...

Noord-Holland, de provincie waar het heerlijk wandelen is over duintoppen en buitenplaatsen. In de provincie liggen veel buitenplaatsen van welgestelden die vooral gedurende de zomer wilden vluchten uit het warme Amsterdam. In dit artikel een overzicht van vijf routes die ik wandelde in Noord-Holland.

1.  Schoorl, de hoogste duintop – 10 kilometer

De hoogste en breedste duintoppen van Nederland, dat is waar Schoorl om bekend staat. Maar liefst 55,4 meter hoog en een gebied van 5 kilometer breed van de zee naar het achterland. Niet te missen dus dat dit gebied in de lijst 5x wandelen in Noord-Holland staat.

Ik ben tot twee keer in Schoorl geweest. De eerste keer wandelde in over de duintoppen door de duinbossen. De tweede keer maakte ik kennis met alle soorten landschappen, dat dit gebied zo uniek maakt: de duinbossen, heidevelden, zandvlakten met helmgras en natuurlijk het strand. Beide wandelingen hebben mij enorm verbaasd en verblijd. Dit is een gebied, dat moet je gewoon een keer hebben meegemaakt.

Bezoekerscentrum: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl
Parkeren: bij het Buitencentrum. Let op! Het is betaald parkeren
Wandelroute:
Boswachterspad Noordzeewandeling

wandelen noord-holland

2. ‘s Gravelandse Buitenplaatsen – 10 & 14 kilometer

Ben jij net als ik ook zo verzot op wandelen over landgoederen en buitenplaatsen? Wandelen over landgoederen staat vaak garant voor lange brede paden, mooie aangelegde parken, bijzondere boomsoorten en schitterende tuinen. 

In ‘s Graveland liggen maar liefst tien buitenplaatsen naast elkaar. Elk met hun eigen verhaal en historie, maar wel allemaal aan elkaar verbonden door middel van wandelpaden. Natuurmonumenten heeft deze buitenplaatsen nu in beheer en er ligt zelfs een bezoekerscentrum. Vanaf dit bezoekerscentrum heb ik al meerdere mooie wandelingen gelopen. 

In de herfst van 2020 wandelde ik de bijzondere bomenroute. Over bruggetjes, lange lanen, parklandschappen, landhuizen en door bosgebieden loopt deze route over maar liefst vijf van de landgoederen. De route is 14 kilometer maar makkelijk in te korten naar 10 kilometer of korter.

Bezoekerscentrum: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, ‘s Graveland
Parkeren: bij het bezoekerscentrum
Wandelroute: Bomenroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

wandelen noord-holland

3. NP Zuid-Kennemerland – 7,5 kilometer

Nederland kent veel Nationaal Parken, waarvan een aantal zich bevinden in de kuststreek, waaronder Nationaal park Zuid-Kennemerland. Dit National park ligt tussen de Noordzee en Haarlem en gaat van Zandvoort helemaal door tot aan IJmuiden. En binnen dit grote gebied lopen heel veel wandelpaden en dus valt er heel wat te wandelen in dit deel van Noord-Holland.

In totaal heb ik drie keer gewandeld in NP Zuid-Kennemerland. Ik struinde er voor 4 kilometer over Landgoed Elswout. In en om het Nationaal liggen verschillende buitenplaatsen van welgestelden uit Amsterdam. Elswout stamt uit de 17e eeuw en is een heerlijk landgoed om te dwalen over schitterende bospaden, mooie bruggen en heel veel follies. 

Een andere keer liep ik door de Heerenduin bij IJmuiden, het noordelijkste stukje van het Nationaal Park. Deze route van 4,5 kilometer gaat langs eeuwenoude eiken, door goudgeel zacht zand, bunkers en een schitterend uitzichtpunt. Ik stond oog in oog met reeën en damherten en zag de mooiste vogels. 

Maar de mooiste wandelroute die ik liep is de zogeheten Konikroute van 7,5 kilometer. Op jacht naar de konikpaarden die wonen in het Nationaal Park. Het is een afwisselende route door een sprookjesachtig bos en zonnig open duin.

Parkeren: Ingang Duin & Kruidberg, Duin- en Kruidbergerweg 74, Santpoort Noord
Wandelroute: Konikroute

wandelen noord-holland

4. Zwanenwater Callantsoog – 5 kilometer

Callantsoog, een heerlijk dorp aan de kust van Noord-Holland. Een dorp dat elke zomer vol stroomt met toeristen uit binnen- en buitenland. Net buiten het dorp ligt Zwanenwater, een duingebied van 600 hectare. Een duingebied boordevol met vogels, (zeldzame) wilde hyacinten en vlinders… heel veel vlinders. 

Wanneer je hier gaat wandelen bedenk dan goed wat je tegen wilt komen onderweg. Kom je voor de hyacinten en vlinders, zorg dan dat je er in juni of juli bent. Kom je voor de vogels met jongen, ga dan in mei of juni. En wil je gewoon genieten van dit gebied? Dan is elk jaargetijde een aanrader.

Parkeren: Zuidschinkeldijk Callantsoog
Wandelroute: Ontdek het Zwanenwater

wandelen noord-holland

5. Amsterdamse Waterleidingduinen

Wat zal ik eens zeggen over de Amsterdamse Waterleidingduinen… het is het gebied waar ik mijn wandelvibe heb ontdekt. Het gebied waar ik in 2015-2017 zo vaak heb gelopen, dat ik voor mijn gevoel ieder hert wel een keer ben tegengekomen haha. Ja, ondanks dat ik er nu niet zo vaak meer kom (doordat ik andere gebieden ook wil ontdekken), blijft dit gebied voor mij bijzonder.

Dit gebied in Noord-Holland kent drie ingangen en vanaf elke ingang lopen er twee wandelroutes via paaltjes, die je kunt volgen. Maar je kunt in dit gebied ook perfect struinen. Rondwandelen, verdwalen, van de paden af… het mag hier allemaal. 

Zo vind ik het heerlijk om vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag te struinen tussen de bomen door, op zoek naar herten en de mooiste paddestoelen (in de herfst). En nu ik hier schrijf over mijn mooie avonturen, voel ik dat het tijd is om weer een keer te gaan. 

Bezoekerscentrum: Bezoekerscentrum de Oranjekom (Ingang Oranjekom / Oase)
Parkeren

  • Ingang De Zilk, Joppeweg 1, de Zilk (zuidelijkste ingang)
  • Ingang Panneland, Vogelenzangseduinweg 2, Vogelenzang
  • Ingang Oranjekom / Oase, Eerste Leijweg, Vogelenzang
  • Ingang Zandvoortselaan, Zandvoortselaan, Zandvoort

Mijn avontuur: Struinen door de duinen 

Wandelen in Noord-Holland

Wanneer ik denk aan wandelen in Noord-Holland denk ik aan duinen, landgoederen en schitterende polders. De vijf wandelingen, die ik hier beschrijf, zijn nog maar het begin van de wandelingen die ik in deze provincie heb gemaakt en wil maken. Ik heb nog van alles in de planning staan, maar mocht je een tip hebben voor een mooi gebied of een wandeling (liefst onder de 10 kilometer), dan hoor ik het graag.

15x wandelen tussen grote grazers

In Nederland leven er in heel veel natuurgebieden ‘grote grazers’. Zo noemen we de runderen, paarden en schapen die in de natuurgebieden grazen om zo het gras en de hei goed te houden. Deze grote grazers leven vrij in de natuurgebieden en als wandelaar kun je dus...

Boswandelingen, de 15 mooiste bossen in Nederland

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar de herfst is toch wel het mooiste seizoen. Ik maak in deze tijd van het jaar het liefste lange boswandelingen. Met de geuren en kleuren van de herfst om mij heen. Een regen van gekleurde bladeren. En een tapijt van eikels,...

40 wandelroutes in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationaal Parken van Nederland. Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, strekt het Nationaal Park zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een bijzonder duingebied in het midden van de de drukte van...

Deel deze wandeling op Pinterest

5x wandelen noord-holland
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!