...

Ik ben naast liefhebber van de natuur ook geïnteresseerd in geschiedenis. De mensen die woonden in kastelen en landhuizen, het ontstaan van natuurgebieden en de historie van steden. Hanzesteden zijn voor mij dan ook de perfecte setting voor een stadswandeling. Onlangs wandelde ik de Hanzestadwandeling door Kampen en leerde wie er ooit woonden en hoe mensen leefden.  

Praktische informatie

De wandeling: Hanzestadswandeling Kampen
Afstand: 4,6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Station Kampen of elk ander punt in de wandeling
Parkeren: Verschillende mogelijkheden, waaronder Parkeerplaats Buitenhaven (gratis)
Markering: pdf

Direct in de stad 

Voordat ik naar Kampen rij, heb ik uitgezocht waar ik de auto kwijt kan. Eén van de gratis mogelijkheden is Parkeerplaats Buitenplaats. Vandaar loop je in 1 minuut letterlijk de Hanzestadswandeling in en sta je middenin Kampen.   

Vanaf de parkeerplaats wandel ik over de brug de stad in. Het eerste stuk van de route gaat langs een kerk, via een brug en linksaf over de kade van de Burgel. Ondertussen kom ik langs leuke gevels, briljante voordeuren en kleurrijke bloembakken. Opvallend is dat niet al dit leuks op de route vermeld staat. Houd onderweg dus niet alleen je ogen op de pdf gericht 😉 

Stadswandeling Kampen

De eerste poort van de Hanzestadswandeling 

De eerste highlight die ik tegenkom volgens de pdf is e Sint Anna Kapel (nummer 9). Voor mij zie ik een groot gebouw dat er wel uitziet als een kapel, maar doordat het vaststaat aan het gebouw er direct naast, lijkt het ook weer soort van klein. Deze kerk uit eind 15e eeuw was de kerk van de zwarte- of Cellezusters, die bij het St. Annaklooster hoorde. De Kapel is enkele jaren geleden door pianist Jan Vayne gekocht. 

Aangezien ik de route tegen de richting in wandel is de volgende highlight die ik tegenkom, nummer 8: de Broederpoort. Het is een schitterend en indrukwekkend bouwwerk.

De Broederpoort

De Broederpoort fungeert in de 15e eeuw voornamelijk als onderkomen voor stadssecretarissen. In 1615 krijgt Thomas Berendtsz, architect en landmeter van Overijssel, de opdracht om evenals de Cellebroederspoort ook deze poort te verbouwen. Hij geeft de Broederpoort zijn huidige renaissance uitstraling met natuurstenen sierdelen. De bestemming van de poort is nogal eens gewijzigd. Uit archiefstukken weten we dat het Chirurgijngilde er in 1697 zijn Gildekamer had. In 1950 wordt de poort ingericht als stedelijk museum: tot 1983, want dan verhuist het museum naar het Gotisch Huis. Van 1983 tot 1987 verhuurt de gemeente de poort als wetenschappelijk medisch centrum. Tegenwoordig is de Broederpoort een expositieruimte maar tevens een romantische trouwlocatie van de gemeente Kampen. Bron: stad.kampen.nl

Grens tussen stad en park

De stadswandeling Kampen neemt mij mee vanuit de stad achter mij, naar het park aan de andere kant van de Broerderpoort. Onder de poort doorlopen is een hele belevenis. De grootsheid van het poortgebouw komt hier nog meer tot zijn recht. 

Aan de andere kant wandel ik onder de poort vandaan het park in. Het is een mooie ochtend en er wordt dan ook flink gefietst en gewandeld. Er zwemmen ganzen in de vijver, eendjes worden gevoerd, bijen zoemen van bloem naar bloem en de vogels vliegen rond. Een heerlijk park om doorheen te wandelen, van de Broederpoort, door het Groene Hart, langs een parkeerplaats en onder de Cellebroederspoort door. Deze poort stond ooit overigens niet op deze plek. In 1465 werd de hele poort verplaatst naar zijn huidige plek. Gek idee om zo’n groots gebouw te verplaatsen. 

Stadswandeling Kampen

Stadswandeling door centrum van Kampen

Vanaf het poortgebouw wandel ik terug de stad in. Via de oever van de Burgel, langs schitterende gebouwen, als de Weeshuispoort en het voormalig Burgerweeshuis. Beide gebouwen vallen op aan de Vloeddijk waar ik overheen wandel. Ik vind het dan ook opvallend dat deze niet op de plattegrond van de stadswandeling van Kampen voorkomen.

Na een paar foto’s van de twee gebouwen, steek ik de brug over en ga rechtdoor richting de St. Nicolaas- of Bovenkerk (nummer 5). De stadswandeling gaat om de kerk heen en aan de andere kant sta ik oog-in-oog met de derde grote poort van Kampen: de Koornmarktspoort. 

Koornmarktspoort

Deze poort stamt uit de 14e eeuw. Tot beide oevers in 1448 door een brug werden verbonden, voer bij de Koornmarktspoort het veer naar de andere zijde van de rivier en dus vormde de poort het hart van de Kamper economie. De ruimten boven de poortingang zijn door de eeuwen heen gebruikt als gevangenis en huisvesting voor soldaten. Tegenwoordig heeft het een culturele invulling als gemeentelijke expositieruimte. Bron: stad.kampen.nl

Door de winkelstraat 

Het leuke aan een stadswandeling is, vind ik, dat je niet alleen een stad leert kennen door de eeuwen heen, maar ook vaak leuke winkeltjes. Vanaf de Koornmarktspoort wandel ik de winkelstraat van Kampen in. Kleine, unieke winkels en de grote landelijke ketens wisselen elkaar af. 

Ik duik een boekwinkel in, sorry kan niet voorbij lopen, en struin tussen de boeken door. Twintig minuten later en met een nieuw boek in mijn rugzak stap ik de winkelstraat weer in. Ik zoek een terrasje op, het is tijd voor een kop koffie. En met een Latte Machiato en de kaart van de stadswandeling, beslis ik welk deel van Kampen ik nog wil gaan bekijken. 

Stedelijk museum Kampen

De kaart van de stadswandeling Kampen geeft aan dat ik over een aantal meter de winkelstraat verlaat voor een klein uitstapje richting de IJssel. Daar staat aan de kade de synagoge. Ik besluit echter om een stukje verder te wandelen en eerst een bezoek te brengen aan het Stedelijk Museum Kampen. 

Door een bezoek aan de expositie over het ontstaan van Kampen, geeft mij een beter beeld bij de stad waar ik doorheen wandel. Alleen het gebouw waarin het museum is gesitueerd is al een bezoekje waard. Vooral de Schepenzaal neemt mijn adem weg. Met open mond sta ik middenin de zaal en neem de zaal in mij op. Met een inrichting, die stamt uit 1545, kan ik het niet anders omschrijven als adembenemend.

Stadswandeling Kampen

Door straten en over de kade

Na het bezoek aan het museum neem ik plaats op een terrasje voor een lunch. Oh wat kan ik genieten van zo’n dag in mijn eentje in een nieuwe stad. Zonnestralen bereiken tussen de gebouwen door net mijn tafeltje en gezicht. Met een kopje koffie en een tosti bewonder ik de stad en de mensen die voorbij komen. 

Na de lunch pak ik de kaart weer op en vervolg mijn wandeling door Kampen. Het lijkt wel alsof er op elke straathoek een indrukwekkend pand staat of een bijzonder gedenkteken. Vanaf het terras tot aan de parkeerplaats kom ik heel wat leuke plekken tegen. Eén van de plekken die bijvoorbeeld niet op de stadswandeling staat, is het Oude Raadhuisplein met de gedenktekens van prominente Kampenaren, die positief in het nieuws zijn gekomen. 

Stadswandeling Kampen: absolute aanrader

Kampen is een sfeervolle stad vol historie. Er staan ontzettend veel gebouwen van honderden jaren oud. De stadswandeling neemt je mee langs kerken, onder poorten door en van de stad tot het park. Met deze wandeling leer je Kampen kennen. Wat mij betreft had er nog iets meer informatie over de gebouwen in de pdf mogen staan, maar he Google werkte thuis best goed om mee te weten te komen over bijvoorbeeld de poorten. 

Het is wel een tip van mij aan jou om tijdens de wandeling je ogen goed open te houden. Lang niet alle mooie en historische gebouwen staan namelijk op de stadswandeling. Zo is er het burgerweeshuis en de Weeshuispoort. Gelukkig hangt aan dit soort gebouwen altijd wel een plaque met meer informatie.

Ben je in Overijssel en wil je een toffe stad bezoeken? Denk dan absoluut aan Kampen en met een wandeling als deze kun je gewoon niet missen. De perfecte combinatie van cultuur en retail 😉

Meer stadswandelingen

Stadswandeling Arnhem

Stadswandeling Arnhem

Arnhem is, wat mij betreft, één van de leukste en meest groene steden van Nederland. I love being in Arnhem. Als kind kwamen we er al vaak, maar ook de laatste jaren ben ik er regelmatig geweest. Voor deze dag heb ik Stadswandeling Arnhem op de planning van City...

Deel deze wandeling op Pinterest

stadswandeling kampen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!