...

Via via hoor ik over een wandelroute om rond de Ackerdijkse plassen te wandelen. Een vogelrijk gebied onder de rook van Rotterdam en dus vlakbij mijn huis. Ik vind de route beschrijving na een snel rondje Googlen bij Natuurmonumenten en besluit hem te gaan wandelen. Ben benieuwd naar een gebied zo dichtbij een grote stad en een vliegveld.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute rond de Ackerdijkse Plassen, vlakbij Rotterdam
Afstand: 6,6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Berkelse Zweth
Parkeren: Molenkade 4, 2651 AB Berkel en Rodenrijs (ZH)
Markering: PDF te downloaden vanaf de website van natuurmonumenten

Wanneer ik wegrij van huis ben ik heel benieuwd wat het natuurgebied te bieden heeft. Ik weet al dat een deel van de route mij langs de A13 leidt en dat je vanaf alle paden de skyline van Rotterdam ziet. Iets als, de natuur is nooit ver weg ofzo. 

Ik parkeer de auto op de aangegeven parkeerplaats en dan is het even zoeken welke kant ik op moet. Er lopen fietspaden en wandelpaden vanaf de parkeerplaats, maar welke is de juiste voor deze route? De route blijkt over het fietspad achter de parkeerplaats te gaan. Ik wandel erheen en besluit de route andersom te lopen dan op de pdf staat aangegeven. Ik ga dus linksaf met de parkeerplaats achter mij. 

De Ackerdijckse Plassen

De Ackerdijkse Plassen zijn de restanten van het afgraven van veen in dit gebied tussen 1750 en 1780. Het veen werd gebruikt om de ovens van Delft op te stoken om zo het delfts blauwe aardewerk af te kunnen bakken. Toen was het gebied een komen en gaan van mensen en nu… nu is het gebied afgesloten voor mensen en kunnen alleen vogels in het gebied komen. Bij de Ackerdijkse Plassen wandelen betekent dan ook eigenlijk dat je er omheen wandelt. 

De route loopt het eerste deel over een geasfalteerd fietspad. Het is nog niet zo druk vanmorgen met fietsers. Hier en daar gaat een enkele wandelaar of vogelspotter. Het is een bewolkte ochtend en de wind waait goed over het vlakke landschap. In de sloten en velden langs het pad zwemmen veel eenden en grazen ganzen. Ze maken ook best veel geluid, die ganzen. 

Ackerdijkse plassen

Over de zwethkade

Na een stuk over het fietspad sla ik rechtsaf. Ik kom op een heel smal pad terecht, twee voeten breed, met links een sloot (de Berkelse Zweth) en rechts iets lager gelegen velden en hier en daar een boerderij, de Zwethkade. Het woord ‘kade’ laat het als heel wat klinken, maar echt het pad is smal. En aangezien het pad zowel een wandel- als een fietspad is en moet ik dus af en toe even opzij. 

Langs de rand van de sloot staat een rietkraag en tussen het riet door zijn de eenden te zien die daar rustig rondzwemmen. Aan de rechterkant van het pad loopt het gras naar beneden af en de velden liggen dan ook een stuk lager dan dat het pad ligt. Een aantal meter van het pad start een heel stuk van een dikke rietkraag. vanuit het riet komt er heel wat gezang van verschillende zangvogels. Het is in dit moerasachtige gebied waar ook de roerdomp woont. dat is nou met recht een vogel die ik graag nog een keer wil spotten, maar eigenlijk vooral wil horen. Want die maken een leuk geluid!

En niet alleen op het land en water is het druk met vogels, maar ook in de rug. Met regelmaat vliegen er hele groepen ganzen over mijn hoofd naar de open velden om daar te landen. De Ackerdijkse Plassen zijn met recht water- en vogelrijk.

Ackerdijkse plassen

Tegen de wind in

Ik ploeter een beetje over die Zwethkade met de wind tegen. Aangezien het gebied zo open is heeft de wind vrij spel. Maar het is gelukkig niet heel koud en door het wandelen krijg ik het ook steeds warmer. In de sloot naast mij verschijnt een moeder met een aantal jonge eendjes. Zij is er vroeg bij met haar acht kids. Dicht langs de rietkraag zwemmen ze zoekend naar eten. Ze blijven goed verstopt voor de vele reigers die langs de oever staan. 

Ik passeer een aantal huizen aan mijn rechterhand. Deze mensen hebben wel een hele gave achtertuin. Vanuit de voordeur kunnen ze zo in de Ackerdijkse Plassen wandelen met heel wat vogels op hun stoep. 

Aan het einde van de Zwethkade sla ik rechtsaf. Nu komt het ‘minst leuke’ deel van de route, maar het is niet heel erg verschrikkelijk hoor haha. Aan mijn linkerhand ligt de A13 en de auto’s razen vanuit Rotterdam voorbij op weg naar Den Haag. De weg waar ik op wandel ligt een stuk lager dan de A13 en voor een groot deel ook achter een geluidswal, dus last van de A13 heb ik al snel niet meer. 

Langs de weilanden

Aan mijn rechterhand passeer ik in eerste instantie een manege, maar al snel is de bebouwing weg en liggen er weilanden en grote velden naast mij.* Ik passeer weilanden met schapen en Lakenvelder koeien. Er staan bomen en struiken in bloei en ondanks de bewolking en frisse wind, is het een mooi gezicht. 

De weg waar ik op wandel is een autoweg en er rijden heel wat auto’s van en naar de manager. Het is dus wel een beetje onrustig wandelen hier. Maar het zicht over de velden maken veel goed*. Uiteindelijk kom ik na een twintig minuten lopen uit op de hoek waar ik rechtsaf moet. Op deze hoek staat een restaurant en het terras is open. Ik besluit even te stoppen voor een kop koffie op het terras. Heerlijk uit de wind en uit het geluid van de A13.  

Kronkelend om de Ackerdijkse Plassen wandelen

Ik ben ondertussen terug op het fietspad waar ik opstartte, toen ik van de parkeerplaats afkwam. Maar denk nu niet dat ik alweer dichtbij mijn auto ben. Nee dit fietspad kronkelt langs de lange zijde van de Ackerdijkse Plassen. Langs het fietspad staan overal gipskruid en boterbloemen. De combinatie van wit en geel vormen een muur rondom het wandelpad. 

Langs het fietspad staan hier en daar een aantal leuke huisjes. De tuintjes staan vol met bloemen en er hangt een gezellige sfeer. Tegenover de huizen is de ingang naar een vogelkijkscherm. Ik loop erheen en kom erachter dat er achter dit scherm een aalscholver kolonie huist. Door de kijkgaten heen zie ik er super veel aalscholvers zijn en al snel ruik ik ze ook haha

Ackerdijkse plassen

Vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen

Vanaf de eerste vogelkijkplek wandel ik door naar een tweede en later nog een derde. De tweede is een toren. Ik klim omhoog en kijk over de plassen heen… Dit is eigenlijk de enige manier om een goed beeld te krijgen van hoe het gebied er eigenlijk uitziet. De Ackerdijkse Plassen zijn ‘onzichtbaar’ vanaf het voetpad. Jammer, maar waarschijnlijk ook de enige manier om te zorgen dat de dieren rust krijgen.

Vanaf de toren gaat de wandeling verder over het fietspad. Met een beetje geluk zie je een bijzondere vogelsoort overvliegen. Ik zie deze dag niet veel. Ik hoor wel heel veel vogels en dat maakt nieuwsgierig. De derde en laatste vogelhut biedt gelukkig de oplossing. Via een smal pad met aan beide kanten hoog riet wandel ik richting de hut. Het is een versie met verschillende opstapjes zodat je goed over het scherm heen kunt kijken. 

Ik heb mooi zicht op water en heel veel riet aan de ene kant en water en grasland aan de andere kant. Ik zie ganzen, reigers en heel veel watervogels die ik niet bij naam ken 😉 En in het roet verstoppen zich de rietgors, rietzanger en de karrekiet. Ze zijn zo snel! Wanneer ik uitgespot ben is het nog maar 5 minuutjes terug naar de auto. Ik heb ondertussen een oud bekkie van de wind. Dit is wat ze noemen ‘ff lekker uitwaaien’. 

Polder naast een vliegveld en snelweg

Rond de Ackerdijkse Plassen wandelen is wat mij betreft een ok wandeling. Of het bijzonder is of niet hangt heel erg af van welke vogels je eventueel spot. Ben je verzot op het spotten van vogels, dan is dit jouw wandeling. Je kunt met de drie vogelhutten je zogeheten lol op. 

Aangezien de wandeling behoorlijk dicht is bij de bewoonde wereld, heb ik zelf niet het idee er even uit te zijn zeg maar. Het gevoel van alleen op de wereld en één met de natuur, dat heb ik hier niet. Er staan geen tot weinig bankjes langs de route om even lekker te gaan zitten.

Meer tips voor Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

Ackerdijkse Plassen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!