...

De ANWB heeft verschillende boeken uitgegeven met wandelroutes. Onlangs mocht ik een review schrijven voor Wandelen langs de Nederlandse Kust. En nu is het tijd voor een boek vol met De allermooiste wandelroutes van Nederland.  

De allermooiste wandelroutes van Nederland

In deze nieuwe wandelgids zijn de 40 mooiste wandelroutes van Nederland op een rijtje gezet. Hierbij zijn alleen routes uitgezet over onverharde wandelpaden. Want juist deze routes mogen wel iets meer aandacht krijgen. En, is het niet zo dat eigenlijk onverharde routes sowieso de allermooiste zijn?

De routes gaan door natuurgebieden, nationale parken, bossen en duinen. Struin door zandverstuivingen, loop over smalle bospaadjes en door graspaden in weilanden. En zover dat in Nederland mogelijk is, ver van de bewoonde wereld. Soms gaan de routes over historische paden, zoals jaag- en kerkenpaden, die in de loop der eeuwen onverhard zijn gebleven.

70% onverharde paden

De 40 wandelroutes zijn verdeeld over zes regio’s in Nederland: Noord, Oost, Noordwest, Midden, Zuidwest en Zuidoost. Door als doel te hebben iedere route meer dan 70% onverhard te kunnen lopen (net als Trage Tochten), volgen deze routes allerlei soorten bewegwijzering. Zo liften de wandelingen van De allermooiste wandelroutes van Nederland mee op wandelnetwerken (knooppunten). LAW-paden, streekpaden (boswachter)paden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, klompenpaden, boerenlandpaden, NS-wandelingen en OV-stapper en natuurlijk bestaande routes van ANWB Eropuit. Hierdoor worden in dit boek allerlei soorten bewegwijzering gebruikt, en zo veel mogelijk gebruikgemaakt van wandelknooppunten, maar worden de routes vooral uitgebreid beschreven. 

Routebeschrijving of GPX

De routes zijn te wandelen door de routebeschrijving uit het boek te volgen. Hiermee volg je dus de bewegwijzering zoals hierboven beschreven. Of je kunt ervoor kiezen om de routes te wandelen via GPX. Ik doe dat laatste, ik download de GPX bestanden en zet ze in Komoot. Hierdoor hoef ik niet te lezen onderweg, maar volg ik de route op mijn telefoon. Zo wandelde ik de route Twee Bergen over de Archemer en Lemelerberg. 

De allermooiste wandelroutes van Nederland

Wat ik zo onwijs fijn vind aan de boeken van de ANWB is dat iedereen de boeken kan gebruiken, zoals past bij haar of zijn manier van wandelen. Of je nu graag loopt met een routebeschrijving, navigatie of via bordjes langs het pad. Alles kan. In het boek staat duidelijk waar je kunt parkeren, waar je pauze kunt nemen voor koffie. Maar ook hoe lang de route is in kilometers, uren en stappen. En dat alles begeleid met schitterende foto’s. 

Meer tips voor ANWB boeken

Meer boekreviews

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

Boekreview | De mooiste plekjes in Drenthe

Boekreview | De mooiste plekjes in Drenthe

Drenthe, een prachtige provincie in het noordoosten van Nederland, is de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. Wat maakt Drenthe zo mooi? Nou, om te beginnen zijn er eindeloze bossen en schitterende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Dan zijn er...

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!