in mijn telefoon. Ik volg de route dus op de nummers, maar je kunt eigenlijk ook gewoon de rode pijlen volgen. Hier en daar kruist de rode route een blauwe route en verschijnen er dus ook blauwe pijlen op de routepaaltjes. 

Aankomend bij het grote heideveld zie ik allerlei wandelaars over de smalle en brede paden over de hei wandelen en ik merk dat ik ook die kant op wil. De route gaat echter anders. Het eerste deel bij de Hoorneboegse Heide wandel je rechts langs het heideveld. Ik kom langs de Hoorneboeg, een grote villa aan de andere kant van het hek. 

Buitenplaats De Hoorneboeg

Middenop de Hoorneboegse Heide ligt Buitenplaats De Hoorneboeg. Tot 1792 was De Hoorneboeg een kleine, schrale berg te midden van een heidevlakte, veroorzaakt door opstuwend landijs in de IJstijd. Om de landbouw in het Gooi meer leven in te blazen, werden sinds het begin van de 18e eeuw stukken van de heide verpacht. Eerst alleen grenzend aan Loosdrecht en ’s-Graveland, maar uiteindelijk ook het gebied dat nu De Hoorneboeg heet.

Het bleek een perfecte plek voor de ontwikkeling van een buitenplaats. In de eeuwen die volgden was de buitenplaats in eigendom van verschillende families, waaronder de familie Van Sinkel (ja die van de Winkel van Sinkel). 

De huidige eigenaren van villa De Hoorneboeg is Stichting Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg. Het is een plek van in verbinding komen met de natuur, met anderen en met jezelf. Een plek voor bewustwording, verbinding en persoonlijke ontwikkeling om zo de wereld een beetje mooier te maken. (bron: dehoorneboeg.nl)

Toch nog over de hei

Na een tijdje langs de heide slaat de Hoorneboegse Heide wandelroute linksaf en mag ik eindelijk echt over de Hoorneboegse Heide in plaats van er alleen maar langs. Over smalle en brede zandpaden doorkruis ik een klein deel van de heide. Het gaat steeds iets harder regenen dus mijn capuchon gaat op. Wat ben ik blij met deze waterdichte jas. De investering meer dan waard.

De heide is nog best groen van kleur valt mij op. Niet zo kaal als sommige bossen er nu uitzien in de winter. Al hangt er door de regen natuurlijk een grijze sluier over de hei. Ik stap stevig door en stop alleen af en toe voor een foto. De camera stevig verpakt in een sjaal tegen de regen. 

→ Wandeltip! 10 Mooiste heidewandelingen >>

Hoorneboegse Heide

Terug in het bos

Op de heide kom ik knooppunt 44 tegen en daarna volgt knooppunt 48. Het duurt echter lange tijd voordat ik die tegenkom. Meerdere momenten van twijfel volgen, maar ik blijf vertrouwen op de rode pijlen. Onderweg zie ik in de verte meerdere witte vlekken. Dat moeten de grote grazers zijn die hier staan. Ze staan te ver weg om even een kijkje te gaan nemen.

Vanaf de hei wandel ik het bos in. Allerlei uitdagingen passeren de revue. Ondergelopen wandelpaden waarbij ik beter door de struiken kan ploeteren dan door de modder, zoeken naar de volgende rode pijlen en een grommende hond. Die laatste doet volgens zijn baasje niets. “Het is zijn manier om iemand te begroeten”, zegt de man. Jaja… ik vind het maar gel. Ik stel mij zo voor dat we elkaar als mensen zo begroeten, al grommend en scheldend. Ik kijk de betreffende man dan ook sceptisch aan en vervolg de route, de hond negerend.

De rand van Hilversum

In het bos nader ik de rand van Hilversum. Er ligt een woonwijk tegen het bos aan. Wandelaars met honden lopen de wijk in en uit op weg van of naar het bos en de Hoorneboegse Heide. Voor de woonwijk wijst een rode pijl mij naar rechts en daar zie ik einde knooppunt 48. Het is toch wel een opluchting om die te zien. Dat betekent dat ik goed loop. Is toch maar afwachten wanneer je zo lang geen knooppunt tegenkomt. 

Hoorneboegse Heide

Vanaf 48 ben ik snel bij knooppunt 47 en wandel zo de heide weer op. Ik ben in de tweede helft van de wandeling aangebroken en wandel aan de andere kant van de heide. De regen komt nog iets harder naar beneden maar toch geniet ik van de wandeling. Ik heb stevig de pas erin, zoals dat zo mooi omschreven wordt, en wandel mijzelf warm. Ondertussen probeer ik de omgeving zo goed mogelijk in mij op te nemen. Het is per slot het laatste stukje dat ik over de Hoorneboegse Heide wandel vandaag. 

Terug naar Zwarte Bergbos

Vanaf de heide loop ik bij knooppunt 39 het bos weer in. Over brede zandpaden ben ik op weg terug naar knooppunt 37, waar ik net ook was. Het is iets minder nat zo onder de bomen en het bos ruikt heerlijk naar nat hout. Ook hier is het weer goed kijken waar ik mijn voeten neerzet. 

Toegegeven ik wandel het liefste in droog weer. En dat heeft niets te maken met natte kleding of vieze schoenen, maar wel met het feit dat je in droog weer makkelijk om je heen kijkt en meer dieren ziet. Toch verbaas ik mijzelf door toch te genieten van het lopen in de regen. Het is een soort verfrissend. En ja die natte kleding en vieze schoenen… dat hoort er gewoon bij. 

Op naar huis

De laatste meters gaan terug naar de parkeerplaats. Daar is het iets drukker dan toen ik de auto twee uur geleden parkeerde. De natte jas hang ik over de bijrijdersstoel om te drogen op de terugweg. De modderige wandelschoenen wissel ik om voor mijn schone gympen. daarna stap ik in de auto en zet de verwarming hoger. 

Over de A12 terug naar huis warm ik langzaam op. Bij de Starbucks bij De Meern stop ik voor een Grande Latte (een middelgrote koffie verkeerd). Daarmee gaat het opwarmen net iets sneller. Weer een heerlijke wandelroute in de pocket.

Hoorneboegse Heide wandelroute rood

De wandelroute door het Zwarte Bergbos en over de Hoorneboegse Heide is een heerlijke afwisselende wandelroute. Door de regen zie ik niet veel dieren, behalve de grote grazers in de verte, maar ik weet zeker dat er hier veel te zien is, bij goed weer. 

De afwisseling tussen bos en heide maakt de wandeling interessant om te lopen. Ondanks dat de route veel over zandpaden gaat, zowel in het bos als op de heide, zijn het geen lastige paden. Het zand is niet al te zacht en het ploeteren valt dus wel mee. De enige uitdaging tijdens mijn wandeling, zijn de modderige paden.

Ik vond de aanwezigheid van de loslopende honden en vooral veel blaffende honden jammer. De rust van het heidegebied werd hierdoor verstoord en mochten er reeën in de buurt zijn geweest, dan lieten die zich niet zien met al die honden. 

Vanaf het startpunt van deze wandelroute start ook de Einde Gooiroute van 5 kilometer. Ook van Wandelnetwerk Noord-Holland. Natuurlijk kun je ook zelf een route uitstippelen via de wandelknooppunten. Zo kun je bijvoorbeeld een langere afstand wandelen dan de 7 kilometer die ik liep. 

Meer Noord-Holland

De mooiste locaties voor herfstwandelingen in Nederland

De mooiste locaties voor herfstwandelingen in Nederland

“Autumn – the year’s last, loveliest smile.”William Cullen BryantDe herfst is misschien wel het beste seizoen voor lange wandelingen in de natuur. De kleuren en de geuren van Moeder Natuur zijn elk jaar in oktober en november weer indrukwekkend. In dit artikel deel ik...

Deel deze wandeling op Pinterest

Hoorneboegse Heide
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!