...

In de lente zijn bollenvelden dé plek waar je wilt zijn. Felle kleuren komen je vanaf het veld tegemoet en de geur van bloemen verspreidt zich door de lucht. Deze wandelroute gaat langs bollenvelden vol tulpen. Of je nu kiest voor 14,5 kilometer of 8,5. Volg de wandelknooppunten en ga door de duinrand, langs de bollenvelden en over drie buitenplaatsen. Een wandelroute die je het beste in april of mei kunt wandelen.

Praktische informatie

De wandeling: Langs buitenplaatsen en bollenvelden
Afstand: 8,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de trap achteraan de parkeerplaats
Parkeren: Fletcher Hotel-Restaurant De Witte Raaf, Duinweg 117, 2204 AT Noordwijk
Markering: Wandelknooppunten
Hond: De hond mag aangelijnd mee

De bollenvelden van Noordwijk

Rond Noordwijk zijn in de 16e eeuw de eerste bollen op de afgegraven zandgronden achter de duinen geteeld. Toch vindt de grootschalige bloembollenteelt hier pas plaats vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw. Op de velden werden voornamelijk tulpen, gladiolen en narcissen gekweekt. Tegenwoordig heeft Noordwijk 311 hectare aan bollenvelden, die voornamelijk achter de duinenrij liggen. 

In het voorjaar geven de velden een kleurrijk tintje aan Noordwijk. De velden behoren tot één van de bekendste toeristische attracties van Nederland. Vanuit binnen- en buitenland brengen miljoenen mensen jaarlijks een bezoek aan de Keukenhof en de bollenvelden. Deze wandelroute gaat langs verschillende bollenvelden vol tulpen en hyacinten. 

wandelen langs de tulpenvelden

Wandelen langs bollenvelden en buitenplaatsen

Vanaf de grote parkeerplaats bij Nieuw Leeuwenhorst start de wandelroute met een klein stukje over de buitenplaats. Niet snel daarna duiken de eerste bollenvelden op. Bij deze wandelroute wisselen bollenvelden en buitenplaatsen elkaar af. De enige uitdaging die je wellicht tegenkomt zijn de heuvelachtige duinen. Verder is het een vlakke route, waarbij je ook een behoorlijke hoeveelheid asfalt zult tegenkomen.

Origineel is de route 14,5 kilometer. Hierbij kom je langs en over alle buitenplaatsen. De wandelroute is in te korten 8,5 kilometer. Met de korte route sla je één bollenveld over, maar je ziet nog steeds een overvloed aan tulpen en kleuren onderweg. Ik koos voor de wandelroute van 8,5 kilometer en genoot van elke minuut. 

wandelroute bollenvelden

Wandelen langs de bollenvelden

Na het parkeren en de eerste meters over buitenplaats Nieuw Leeuwenhorst, maar al snel verschijnen de eerste kleurrijke velden. De geur van hyacinten komt mij tegemoet en de kleuren van de gele en dieproze tulpen is adembenemend. Het is vroeg in de ochtend en voor even ben ik de enigen persoon bij de velden. Ik neem dan ook de tijd om de foto’s te maken die ik wil. 

Wanneer ik doorloop kom ik nog een aantal tulpenvelden tegen. Hier hee1ft de kweker zelfs een eigen stukje afgezet speciaal voor het maken van selfies. Dit scheelt hem heel veel kosten, want elk jaar zijn kwekers tienduienden euro’s kwijt door schade. 

Door de duinenrij van Noordwijk

Vanaf de tulpenvelden gaat de route over een fietspad richting de duinenrij. Mijn tip is wel om aan de linkerkant van het fietspad te wandelen. Het is er vaak druk met dagjesmensen en wielrenners, dus dit stukje is even oppassen. Gelukkig gaat de wandelroute niet lang over het fietspad en heb je ook hiervandaan nog uitzicht over wat bollenvelden. Uiteindelijk kom je uit bij de duinen. Hier gaat de wandelroute langs de rand van de duinen op weg naar de eerste buitenplaatsen. 

De buitenplaatsen van Noordwijk

Deze wandelroute gaat niet alleen langs bollenvelden, maar ook over verschillende buitenplaatsen. In de regio liggen veel buitenplaatsen en landgoederen. Denk bijvoorbeeld aan Landgoed Keukenhof en ‘t Hof van Hillegom. In de zeventiende eeuw werd het binnenduingebied steeds populairder onder rijke kooplieden uit steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag. Zij konden zich naast hun huis in de stad ook een buitenplaats veroorloven. In de zomermaanden verkozen zij het platteland boven de drukke stad. Inmiddels zijn de meeste buitenplaatsen afgebroken, maar enkele bestaan nog steeds. Deze bollenvelden route gaat ove de buitenplaatsen Nieuw Leeuwenhorst, Klein Leeuwenhorst. Offen en Dyckenburg.

De korte route gaat alleen over Nieuw Leeuwenhorst. Een schitterend aangelegde buitenplaats. Water, bruggetjes en kronkelende paden. Op het landgoed zijn nog veel plekken van historie terug te vinden, zoals de uitzichtheuvel waar vroeger een theehuisje stond. Het oude landhuis is helaas door de Duitsers gesloopt in WOII, maar het koetshuis staat er nog. Uiteindelijk neem ik even plaats op een bankje. Er komt een oudere man naast mij zitten.* We maken een praatje. Hij vertelt over zijn dagelijkse rondje over het landgoed, dat hij sinds het overlijden van zijn vrouw alleen maakt. Ik vertel over de route die ik wandel, mijn wandelblog en fotografie. Ik realiseer mij, dat dit zeer waarschijnlijk één van de weinige praatjes is, die deze meneer vandaag zal hebben en neem er dan ook de tijd voor, voordat ik terugloop naar mijn auto. 

Tips voor Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!