...

Het Zoutpad van Raynor Winn, ik had er nog niet van gehoord, tot een collega van mij met klem aanraadde om het te lezen. Een waargebeurd verhaal zei ze, over wandelen, maar ook over zoveel meer dan dat. Over het leven, uitdagingen, niet anders meer kunnen dan je ene voet voor je andere zetten.

Ik zette het boek op mijn bucketlist. En toen ik een paar dagen later Astrid (@wandelmeisje) sprak via Instagram en ze aanbood om mij het boek kosteloos op te sturen, toen wist ik, dit boek moet ik lezen. Twee dagen later lag er een mooi pakje in mijn brievenbus en ben ik direct begonnen met lezen. 

Vier of vijf dagen later was het boek uit. Van voor tot achter nam ik alles in mij op. Ik leef mee met Ray en Moth. Hoe zij omgaan met het verlies van al hun materiële bezittingen: hun huis & thuis, hun bedrijf en alles wat daarbij hoor. Ze hebben geen veilige haven meer voor zichzelf of hun studerende kinderen. En… daar bovenop blijkt Moth ongeneeslijk ziek. En als er dan niets meer voor je is in Wales, dan pak je een rugzak, tent en slaapzak en ga je wandelen. 

We lopen door tot we stoppen en misschien vinden we onderweg wel een toekomst.

het zoutpad
het zoutpad

De toekomst of het nu

Vooraf had ik verwacht dat Ray en Moth diepgaande gesprekken zouden voeren tijdens hun tocht. Over hoe ze hun toekomst zien, waar ze kunnen gaan wonen na het wandelavontuur en hoe om te gaan met de ziekte van Moth. Maar dat alles bleef eigenlijk uit. In Het Zoutpad neemt Ray je mee in praktische dingen zoals wat gaan we eten, hoeveel geld hebben we nog en waar zetten we de tent op. Over hoe de wind en water invloed hebben op hun nachtrust en wie ze onderweg tegenkomen. Het gaat over het nu.

En toch is eigenlijk het hele boek onbewust hun manier van praten, uitzoeken hoe de toekomst eruit gaat zien en hoe ze omgaan met de ziekte van Moth. Het is een gesprek dat tussen de regels doorgevoerd wordt. 

Als je echt niet meer weet wat je moet doen, hoef je alleen maar je ene voet voor je andere te zetten. Tot je ineens weet en voelt wat letterlijk en figuurlijk je volgende stap gaat zijn.

Het zoutpad brengt ze de toekomst

Het eindigt…. Nee dat ga ik je niet vertellen. Ik ga je het verhal, het zoutpad van begin tot einde laten beleven zoals ik heb gedaan.

En ja, ik ben nu ook nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar of Moth nog leeft. En naar of ze nog een keer de wandelschoenen uit de kast hebben getrokken. Maar die vragen moeten wachten tot het volgende boek.

Eindelijk begreep ik wat dakloos-zijn voor mij had gedaan. Het had elk materieel bezit van me afgenomen en me naakt achtergelaten, een blanco pagina aan het eind van een gedeeltelijk geschreven boek. Het had me ook een keus gegeven, om die pagina blank te laten of een verhaal te blijven schrijven met hoop. Ik koos voor hoop.

Een mooi en indrukwekkend boek

Het Zoutpad is een ontzettend mooi en indrukwekkend boek. Een boek dat verder gaat dan het vertellen over een wandelavontuur. Raynor vertelt over haar leven, haar onzekerheid voor de toekomst, haar overlevingskracht en die van haar man. 

Na het lezen van het boek is het voor mij zo duidelijk dat wandelen zoveel meer is dan alleen je ene voet voor je andere zetten. Het is jezelf ontdekken, leren kennen en grenzen verleggen. Het is je angsten overwinnen en de toekomst tegemoet gaan. En dat alles is wat Raynor en haar man doen. Ze gaan de toekomst tegemoet.

het zoutpad

Het zoutpad met Raynor en Moth

Raynor en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen, wanneer ze binnen een paar dagen alles kwijt raken en te horen krijgen, dat Moth een ernstige ziekte heeft. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen.

En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Ze leren omgaan met verdriet, ontdekken de helende kracht van de natuur en herontdekken van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

 

Dit is een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding voor datgene dat 
via deze link wordt verkocht.

Meer inspiratie voor boeken

Op hoge hakken naar Santiago

Op hoge hakken naar Santiago

Ik geniet van het lezen van boeken over pelgrimstochten. De redenen voor de pelgrims om deze tochten te maken, de zoektocht naar de antwoorden op levensvragen en de wijze lessen die mensen leren, inspireren mij. Zo kwam ik op het lezen van Op hoge hakken naar Santiago...

In het spoor van de wolf – Jan Loos

In het spoor van de wolf – Jan Loos

Sinds de wolf terug is op Nederlandse bodem ben ik geïnteresseerd in het leven van deze dieren. Waar waren ze al die eeuwen en wat bracht hen terug? In het spoor van de wolf is een boek van Jan Loos, wolvenkenner en oprichter van de belgische campagne Welkom Wolf....

De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger

De wijsheid van wolven – Elli H. Radinger

De wijsheid van wolven, dat is waar ik naar op zoek ga met dit boek. Zes jaar geleden… 7 maart 2015 wandelde de eerste wolf in 150 jaar over de grens Nederland in. Hij bleef korte tijd in ons land en zorgde voor veel ophef. Doordat hij niet bang leek voor mensen liet...

Veluwse Verkenningen – Wim Huijser

Veluwse Verkenningen – Wim Huijser

De Veluwe, absoluut mijn favoriete plek in Nederland. Zoveel herinneringen en duizenden voetstappen van mij liggen daar. En toch ben ik nog lang niet op alle plekken geweest. Ik heb nog niet alle (uit)hoeken van de Veluwe ontdekt, zeg maar. Precies dat is de reden dat...

Wild – Cheryl Strayed

Wild – Cheryl Strayed

Toen ik het boek Wild van Cheryl Strayed kocht als ebook, kon ik niet wachten om het te gaan lezen. Ik wilde mezelf onderdompelen in die wereld die wandelen heet. Dat lange-afstandswandelen heet. Wild op de Pacific Crest Trail Het boek Wild gaat over Cheryl Strayed...

Pin It on Pinterest

Share This