...

Landgoed Groeneveld in Baarn is een landgoed onder het beheer van Staatsbosbeheer. Voor het kasteel kun je een rondleiding boeken en het landgoed is gratis toegankelijk. Een landgoed in de Engelse en Franse landschapsstijl met een ijskelder, moestuin, waterpartijen, parkland en weilanden voor Hoeve Ravestein.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Engelse Park, Landgoed Groeneveld Baarn
Afstand: 4,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Voor Kasteel Groeneveld
Parkeren: Hoeve Ravestein, Ravensteinselaan 3, Baarn
Markering: Vierkante bordjes met pijl

Engelse landschapstuinen

Ik ben een groot liefhebber van Engeland, de Engelse cultuur en vooral Engelse landgoederen. Ongeveer eens per jaar vlieg ik naar de andere kant van de Noordzee om daar met een huurauto, gedurende twee weken een bepaald gebied uit te kammen. Met wandelingen en bezoeken aan landgoederen vermaak ik mij dan prima. Een bezoek aan Landgoed Groeneveld in Baarn geeft mij hopelijk een beetje datzelfde gevoel. Aangezien mijn bezoek aan de Peak District in 2018 mijn laatste bezoek aan Engeland was. 

Voordat ik naar Baarn reed, verdiepte ik mij in het landgoed. Ik ben altijd erg nieuwsgierig naar de geschiedenis van een gebied of huis. Ik zal jullie ook meenemen in deze geschiedenis.

Landgoed Groeneveld, Baarn

Kasteel Groeneveld te Baarn is een 18e-eeuwse buitenplaats. Het huis is gebouwd rond 1710 en geldt als één van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. 

Kasteel Groeneveld ontstond in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ‘buiten’ aan te schaffen. In wezen waren de buitenplaatsen als zomerhuizen bestemd. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Aanvankelijk bestond het huis alleen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren uit omstreeks 1760.

Tot 1940 was Kasteel Groeneveld particulier bezit. Huis en landgoed zijn vaak van eigenaar veranderd en sommige eigenaren voerden ingrijpende veranderingen aan het huis of aan de tuin door.

landgoed Groeneveld Baarn

Wanneer ik aankom op het landgoed is het voor mij even zoeken naar waar ik kan parkeren. Er staat op de website van Staatsbosbeheer geen duidelijke plek aangegeven en na wat rondrijden besluit ik te parkeren voor de Hoeve Ravestein. Er zijn daar langs de kant van de weg een aantal parkeerplaatsen. Ik zet mijn auto neer, trek mijn wandelschoenen aan en haal mijn rugzak en camera uit de auto. 

Ik zie een bord staan bij de Hoeve. Ze hebben vandaag een open dag, dus ik kan een kijkje nemen in de moestuin, winkel, café en stal. Na de route ga ik dat doen besluit ik. De route start volgens de omschrijving voor het kasteel, dus wandel ik eerst die kant op.

Wandelen bij Landgoed Groeneveld

Zodra ik voor het kasteel sta is het even goed kijken waar de route start, maar al snel zie ik een paal met pijlen rechts van het kasteel (met mijn gezicht naar het kasteel toe). Op dit bord staat de route Engelse Park aangegeven met 6 kilometer. Op de website staat 4,5 kilometer. Ben benieuwd wat het gaat worden. De route start op het pad dat langs het kasteel loopt en dat eerste pad belooft al veel goeds voor de omgeving. 

Ik wandel over het brede pad en houd het kasteel aan mijn linkerhand. Al na een paar meter wordt het mij duidelijk dat het een populair park is om te wandelen en dan vooral met loslopende honden. De route neemt mij mee lang de slotgracht van Landgoed Groeneveld. Nou ja slotgracht… Er loopt geen water voor het kasteel langs, maar des te meer door het park. 

landgoed Groeneveld Baarn

Langs het water gaat het pad verder tot aan een witte brug, links. Hier kun je kiezen tot linksaf (over de brug), rechtdoor langs het water of rechts. De pijl van de route geeft aan dat ik het rechterpad moet aanhouden. Het pad leidt naar een kathedraal. Aan beide kanten van het wandelpad staan bomen die elkaar boven het pad raken. Het is er gelijk een stuk donkerder. 

landgoed Groeneveld Baarn

Heuvel op

Ik wandel een stuk rechtdoor, onder de bomen door. Na een 500 meter gaat de route linksaf. Ik sta onderaan een heuvel. Het pad gaat voor de heuvel langs en er dan rondom heen naar de top. Bovenaan staan twee bankjes. Ik denk dat het een mooi uitzicht is, wanneer het helder weer zou zijn. Helaas is het net begonnen te miezeren en een grauwe grijze deken hangt over het park. 

Voordat ik verder ga vertel ik eerst iets meer over het park. 

Engelse Park

Eigenaren in de 17e en 18e eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengterichting van hun landgoed. De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl. 

Eind 18e en begin 19e eeuw is het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Dat is te zien aan de waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. De rode beuken markeren belangrijke elementen en overgangen in het park.

Op het landgoed zijn er een moestuin en een ijskelder aanwezig. De moestuin is een heerlijk rustpunt op het landgoed. In de tuin staan bloemen, kruiden, appelbomen en groenten. Rondom de moestuin staat een beukenhaag, met op het zuiden een slangenmuur.

De ijskelder dateert uit de 19e eeuw. In de ijskelder werd het ijs uit de waterpartijen in blokken bewaard en dat bleef wel tot 2 jaar goed. Het ijs werd gebruikt om vlees en vis koel te houden in de keuken. Nu wordt de ijskelder gebruikt door een kolonie grootoor-vleermuizen.

Zo idyllisch als jij je nu het Engelse Park voorstelt, is het ook. Het is echt jammer dat het regent, want de sfeer komt een stuk minder goed uit de verf, zullen we maar zeggen. Maar goed, ik ben hier nu en ik ga mijn wandeling niet afbreken voor wat regen. Dus capuchon op en doorlopen.

Het wandelpad heeft een u-tje gemaakt en ik wandel parallel aan het brede donkere pad. Niet lang erna kom ik dan ook terug bij de driesprong en dit keer gaat de route over de witte brug. Net over de brug staat een bankje onder een aantal bomen. Ik besluit even te gaan zitten en te kijken of de bui overwaait. 

landgoed Groeneveld Baarn

Heel veel honden

In de tien minuten dat ik dat bankje zit, komen er behoorlijk wat mensen met honden langs. Ik vermoed wel een stuk of vijftien. De meeste lopen los en komen even gedag zeggen. Ik moet toegeven dat het iets teveel honden zijn voor mijn smaak. Ik ben echt een enorme hondenlover, maar doordat het er zoveel zijn, heb ik meer het gevoel dat ik in een stadspark om de hoek aan het wandelen ben, dan op een landgoed. 

Na mijn ten-minute-break vervolg ik de route. Ik duik iets dieper het landgoed op. Het is wat donkerder op de wandelpaden. Ik struin langs de vele vijvers en beekjes die het Engelse Park zo typeren. Als ik de honden en de vele mensen op het landgoed even wegdenk, dan voel ik echt wel overeenkomsten tussen Engelse landgoederen Landgoed Groeneveld in Baarn.

Kronkelend over Landgoed Groeneveld Baarn

Met de omschrijving slingerende paden in een Engels landschap is echt helemaal niets gelogen. Ik kronkel en dwaal het kwartier daarna over het landgoed. Nu klinkt dit alsof ik een enorm groot gebied doorwandel, maar niets is minder waar. Het landgoed is super compact en vaak zie ik vanaf een wandelpad, het pad dat ik daarvoor heb bewandeld aan de overzijde van een grasveld of een waterpartij. 

Ik wandel over een aantal bruggetjes en staar over het water. Bij één van de bruggetjes zie ik verschillende beekjes samenkomen. Nogmaals, ik denk dat het hier nog mooier is als de zon schijnt of in ieder geval droog is 😉

landgoed Groeneveld Baarn

Terug wandelen naar Kasteel Groeneveld

Via al die bruggetjes kom ik terug bij het kasteel. Ik loop nu op een pad aan de linkerkant van het kasteel. Vanaf het wandelpad, zie ik het pad waarop ik begonnen ben. Ik kijk naar hoe de restaurantmedewerkers proberen een terras buiten te zetten. Hopend op droog weer denk ik. 

Het kasteel is echt een plaatje. Verdwaald in mijn fantasie sta ik hier een tijdje stil. Ik fantaseer over het het geweest moet zijn hier in de 17e en 18e eeuw. Om hier te wonen of te werken. Hoe rustig het hier geweest moet zijn. 

Weilanden en moestuin

Ik steek het wandelpad over, dat voor het kasteel langs loopt, en loop aan de overzijde verder. Ik kom langs een weiland waar dikbil koeien staan te grazen. Er hangt een bord van Hoeve Ravestein aan het hek. Het is zichtbaar dat  de hoeve hier verschillende weilanden in gebruik heeft. Ben heel benieuwd naar de winkel en café bij de hoeve. Ik ga daar straks nog even langs. 

Langs het weiland, over nog een bruggetje, langs nog meer water en zo kom ik uit bij de drukke weg waar de oprijlaan op uit komt. Ik loop langs de drukke weg en zo de oprijlaan op. Het is een magisch gezicht met Kasteel Groeneveld Baarn zo voor mijn neus. Je zult hier maar aan komen rijden drie of vier eeuwen geleden in je rijtuig…

Links van de oprijlaan is de ingang van de moestuin. Ik ga een kijkje nemen en moet helaas weer concluderen dat een moestuin in de regen toch echt een andere sfeer geeft haha. Maar ondanks de grijze sfeer geniet ik van de geur van de kruiden. Ik zie kleine appeltjes hangen aan de fruitbomen en verschillende bloemen geven een fantastische kleur aan de tuin. Langzaam slenter ik over het middenpad van de tuin naar de uitgang rechts achterin de hoek. Hiermee kom ik uit aan de voorzijde van het kasteel. De route zit erop en als ik mijn horloge check, dan zie ik dat het toch 4,5 kilometer is. De website van Staatsbosbeheer wint 😉

landgoed Groeneveld Baarn

De Hoeve

Zoals vooraf al aangegeven, na afloop van de wandeling ga ik nog even langs de Hoeve. Ik struin door de landgoedwinkel, wat eigenlijk meer een biologische mini-supermarkt is. Ik bezoek de koeienstal, waar drie koeien en wat kalfjes staan. De rest staat lekker buiten in de wei. En tot slot trakteer ik mijzelf op een heerlijke kop koffie met een appelflap. Even opdrogen, want zelfs miezer zorgt voor een natte jas. Ik zit hier een half uurtje, lekker met mijn leesboek, voordat ik mijn wandelschoenen verruil voor mijn gympen en naar huis rij. 

Landgoed Groeneveld Baarn, een beetje teleurstellend

Echt ik ben een groot liefhebber van landgoederen en ik zie dat het Engelse Park van Landgoed Groeneveld schitterend is. De Engelse stijl van het landschap. De waterpartijen, kronkelende paadjes en het schitterende kasteel. 

Toch vind ik de wandelroute een beetje teleurstellend. Eigenlijk om twee redenen. De eerste reden is dat het landgoed compact is en de route dus heel erg kronkelt. Van het ene wandelpad zie je het andere en dus ook de mensen die daarop wandelen. Het geeft niet echt het gevoel van lekker in de natuur zijn.

De tweede reden is de grote hoeveelheid loslopende honden. Mijn idee van een heerlijke wandeling is in mijn eentje, verdwijnen in de natuur. Het gevoel hebben van alleen op de wereld zijn. Nou dat is hier geen optie. Honden rennen, blaffen en zwemmen er op los over het landgoed en dat zorgt voor rumoer, zal ik maar zeggen. 

Meer over Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

landgoed Groeneveld Baarn
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!