...

Wandelen, hoe moeilijk kan het zijn? Dat dachten wij ook toen we begonnen met wandelen. Gewoon de paaltjes volgen en gaan, toch? Naarmate we de wondere wereld van het wandelen, ontdekten, kwamen we erachter dat deze vlag niet helemaal opgaat. (Back to Nature, 2021)

Dit is hoe Eva en Nicola hun boek Back to Nature starten. En ze hebben gelijk. Want ondanks dat wandelen niet meer is dan je ene voet voor je andere zetten, komt er, wat mij betreft, veel meer bij kijken als het gaat om wandelavonturen. En na het lezen van dit boek, ben ik er van overtuigd dat Eva en Nicola het precies zo zien. 

Het is zondagochtend en voor mij ligt een schitterend exemplaar van het boek Back to Nature. Ik heb het onlangs gekregen van een goede vriendin van mij, voor mijn 42ste verjaardag. Het is het perfecte boek voor deze herfstige ochtend. Ik heb een kop koffie binnen handbereik en een heerlijk muziekje van Dan Gibson op Spotify aanstaan. Dan Gibson combineert muziek met natuurgeluiden. je kent hem misschien wel van die cd’s die vroeger verkocht werden bij winkels als De Tuinen. Perfecte muziek bij dit boek.

Herkenning en inspiratie

Maar ik dwaal af. Ik ben er vanmorgen echt voor gaan zitten om dit boek te lezen. In het eerste hoofdstuk maak ik kennis met Eva en Nicola, de schrijvers van het boek. Het verhaal van Eva is een bron van herkenning. In 2019 kwam zij in een burnout terecht waarbij ze lichamelijk ziek werd, maar artsen niets konden vinden. Door heel veel uit te sluiten kwam uiteindelijk het label ‘burn-out’. Ze raakt het vertrouwen in en contact met haar lichaam compleet kwijt. Een pijnlijke herkenning, die voor mij heel wat gevoelens over en herinnering aan mijn burn-out oproepen. Maar ook een gevoel van Zie je nou we, ik ben niet de enige!

Wandelen, dat was de remedie voor Eva en ook Nicola heeft in haar leven ervaren dat wandelen en back to nature gaan, helend werkt. En dus schreven ze dit boek. Een boek vol met niet alleen hun eigen wandelavonturen en -routes, maar ook tips voor het beleven van meer avonturen in de natuur en het vinden van jezelf. 

Back to Nature

Het boek bestaat uit elf hoofdstukken van wandelavonturen. In elk hoofdstuk staat er ‘e’en wandelroute centraal, gevolgd door tips rondom avonturen en skills en een oefening. Deze oefening is gericht op zelfontwikkeling.

Ik blader door het boek en blijf als eerste hangen bij het hoofdstuk over de Trage Tocht door het Zwolse bos. Deze tocht is er eentje van 13 kilometer, zonder bewegwijzering. Trage Tochten is opgericht door Rob Wolfs. Hij heeft deze wandelingen, veelal over onverharde en rustige paden, uitgezet. De route is te downloaden van de website wandelzoekpagina.nl en dit wandelen zonder bewegwijziring maakt het dus extra avontuurlijk. 

Alsof ik erbij ben

De wandelroutes worden omschreven alsof ik meeloop met Eva en Nicola. het is werkelijk waar heerlijk lezen. Een beetje alsof ik mijn eigen wandelavonturen teruglees. Net als ik staan de dames stil bij geluiden die ze horen, dieren die ze zien en geuren die ze waarnemen. Ze verwonderen zich over al het moois dat ze tegenkomen. na het verslag van de wandelroute, die ervoor zorgt dat ik naar het Zwolse bos wil, volgt de tip over hoe je zelf een vuur kunt aanleggen. Eén van de survival skills waar de dames bij stil staan. In het boek komen ook skills en weetjes aan bod, als het maken van pannenkoeken met paardenbloemen, het maken van pesto van brandneteltoppen en lopen als een vos. Die laatste ga ik zeker nog een keer uitvoeren als ik buiten ben. Nieuwsgierig wat het is? ja ik ga natuurlijk niet teveel verklappen, dus dan zul je het boek moeten aanschaffen (aff) 😉

Terug naar mijn natuur

In Back to Nature nemen Eva en Nicola mij ook mee naar mijn eigen natuur. Wie ben ik? Hoe gaat het met mij? Hoe voel ik mij? Hier en nu. Elk hoofdstuk geeft een tip om weer even bij jezelf na te gaan hoe het gaat. Zo staan ze stil bij een ademwerk oefening. Iets dat mij intrigeert aangezien ik zelf met een ademcoach in een traject zit.

Ademwerk, zoals het zo mooi heet, is onder andere een manier om spanningen los te laten. Weer tot rust te komen. Zo is er de oefening 4-7-8. Een heerlijke oefening die ik toepas wanneer ik merk dat de spanningen in mijn lichaam toenemen en mijn ademhaling versnelt. 

Verder geven ze ook een oefening om meer te gronden. Een manier om letterlijk weer even bij jezelf te komen. Ik kan nog wel eens zo enthousiast worden over dingen en letterlijk gaan fladderen. Alles is dan te gehaast, te snel en ik raak overprikkeld. Eva en Nicola wandelen zelf af en toe op blote voeten over wandelpaden. In de Schoorlse Duinen is er in het voorjaar en zomer een blotevoetenpad. Ik neem mij hierbij voor, en houd mij eraan hoor, dat ik in 2022 dat blotevoetenpad ga bewandelen. 

Mijn inspiratie

Ik haal veel inspiratie uit het boek. Niet alleen de tips en de skills vind ik interessant, maar vooral de manier hoe de dames te werk gaan samen. Ik ben een solowandelaar en maak rondwandelingen. Met andere woorden ik parkeer mijn auto, start mijn wandeling en kom terug bij de parkeerplaats. Deze dames hebben geen auto en reizen naar hun wandellocatie met het openbaar vervoer. Dit zet mij aan het denken. Voor 2022 wil ik een paar keer een traject of deel van een traject nemen van een LAW. Ergens parkeren, wandelen en dan met OV terug naar de auto. 

Dat is een manier van wandelen die buiten mijn comfortzone ligt, maar ook ik wil mijn comfortzone oprekken. Elke keer een stapje verder. En nee ik ben nog niet af van mijn blessure en kan dus nog geen lange afstanden lopen, maar een etappe van een LAW kan gehalveerd worden. Op deze manier heeft Back to Nature mij geïnspireerd tot meer en verder. 

Meer boekreviews

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!