...

Het Zoutpad van Raynor Winn, ik had er nog niet van gehoord, tot een collega van mij met klem aanraadde om het te lezen. Een waargebeurd verhaal zei ze, over wandelen, maar ook over zoveel meer dan dat. Over het leven, uitdagingen, niet anders meer kunnen dan je ene voet voor je andere zetten.

Ik zette het boek op mijn bucketlist. En toen ik een paar dagen later Astrid (@wandelmeisje) sprak via Instagram en ze aanbood om mij het boek kosteloos op te sturen, toen wist ik, dit boek moet ik lezen. Twee dagen later lag er een mooi pakje in mijn brievenbus en ben ik direct begonnen met lezen. 

Vier of vijf dagen later was het boek uit. Van voor tot achter nam ik alles in mij op. Ik leef mee met Ray en Moth. Hoe zij omgaan met het verlies van al hun materiële bezittingen: hun huis & thuis, hun bedrijf en alles wat daarbij hoor. Ze hebben geen veilige haven meer voor zichzelf of hun studerende kinderen. En… daar bovenop blijkt Moth ongeneeslijk ziek. En als er dan niets meer voor je is in Wales, dan pak je een rugzak, tent en slaapzak en ga je wandelen. 

We lopen door tot we stoppen en misschien vinden we onderweg wel een toekomst.

het zoutpad
het zoutpad

De toekomst of het nu

Vooraf had ik verwacht dat Ray en Moth diepgaande gesprekken zouden voeren tijdens hun tocht. Over hoe ze hun toekomst zien, waar ze kunnen gaan wonen na het wandelavontuur en hoe om te gaan met de ziekte van Moth. Maar dat alles bleef eigenlijk uit. In Het Zoutpad neemt Ray je mee in praktische dingen zoals wat gaan we eten, hoeveel geld hebben we nog en waar zetten we de tent op. Over hoe de wind en water invloed hebben op hun nachtrust en wie ze onderweg tegenkomen. Het gaat over het nu.

En toch is eigenlijk het hele boek onbewust hun manier van praten, uitzoeken hoe de toekomst eruit gaat zien en hoe ze omgaan met de ziekte van Moth. Het is een gesprek dat tussen de regels doorgevoerd wordt. 

Als je echt niet meer weet wat je moet doen, hoef je alleen maar je ene voet voor je andere te zetten. Tot je ineens weet en voelt wat letterlijk en figuurlijk je volgende stap gaat zijn.

Het zoutpad brengt ze de toekomst

Het eindigt…. Nee dat ga ik je niet vertellen. Ik ga je het verhal, het zoutpad van begin tot einde laten beleven zoals ik heb gedaan.

En ja, ik ben nu ook nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar of Moth nog leeft. En naar of ze nog een keer de wandelschoenen uit de kast hebben getrokken. Maar die vragen moeten wachten tot het volgende boek.

Eindelijk begreep ik wat dakloos-zijn voor mij had gedaan. Het had elk materieel bezit van me afgenomen en me naakt achtergelaten, een blanco pagina aan het eind van een gedeeltelijk geschreven boek. Het had me ook een keus gegeven, om die pagina blank te laten of een verhaal te blijven schrijven met hoop. Ik koos voor hoop.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Een mooi en indrukwekkend boek

Het Zoutpad is een ontzettend mooi en indrukwekkend boek. Een boek dat verder gaat dan het vertellen over een wandelavontuur. Raynor vertelt over haar leven, haar onzekerheid voor de toekomst, haar overlevingskracht en die van haar man. 

Na het lezen van het boek is het voor mij zo duidelijk dat wandelen zoveel meer is dan alleen je ene voet voor je andere zetten. Het is jezelf ontdekken, leren kennen en grenzen verleggen. Het is je angsten overwinnen en de toekomst tegemoet gaan. En dat alles is wat Raynor en haar man doen. Ze gaan de toekomst tegemoet.

het zoutpad

Het zoutpad met Raynor en Moth

Raynor en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen, wanneer ze binnen een paar dagen alles kwijt raken en te horen krijgen, dat Moth een ernstige ziekte heeft. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen.

En daar gebeurt het. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht verder in een bijzondere ontdekkingsreis. Ze leren omgaan met verdriet, ontdekken de helende kracht van de natuur en herontdekken van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

 

Dit is een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding voor datgene dat 
via deze link wordt verkocht.

Meer boekrecensies

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!