...

Voor dit wandelavontuur heb ik de Hoorneboegse Heide wandelroute gevonden op de website van Wandelnetwerk Noord-Holland. Het gaat om een wandelknooppuntenroute van 7 kilometer door het Zwarte bergbos en dan over de Hoornboegse Heide. Het is de dinsdag na de kerst dat ik deze route ga lopen en het weer is… nat. Maar ik laat mij niet tegenhouden en rij naar Hilversum voor de Hoornboegse Heide wandelroute.

Praktische informatie

De wandeling: Hoornboegse Heide wandelroute (rood)
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Knooppunt 28
Parkeren: Parkeerplaats De Rading, Zwarte Berg, Hilversum
Markering: wandelknooppunten
Hond: De hond mag (aangelijnd) mee

Waar ligt de Hoorneboegse Heide?

De Hoorneboegse heide ligt ten zuiden van Hilversum in Noord-Holland en is één van de heidegebieden in het Gooi. Hier liggen ook de Bussummerheide bij Bussum en de Tafelbergheide bij Blaricum. De heide is vernoemd naar het landgoed De Hoorneboeg dat in het gebied ligt. In het gebied zijn duizenden jaren oude sporen gevonden van mensen die hier woonden en werkten. 

Waar parkeren Hoorneboegse Heide

Om te wandelen over de Hoorneboegse Heide heb je verschillende parkeermogelijkheden. Je kunt de auto kwijt bij TOP Vliegveld Hilversum, parkeerplaats Landgoed De Rading, Parkeerplaats Einde Gooi en bij dagrecreatieterrein De Zwarte Berg. Het zijn allemaal openbare parkeerplaatsen met toegang tot het Zwarte Bergbos en de Hoorneboegse Heide.

Hoorneboegse Heide

Wandelroute over de Hoorneboegse Heide

Voor de rode wandelroute Hoorneboegse Heide ligt de start bij wandelknooppunt 28, dit is Parkeerplaats De Rading Zwarte Berg. De rode pijlen (gekoppeld aan knooppunten) zijn redelijk goed aangegeven. Een makkelijke route om te wandelen met afwisselend bos, heide en een zandverstuiving. In het gebied lopen verschillende soorten runderen. Deze kun je onderweg tegenkomen. 

Het Zwarte Bergbos

Het eerste deel van de Hoorneboegse Heide wandelroute gaat door het Zwarte Bergbos. De naam van deze beboste ‘berg’ is waarschijnlijk afgeleid van de zwarte humus- aarde waaruit de bodem bestaat. Op het hoogste punt (16 m) staan wat beuken. Het wandelpad kronkelt door het bos over leuke wandelpaden. Ik loop de wandelroute op een regenachtige dag en het bos is dan ook wat modderig. Ik geniet van de donkere sfeer die hier hangt en volg de eerste knooppunten tot het wandelpad de heide op gaat.

Hoorneboegse Heide

Buitenplaats De Hoorneboeg

De buitenplaats bevindt zich midden op de Hoorneboegse Heide. Het bleek een ideale locatie te zijn voor de ontwikkeling van een buitenplaats. Gedurende eeuwen was de buitenplaats in handen van verschillende families, waaronder de familie Van Sinkel (ja, die van de Winkel van Sinkel). Tegenwoordig is villa De Hoorneboeg eigendom van Stichting Culturele Buitenplaats De Hoorneboeg. 

De wandelroute gaat om de Hoorneboeg heen en komt uiteindelijk uit aan de rand van het heideveld. Via twee knooppunten doorkruist de route de heide over brede paden. 

De heide & Hoogt van ‘t Kruis

Ondanks dat het een regenachtige dag is, is het druk op de heide. Vooral veel mensen met hun honden genieten van de frisse dag. Hun honden rennend en spelend over de heidevelden. Af en toe is het zoeken naar routepaaltjes. Bij verschillende kruispunten is het niet duidelijk waar ik heen mag wandelen. Zoals ik ooit leerde in mijn rijlessen ‘zonder aanwijzing ga je rechtdoor’, pas ik dat hier ook maar toe. Tot mijn verrassing blijkt dat de perfecte oplossing. Dus, kom je niets tegen bij een kruising… wandel dan gewoon rechtdoor.

Vanaf de heide kom je uit in een bosgebied. Het is het restant van het Landgoed Hoogt van ‘t Kruis. Het is een klein bos en de route maakt hier een lus. Uiteindelijk kom je weer terug bij de heide en een zandverstuiving.

De Uilenbergjes

Het is een restant van een zandverstuiving, de Uilenbergjes. Niet ver daar vandaan liggen twee duidelijk herkenbare grafheuvels. Hier bestaan de wandelpaden uit los zand. Gelukkig is het maar een kort deel van de route. Het is hier dat ik de witte runderen tegenkom. Sommige zoeken eten langs het pad, anderen liggen loom te herkauwen op het pad. Ik wandel om hen heen en vervolg de route. Uiteindelijk komt de route terug in het Zwarte Bergbos en bij de parkeerplaats.

Hoorneboegse Heide

Wandelen over de Hoorneboegse Heide

De wandelroute door het Zwarte Bergbos en over de Hoorneboegse Heide is een heerlijke afwisselende wandelroute. De afwisseling tussen bos en heide maakt de wandeling interessant om te lopen. De route gaat veel over zandpaden, zowel in het bos als op de heide. De heide is toegankelijk voor (loslopende) honden. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Ik heb zelf vroeger altijd honden gehad en snap dat losloopgebieden populair zijn. Ik moet toegeven dat ik de aanwezigheid van de vele blaffende honden storend vond. Maar ik snap dat het voor hondenbezitters heerlijk is, dat trouwe viervoeters hier mogen spelen. 

Meer wandelroutes rondom de Hoorneboegse Heide

De Hoorneboegse Heide Wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland is niet de enige route die hier te wandelen is. Er zijn nog veel meer hoeken van deze heidevelden te ontdekken en van de omgeving. Hieronder een aantal opties:

Meer Noord-Holland

Deel deze wandeling op Pinterest

Hoorneboegse Heide
Hoorneboegse Heide
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!