...

Op het eiland van Schalkwijk vind je twee klompenpaden: het Lint- en Liniepad en het Vuylcoppad. De eerste wandelde ik in 2021. De tweede wandel ik in de zomer van 2022. Vanaf de TOP Schalkwijk neemt dit klompenpad mij in 8 kilometer mee door Schalkwijk en het buitengebied.

Praktische informatie

De wandeling: Vuylcoppad Klompenpad
Afstand: 8 kilometer (te verlengen naar 11 kilometer)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk
Parkeren: Provincialeweg 1, Schalkwijk
Markering: blauwe klompenpad bordjes

Eiland van Schalkwijk

Het Eiland van Schalkwijk is een gebied tussen het Amsterdams Rijnkanaal en de Lek. Het is een bijzonder gebied dat gedomineerd wordt door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verschillende forten en verdedigingswerken liggen in dit gebied, zoals Fort Honswijk, Lunet aan de Snel, inundatiekanaal en Werk aan de Korte Uitweg. Een aantal van deze werken kom ik tegen tijdens het wandelen van het Vuylcoppad.

Het Vuylcoppad

Vanaf de TOP Eiland van Schalkwijk vertrekken twee klompenpaden, waarvan het Vuylcoppad de kortste is. Of de langste… De route is origineel 8 kilometer en is uit te breiden naar 11 kilometer. Het Lint- en Liniepad is 10 kilometer. De twee klompenpaden zijn ook aan elkaar te koppelen tot 16,5 kilometer. De naam heeft het Vuylcoppad te danken aan de woontoren van ridderhofstad Vuylcoop. De route komt langs deze woontoren.

Vuylcoppad

Schalkwijk

Schalkwijk is een dorp in de gemeente Houten. Het dorp ontstond in het jaar 1130 nadat diverse gebieden zoals Vuijlcoop werden ontgonnen. De start van het Vuylcoppad loopt door het dorp. Over een lange rechte weg langs de Schalkwijkse Wetering. Langs schitterende boerderijen en mooie huizen. 

Woontoren Vuylcoop

Aan het einde van de dorpskern loopt de Schalkwijkse Wetering verder door en ook het Vuylcoppad. Rechtdoor met het water aan mijn linkerzijde. Halverwege verschijnt aan de overzijde van het water de eerder genoemde woontoren. De woontoren Vuylcop is in de 14e eeuw gebouwd en hiermee een van de oudste gebouwen van de gemeente. In de loop van de eeuwen werden er delen aangebouwd, waardoor het een heus kasteel werd. Deze deze delen zijn ook weer vergaan. Nu staat alleen de toren nog en de boerderij van het kasteel. Deze vind je naast de toren. De toren is gebouwd op een hoger stukje grond en de voordeur is dus alleen te bereiken met een brug. 

Vuylcoppad

Verdronken bos

Na een lange tijd over het asfalt langs het water is het tijd om het water over te steken. Hier start het vlonderpad door het verdronken bos. Het is letterlijk wat de naam zegt: een bos onder water. Tot tien jaar geleden stond hier nog een bos, maar door problemen met afwatering van regenwater is er besloten om dit gebied te gebruiken voor wateropslag. En dus kwam het bos onder water te staan. Het vuylcoppad nemen mij mee door het bos, over het water. 

Over een vlonderpad passeer ik links en recht boomtoppen die uit het water steken. Het ziet er bijzonder uit. Zoiets soortgelijks heb ik eerder gezien in de Biesbosch, maar het blijft een gek gezicht. Langzaam ga ik loop ik over het vlonderpad. Aan het einde kom ik uit bij weilanden, waar het vlonderpad overgaat in gras. 

Het inundatiekanaal

Vanuit de weilanden kom ik uit bij het inundatiekanaal. Een breed kanaal dat rond 1870 gegraven is. Het kanaal werd gegraven met een militaire functie: vol laten lopen met water wanneer de vijand kwam. Via een graspad naast het kanaal wandel ik een lange tijd rechtdoor. In het kanaal zwemmen eenden en ganzen. In het gras groeien allerlei wilde bloemen. Een visser zoekt naar vis in het kanaal. 

De zon schijnt volop en het is warm geworden. Het kanaal ligt tussen de weilanden dus veel beschutting is er niet. Ik ploeter voor mijn gevoel een beetje voort. Over een hobbelig graspad. Maar ondanks het ploeteren heb ook ik wel door dat het hier schitterend is. Weilanden, water en wilde bloemen. 

Werk aan de Korte Uitweg

Het einde van het graspad komt uit op de parkeerplaats van Werk aan de Korte Uitweg. Dit fort werd tussen 1876-1879 gerealiseerd als ondersteuning van fort Honswijk. Het werk heeft een bomvrije kazerne, een opslagloods en een munitiemagazijn. Nu huist het een theehuis en natuurcamping. Het klompenpad loopt vlak langs het Werk aan de Korte Uitweg. Mocht je het van dichtbij willen bekijken, stap hier dan zeker van het klompenpad af voor een kop koffie of thee. 

Pontje en vlonderpad

Uiteindelijk kom ik uit bij het punt waar het Vuylcoppad kruist met het Lint- en Liniepad. Voor mij zijn dit de laatste kilometers terug naar de auto, maar je zou dus ook verder kunnen wandelen over het Lint- en Liniepad. Ik wandel langs watertjes en door weilanden. Over een kort vlonderpad kom ik uit bij een pontje dat ik met de hand mag bedienen. Ik moet mijzelf naar de overkant helpen. Aan de overzijde wandel ik door een laatste weiland en door Schalkwijk terug naar de parkeerplaats.

Het Vuylcoppad

Ik ben in dubio over het Vuylcoppad. Er zitten super leuke stukken tussen, zoals het verdronken bos, de vlonderpaden en het pontje. De omgeving is schitterend en je wandelt door een typisch Hollands landschap. Maar er zitten ook wel erg saaie delen in. 

Het lange stuk over het asfalt, het rechte pad langs het inundatiekanaal. Het zijn hele rechte stukken met weinig afwisseling. Ik ben persoonlijk meer van de smalle kronkelpaden dus dit soort rechte stukken vind ik minder interessant.

Maar ben je geïnteresseerd in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en forten? Houd je van wandelen over vlonderpaden? Dan is dit klompenpad zeker een leuke route om aan je route toe te voegen. 

Meer klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Vuylcoppad
Vuylcoppad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!