...

Onlangs ontving ik van Petra de Hamer haar boek Buitenluchtleven, Korte & lange wandelingen in Nederland. Een boek vol met natuurgebieden en tips voor te ontdekken routes. Wanneer ik het pakketje uit de brievenbus haal, proef ik mijn nieuwsgierigheid. Ik ben zo benieuwd naar dit boek!

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen… Dit boek is gewoon een must have. Onmisbaar voor wandelaars. Ok, ok het is mijn bescheiden mening, maar echt, houd je van wandelen? Overweeg dan dit boek. Ja en dan wil je nu natuurlijk weten waarom ik dit vind. Nou daar komt ie. 

1| ‘Compleet’ overzicht per provincie

Het boek is ingedeeld per provincie, van Noord Nederland naar Zuid Nederland en voor elke provincie zet Petra de Hamer een aantal mooie natuurgebieden op een rij. Voor sommige provincies een stuk of 8 gebieden en voor anderen, zoals Gelderland, maar liefst 24.

Het gaat hier om Nationaal Parken, Nationaal Landschappen, landgoederen en mooie steden. Uiteenlopend van eeuwenoude bossen tot nieuw aangelegde natuur. Het kan niet anders, dan dat er gebieden in dit boek voorkomen, die jouw hart sneller doen kloppen. 

Post-it’s

Ik merk dat ik bij de eerste keer doorbladeren de ene na de andere mini-post-it plak. Ik had bedacht dat ik zo goed en overzichtelijk kon aangeven welke gebieden ik echt nog wil bezoeken. Voor mijn bucketlist. Maar al snel lijkt het boek een ontploffing van post-it’s en is het overzicht ver te zoeken 😉

Buitenluchtleven
Mijn exemplaar vol met post-it’s voor gebieden waar ik nog graag heen wil.

Geen routekaartjes met hier links en hier rechts. Maar wel omschrijvingen en tips voor startpunten van eventuele wandelroutes of verwijzingen naar websites met meer informatie.

Petra de Hamer

2 | Gebieden per provincie

Aan de hand van een kaartje aan het begin van elk hoofdstuk / elke provincie, is het goed te zien waar in een provincie de gebieden liggen. Bij alle gebieden geeft Petra de Hamer een korte beschrijving van het gebied. Soms met een kleine verwijzing naar het verleden, zoals bij Veenhuizen. Andere keren weer met een verwijzing naar bijzondere dieren die leven in een gebied.

Per gebied licht Petra een wandelroute of -routes toe die je eventueel kan lopen in het gebied. En onderaan het stukje geeft Petra een eventueel startpunt, bezoekerscentrum of website waar meer informatie te vinden is. En alles ondersteund door schitterende foto’s van hightlights.

3 | Wandelaars aan het woord

Voor elke provincie heeft Petra de Hamer één of meer wandelaars gevraagd naar hun ervaringen, happy places en favoriete gebieden / wandelingen. Zo vertelt Renske Schriemer, over haar avonturen tijdens de strand6daagse en op het Pieterpad. Maar vooral haar tips voor de Bussumerheide en Hoorneboegse heide spreken mij aan. 

Gertjan Schuil heeft inspiratie voor mijn eigen provincie., Zuid-Holland. Zijn eerste quote trekt al mijn aandacht

Zoetermeer is groener dan je denkt.

Gertjan Schuil

Hmm ik weet het niet hoor. Zoetermeer is, sorry als ik mensen nu kwets, maar niet mijn favoriete gemeente. Het is zo ‘nieuw’ en ik mis de historie. Ik wandel dus niet vaak in die omgeving. Maar ik duik in de input van Gertjan en wellicht kan hij mij op andere gedachten brengen. En tot mijn verbazing plak ik één van mijn post-its bij zijn tekst. Ik ga binnenkort een keer de Groene Zoom ontdekken. 

Het leuke aan deze inspiratie is dat er, net als dat Petra soms ook doet, natuurgebieden genoemd worden, die ik niet ken. Zo noemt Rozalinde Boven’eerdt bijvoorbeeld e Bossche Broek in Brabant en heeft Petra het over Beningerslikken in Zuid Holland. 

Polderpark Cronesteyn

4 | Inspiratie voor zowel lange als korte routes

Het boek staat vol met ideeën voor wandelingen. Aan het einde van elke provincie somt Petra de Hamer de Lange-Afstandswandelingen op die door die provincie heen lopen. Maar ook korte routes komen aan bod. 

Ik ben geen LAW-er (lange-afstandswandelaar) en geniet enorm van routes tot maximaal 15 kilometer. Nu ik geblesseerd ben kan ik zelfs nog niet meer van 7 kilometer lopen. Heel langzaam bouw ik deze kilometers op, maar law-en is dus niet aan mij besteed. Veel wandelboeken geven echter tips en inspiratie voor routes van soms wel tientallen kilometers. Dat werkt voor mij dus niet.

Het is fijn dat dit boek ook suggesties geeft voor kortere routes, maar ook dat ik op basis van de natuurgebieden, zelf routes kan bedenken of opzoeken. 

Buitenluchtleven

Dit is een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding voor datgene dat
via deze link wordt verkocht.

5 | Voelt letterlijk goed

Je hebt wel eens van die boeken waar je veel van verwacht, maar die dan gewoon niet lekker in de hand liggen. Het formaat is niet fijn. Het is te zwaar. En in sommige gevallen heb je zelfs te maken met van dat papier van ‘waaibomenhout’. Dat zei mijn oma vroeger altijd. Van dat papier dat niet lekker voelt en bladert. Knisperpapier, dat al scheurt wanneer je een pagina omdraait.

Nou geloof mij… dit boek heeft hier geen last  van. Het boek ligt heerlijk inde hand. Stevig, maar niet te zwaar. Daarnaast is er gebruik gemaakt van mat papier, dat wat dikker is. De foto’s komen heel erg mooi uit op het papier. Heerlijk om doorheen te bladeren dus.

Waar ben ik al geweest?

Geen idee hoe dat met jou zit, maar wanneer ik een boek in handen heb, waarin wandelroutes en natuurgebieden staan, dan vind ik het zo leuk om af te vinken. Afvinken in welke gebieden ik al geweest ben en bijhouden waar ik nog heen wil.

Er zijn dan ook heel wat gebieden in Buitenluchtleven, waar ik al ben geweest. Mocht je nog wat inspiratie zoeken of willen weten welke routes dan dus leuk zijn, een klein overzichtje:

Waar wil ik nog heen?

Het lezen van dit boek zorgt ervoor dat het bij mij gaat kriebelen. Ik heb nog een hele verlanglijst in binnen en buitenland. In Nederland staat Zuid-Limburg heel erg hoog op mijn wensenlijstje. Helaas is dit iets te ver om vanuit huis heen en weer te rijden voor een wandeling (ik woon naast Den Haag haha). Daarnaast ben ik door mijn blessure nog wat huiverig voor de heuvels in Limburg. Maar echt, zodra ik kan rij ik die kant op! Ik wil zo graag wakker worden in het Geuldal en over de heuvels wandelen. 

Maar ook de Nationaal Parken in Noord Drenthe, Friesland en Groningen wil ik bezoeken en natúúrlijk de waddeneilanden. Oh en laat ik de omgeving van Nijmegen niet vergeten en het Oosten van Noord-Brabant. 

Buitenland

Ook buiten Nederland wil ik meer wandelpaden ontdekken. Tot aan het Corona-tijdperk kwam ik elk jaar in een county in Engeland. Elk jaar een andere county. En elk jaar wandelde ik daar veel. Dat was voor mijn blog tijd en dus staat er op deze site nog niets over. Maar dat is wel een wens voor de toekomst. 

Ik ga ooit nog wandelen door Ierland, Schotland en Wales. En in Engeland wil ik nog naar Cornwall, Devon (ik ben al in Dartmoor geweest maar Exmoor wil ik nog bezoeken), Lake District en nog heel vaak terugkeren naar de Cotswolds. En al de stappen daar wil ik vastleggen op deze blog. 

Buitenluchtleven
Mijn laatste Engeland trip in 2018 in The Peak District.

Niet compleet

Overigens is het boek niet compleet vandaar de ‘…’ in de titel bij nummer 1. Petra zegt hier zelf over

Het boek is niet compleet, dat kan niet en dat hoeft niet. Er zijn nog zoveel mooie wandelingen te maken. Op mijn eigen verlanglijstje: Het Grote Rivierenpad aflopen. En het Trekvogelpad. En ook op de agenda: gewoon elke dag een rondje door mijn veel-groener-dan-ik-dacht Rotterdam.

Petra de Hamer

Wat lastig is aan het maken van een boek, denk ik want ik heb het nog nooit gedaan, is dat je keuzes moet maken. Zo heeft Petra er voor gekozen om Nationaal Parken als Zuid-Kennemerland en Utrechtse Heuvelrug als geheel te nemen. Hierdoor krijgen subgebieden of landgoederen binnen die Nationaal Parken iets minder aandacht. 

Nu snap ook ik dat het niet te doen is om alle landgoederen, bossen en subgebieden van Nationaal Parken en bijvoorbeeld  De Veluwe aandacht te geven. Dan kom je namelijk uit op een onhandzaam dik boek, dat meer een soort van encyclopedie wordt. En laat dat handzame van dit boek nou voor mij een voordeel zijn 😉

En dus geef ik jou als lezer een tip: zorg dat je per natuurgebied gaat Googlen en zoeken online naar die mooie subgebieden. Zoek en gij zult vinden zegt men wel eens, maar het is waar. Zoek en vind die pareltjes. Want ja Petra heeft heel veel wandelparels genoemd, maar het boek is niet compleet. 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Waarom is dit voor mij een must have?

De uiteenzetting van gebieden met suggesties voor wandelingen is perfect voor mij. Ik hoef geen wandelboek vol met wandelroutes. Waarom niet?

Wanneer ik een route moet gaan volgen uit een boekje, heb ik mijn neus dus in een boekje. Ik ben continu bezig waar ik heen moet, want wie weet mis ik die aanwijzing uit het boek. Nee geef mij maar gewoon een route via paaltjes, knooppunten of een app.

Ook vind ik het soms lastig dat veel routeboekjes uitgaan van langere wandelingen van 15 kilometer of meer. Dan is het een schitterend boek met mooie gebieden, maar passen de routes niet bij mijn wensen. En dit alles is dus precies waarom dit boek voor mij een must-have is. 

Een naslagwerk

Het boek staat in mijn kast en elke keer, wanneer ik ga bedenken waar ik zal gaan wandelen de komende week, pak ik het boek uit de kast en blader het even door. Heel wat gebieden heb ik ondertussen kunnen afstrepen zoals Voornes Duin (Zuid Holland), Kampina en Loonse & Drunense Duinen (Noord-Brabant) en Landgoed Twickel (Overijsel). Maar ook staat er nog zoveel op mijn bucketlijst, waaronder Nationaal Park Weerribben-Wieden (Overijssel), Nationaal Landschap Het groene Woud (Noord-Brabant) en ongeveer heel (Zuid-)Limburg en de waddeneilanden. 

Ja… mijn bucketlist is met dit boek weer een stukje langer geworden. Ik wil nog zoveel van ons mooie land ontdekken. Maar dat komt goed. Elke week kom ik een wandeling dichterbij het einde… Of levert dit boek en een volgend boek wellicht weer meer input voor mijn lijst?

Wil jij dit boek ook hebben?

Buitenluchtleven

Buitenluchtleven 

Mooie natuurgebieden, nationale parken, onverwacht inspirerende plekken midden in een stad. Wandelen kan overal, echt. In Nederland zijn de mogelijkheden eindeloos. Je moet soms alleen even weten waar.

Buitenluchtleven inspireert je Nederland te ontdekken. Te voet! Geschreven, verzameld en gefotografeerd door Petra de Hamer. Veters strikken, flesje water mee: allemaal lekker naar buiten!

Dit is een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding voor datgene dat 
via deze link wordt verkocht.

Meer boekentips

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!