...

Landgoed Eerde is één van de schitterende landgoederen die je kunt vinden in Overijssel. Het grote landgoed is een heerlijke plek om te wandelen. Door het parkbos, over landerijen, boerenwegen en langs de Regge. In de wandelroute Historisch Eerde van Natuurmonumenten maak je in 12 kilometer kennis met dit pareltje van een landgoed.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Historisch Eerde
Afstand: 11,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats voor het kasteel
Parkeren: Kasteellaan 1, 7731 PJ Ommen (OV)
Markering: Routebeschrijving Natuurmonumenten

Landgoed Eerde

In Overijssel vlakbij Ommen ligt Landgoed Eerde, dat stamt uit de 14e eeuw. Kasteel Eerde, een gebouw uit de 18e eeuw vlak naast de parkeerplaats, staat centraal op dit landgoed dat sinds 1715 in handen is van de familie Van Pallandt. Een familie die we ook kennen van bijvoorbeeld Planken Wambuis op de Veluwe. Het landgoed strekt zich uit van het terrein rondom het kasteel, nu in gebruik door de Internationale School, het park, de bossen, boerderijen, weilanen en akkers.  

Wandelroute Historisch Landgoed Eerde

Landgoed Eerde is in beheer van Natuurmonumenten. Via een routebeschrijving laat deze route je in 11 kilometer kennismaken met alle gezichten van Landgoed Eerde. Vanaf de parkeerplaats voor het kasteel gaat de route in twee lussen. De eerste lus gaat rondom het kasteel. Door het park, via gehucht Eerde met een paar huizen en maisvelden, langs de Regge terug naar het kasteel. Vanaf daar gaat de tweede lus naar het boerenland. Via het bos komt de wandelroute langs heel veel oude hoeven van het landgoed, langs weilanden en heidevelden terug naar de parkeerplaats. 

Door het parkbos

Vanaf de N-weg is er een kleine oprijlaan naar Kasteel Eerde en een kleine parkeerplaats. Vanaf deze parkeerplaats duik ik gelijk het parkbos in. Dit aangelegde bos is donker en overal groeit mos. De route kronkelt en zoekt een weg. Door de opkomende zon ontstaan er schitterende zonneharpen tussen de bomen en het belooft een warme dag te worden. 

Gehucht Eerde en langs de Regge

Vanuit het parkbos zie ik al snel een aantal boederijen met de geel groene luiken van Landgoed Eerde aan de ramen. In vroeger jaren werden de woningen gepacht van de kasteelheer, nu huren de bewoners de huizen van Natuurmonumenten. Ik passeer aan de rechterkant een groot maisveld. Hoog steken de planten boven mijn hoofd uit. In strakke lijnen geplant en met dikke maiskolven er nog aan. Links een grasveld met in het midden een schitterende, zo te zien eeuwenoude, eikenboom. 

Via een pad tussen de mais en het gras door komt de wandelroute uit op een verhoogde enk. Een akkerveld dat nu leeg is. Ik wandel om de enk en sta aan de oever van de Regge. Een prachtige rivier door Overijssel, waar ik eerder ben geweest. Een tijdje gaat de route langs de Regge aan mijn rechterhand, terwijl ik links uitkijk op de achterkant van het kasteel. Via een pad langs de rand van het bos kom ik terug bij de parkeerplaats. Hier start de tweede lus van de wandelroute.    

Oversteek naar het boerenland

Via een breed pad door een bosperceel gaat de wandelroute naar het boerenland van landgoed Eerde. Door een stukje bos en uiteindelijk op een boerenlandweg. Twintig minuten later wandel ik het erf op van de boerderij waar een ijsje wacht. Het is een Rustpunt met een winkeltje. Het winkeltje is open en via zelfbediening kies ik een sorbetijsje uit de vriezer en betaal via een bankoverschrijving. Buiten aan één van de picknicktafels geniet ik van het ijsje, terwijl de boerderijhond mij gezelschap houdt. Hij ligt lekker te snurken aan mijn voeten.

Boerderijen en weilanden

Vanaf het Rustpunt gaat de wandelroute over een zandpad. Ik kom langs nog veel meer boerderijen, weilanden met koeien en schapen, akkervelden en graslanden. In een van de grasvelden zie ik twee koppies boven het gras uitsteken. Het zijn twee reeën die net als ik genieten van de middagzon. Het zandpad gaat tussen weilanden door, een aantal fietsers passeren mij, maar verder ben ik helemaal alleen. 

Heidevelden

Landgoed Eerde verbaasd mij. Wat een ontzettend afwisselend landgoed. Van bossen, naar grasvelden en van boerenland tot hei. Het volgende deel van de wandelroute gaat langs heidevelden. De zon schijnt heerlijk en vogeltjes fluiten. De heide wordt afgelost door een pad omringd door bomen. Aan de rechterzijde een bos, en aan de linkerzijde ligt achter de bomen een weiland. Er staan wat paarden heerlijk te grazen in de middagzon. 

Landgoed Eerde

Het laatste deel

De wandeling over Landgoed Eerde zit er bijna op. Het laatste deel terug naar mijn auto gaat hetzelfde bosperceel als aan het begin van de tweede lus. Ik steek de N-weg weer over en bereik in een kwartiertje mijn auto. Terugkijkend op uren genieten van dit prachtige landschap rijd ik terug naar mijn logeeradres.

 Wandelen over Landgoed Eerde

Landgoed Eerde is een groot landgoed waar je elk half uur door een ander landschap wandelt. Van een aangelegd parkbos tot heidevelden en boerenwegen. Het feit dat de boerderijen op het landgoed goed zijn onderhouden, met hun geel met groene luiken, voelt het echt een beetje alsof je door de geschiedenis wandelt. Wat heerlijk is aan een lange route als deze, is het Rustpunt ongeveer halverwege. Een ijsje op een boerenerf op een warme zonnige dag… wat wil een mens nog meer. 

Meer wandelroutes over en in de buurt van Landgoed Eerde

Het landgoed ligt in een prachtige omgeving vlakbij Ommen en wordt omringd door heel veel wandelpaden. Hieronder een aantal tips voor mooie wandelroutes.

Meer landgoedwandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

landgoed eerde
landgoed eerde
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!