...

Deze wandelroute van 3 kilometer over Buitenplaats Rhijnauwen biedt een prachtige combinatie van natuur en cultuur. Je wandelt langs de Kromme Rijn, over boerenwegen en het Fort Rhijnauwen. Na deze wandeling is er niets lekkerder dan even bijkomen in de tuin van Theehuis Rhijnauwen, waar je kunt genieten van een heerlijk kopje koffie en een ambachtelijke pannenkoek. 

Praktische informatie

De wandeling: Rondje Fort Rhijnauwen
Afstand: 3,3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Rhijnauwen
Parkeren: Parkeerplaats Rhijnauwen
Markering: Komoot app
Hond: de hond mag niet mee over het fort

Buitenplaats Rhijnauwen

Aan de Kromme Rijn, net buiten Utrecht liggen, naast elkaar, de landgoederen Oud- en Nieuw-Amelisweerd en Rhijnauwen. De buitenplaatsen zijn met elkaar verwerven. De omringende parkbossen met hun eeuwenoude lanenstructuur lopen in elkaar over en vormen een geliefd wandelgebied. Deze wandeling gaat over Buitenplaats Rhijnauwen. Huis Rhijnauwen ligt aan de Kromme Rijn en een stukje vanaf Fort Rhijnauwen. Het huis vormt het middelpunt van een uitgestrekte buitenplaats.

Fort Rhijnauwen

Fort bij Rijnauwen is het grootste vestingswerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het totale gebied is circa 31 hectare groot. Samen met Fort bij Vechten moest het één van de zwakste punten in de linie verdedigen, een brede strook grond aan weerszijden van de Kromme Rijn die niet onder water kon worden gezet. Het fort is gebouwd tussen 1868 en 1875 en bestaat uit bomvrije kazernes, kruithuizen, manschappenverblijven, kazematten, flankbatterijen, groepsschuilkelders en een groot terreplein (oefen- en paradeplaats). De wandelroute gaat over een deel van het fort.

fort rhijnauwen wandelen

Rondje wandelen over Fort Rhijnauwen

De wandelroute van 3,3 kilometer start vanaf de parkeerplaats Rhijnauwen. Om bij de parkeerplaats te komen, rij je onder het poortgebouw van Huis Rhijnauwen door. Vanaf de parkeerplaats gaat de route over statige bomenlanen richting een binnenring van Fort Rhijnauwen. Dwaal langs het water en speur naar ijsvogels en zwaluwen. Met een beetje geluk kom je de schapen van het gebied hier tegen. Na het fort gaat de route verder over boerenwegen, door het buitengebied van Fort Rhijnauwen. Uiteindelijk kom je uit op een jaagpad langs de Kromme Rijn. Dit pad brengt je terug naar Huis Rhijnauwen.

Over het fort

Fort Rhijnauwen is alleen te bezoeken met een excursie van Staatsbosbeheer. Het binnenste deel van het fort is dan ook niet te bezichtigen, maar een wandeling rondom de binnenste vesting is wel mogelijk. Via een kronkelpad gaat de route langs één van de ‘slotgrachten’. Je vindt er meerdere ingangen naar schietplekken, munitiebunkers etc. Hier sta ik een tijd langs het water. Zwaluwen schieten over het water op zoek naar eten. Een blauwe flits (een ijsvogel) schiet voor mij langs op weg naar zijn of haar nest. 

fort rhijnauwen wandelen

Over boerenwegen

Vanaf het fort neemt de route boerenwegen. Langs weilanden, met zicht op de buitenste rand van Utrecht. Ik kom langs een aantal bijzondere plekken, die verwijzen naar de werking van het Fort jaren geleden. De route gaat hier veel over asfalt, maar dat valt eigenlijk helemaal niet op. Ik heb vooral oog voor de omgeving. De bloeiende bloesem aan de bomen, het gele raapzaad dat langs de weg bloeit en de ooievaars op hun nest.  

Langs de Kromme Rijn

Het laatste deel van de route gaat over een smal jaagpad langs de Kromme Rijn. Deze loopt vanaf de Nederrijn naar de grachten van Utrecht. Het jaagpad is de rand van Buitenplaats Rhijnauwen en gaat langs weilanden, met uitzicht op de mooiste boerderijen. Overal waar ik kijk is de lente te zien. Watervogels bouwen hun nest, lammetjes huppelen in de wei en bloemen staan in bloei. Op de bankjes langs het jaagpad zitten mensen te genieten van de lente zon. Het jaagpad gaat tot Huis Rhijnauwen. Hier steek ik onder het poortgebouw door en kom uiteindelijk uit bij de parkeerplaats.

fort rhijnauwen wandelen

Theehuis Rhijnauwen

Wat mij betreft is een wandelroute niet afgesloten tot ik een lekkere kop koffie heb gedronken. Bij de parkeerplaats zit Theehuis Rhijnauwen. Het is een bekende plek in de omgeving met een grote tuin en speeltuin. Dit is de plek waar je een pannenkoek eet tussen de middag of geniet van een grote punt appeltaart van Dudok. Ondanks dat de wind nog wat fris is, besluit ik toch de tuin in te lopen. Ik neem plaats aan de rand van de Kromme Rijn, waar ik met een boek in mijn handen geniet van de zon die schijnt en de appeltaart. 

Meer wandelroutes rondom Fort Rhijnauwen

Ik genoot van een korte route over het fort en buitenplaats Rhijnauwen. Maar er zijn nog veel meer, en langere, wandelroutes om van te genieten. Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 

Meer routes rond forten

Wandelroute Waverhoek in Polder Groot-Mijdrecht

Wandelroute Waverhoek in Polder Groot-Mijdrecht

Veenmoeras Waverhoek is een waar vogelparadijs. Vooral in het voorjaar is dit de plek voor vogelliefhebbers. Deze wandelroute van 2,5 kilometer wandelt in een rondje rondom het moerasgebied. Hier is het genieten van de vele soorten vogels die leven in het riet en op...

Deel deze wandeling op Pinterest

fort rhijnauwen wandelen
fort rhijnauwen wandelen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!