...

Veenmoeras Waverhoek is een waar vogelparadijs. Vooral in het voorjaar is dit de plek voor vogelliefhebbers. Deze wandelroute van 2,5 kilometer wandelt in een rondje rondom het moerasgebied. Hier is het genieten van de vele soorten vogels die leven in het riet en op het water. Maar ook van de uitzichten over de landerijen en Fort in de Botshol.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Waverhoek, vlakbij de Vinkeveense Plassen
Afstand: 2,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Botsholsedwarsweg 2, 3646 AK Waverveen (UT)
Parkeren: Parkeerplaats Waverhoek, Botsholsedwarsweg, Waverveen
Honden: Honden zijn helaas niet toegestaan

Let op! De route heeft verschillende op- en overstapjes en dus niet geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn.

Waverhoek

De Waverhoek ligt in Polder Groot-Mijdrecht, in het Groene Hart. In Polder Groot-Mijdrecht vormt de Waverhoek een klein en nat vogelparadijs. Er zijn plassen gegraven die omzoomd raken met rietkragen, biezen en lisdodde. Bomen krijgen in dit moerassige gebied geen kans omdat het te nat is. De natte natuur is gunstig voor vogels als roerdomp, purperreiger en lepelaar. Broedvogels zijn onder meer krakeend, kuifeend en waterral. In de toekomst moet de polder de verbinding gaan vormen tussen aangrenzende natuurgebieden, zoals de Nieuwkoopse Plassen

Wandelroute Waverhoek

Wandelroute Waverhoek begint bij het parkeerterrein aan de Botsholsedwarsweg in Waverveen. De route gaat om de vogelrijke plassen. Het middelste deel van de route gaat over de Botsholsedijk, waar je een prachtig uitzicht hebt over het aangrenzende natuurgebied Botshol. Tijdens de wandeling kom je door een weiland en kun je vee tegenkomen, zoals schapen. Via overstapjes kun je de route blijven volgen.

De wandelroute is het hele jaar door te bewandelen. Bij aanhoudend nat weer wordt aangeraden om laarzen te dragen, anders zijn dichte schoenen voldoende. Helaas zijn honden en fietsen niet toegestaan in het gebied.

Fort in de Botshol

Naast de vele vogels die je hier kunt spotten is Fort in de Botshol letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Het is niet alleen het hoogste punt van de wandelroute, maar ook leuk om naar te kijken. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Overigens is Fort in de Botshol alleen in naam een fort. Betonnen verdedigingswerken zijn op deze plek nooit gebouwd. Vanaf wandelroute Waverhoek zie je wel de aarden wallen die de omlijning laten zien, van wat het fort had kunnen zijn.

Mijn avonturen op wandelroute Waverhoek

Na een verblijf in Tuinhotel Tralala besluit ik nog snel een wandelroute te wandelen, voordat ik terug naar huis rij. Het wordt Wandelroute Waverhoek, op een kwartiertje rijden van Tralala. Vanaf het moment dat ik over het eerste hekje stap en het gebied inloop, hoor ik alleen maar vogeltjes. Ganzen, kieviten, rietgorzen en nog zoveel meer vogels waar ik de naam niet van weet. De route gaat geheel over een graspad, hier en daar wat ongelijk en soms ook wat modderig.

Ondanks dat er behoorlijk wat vogelaars over het pad wandelen, met joekels van cameralenzen, voelt het heel rustig. Halverwege de route, zittend op een bankje, kijk ik uit over het water. Ik geniet van de vogels en het uitzicht. Het is allemaal groen en blauw met goudkleurig riet. Ik hoor de vogels fluiten en de schapen blaten. Na verschillende op- en overstapjes, een weiland en heel veel riet, kom ik aan het einde van mijn rondje. Terug bij de parkeerplaats.

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
wandelroute waverhoek
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!