...

De duinen van het Zuid Hollandse Voorne-Putten vind ik één van de meest bijzondere plekken om te wandelen. Onder de rook (letterlijk) van de Maasvlakte ligt er een paradijs van stilte en bijzondere natuur. Ik wandelde er al eens een route van 12 kilometer door Voornes Duin van Natuurmonumenten en nu zette ik zelf een wandelroute uit bij Oostvoorne van 9 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Oostvoorne
Afstand: 9,1 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Bezoekerscentrum Tenellaplas
Parkeren: Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje
Markering: Komoot of wandelknooppunten

Tenellaplas Oostvoorne

De wandelroute Oostvoorne start vanaf de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum Tenellaplas. Het gebied is in beheer van het Zuid-Hollands Landschap en dit is dan ook hun bezoekerscentrum. Wanneer ik aankom op de parkeerplaats is het bezoekerscentrum nog gesloten. Ik zal een bezoekje brengen na afloop van de wandeling. 

Zo vroeg in de ochtend ligt de plas er nog rustig bij. Het is een heerlijk plaatje met veel watervogels en de heemtuin aan de overzijde is nog helemaal stil. Via een wandelpad langs de waterkant volg ik de plas een tijdje om aan het verre uiteinde, via een klaphek een gebied in te wandelen van de grote grazers. Het wordt een gevalletje ‘ze zijn er wel, maar ik zie ze niet’. Gedurende de hele wandeling zie ik alleen de tekenen van hun bestaan, maar niet de dieren zelf.

Wandelroute oostvoorne

Open duingebied en witte schelpen

Het eerste deel van de duinen waarmee ik kennis maak, is een open duingebied. heuvelachtig, groen gras en geel zand wisselen elkaar af en de witte schelpen van het wandelpad knerpen onder mijn schoenen. Een frisse zeewind blaast over mijn gezicht en ik ruik de zilte lucht. 

Een heel eind wandel ik over dit schelpenpad in de richting van het strand. Het strand kijk uit op de Maasvlakte en Hinderplaat. Aan het einde van het schelpenpad heb ik een perfect uitzicht vanaf een aantal bankjes op een duintop. Ik kijk naar de windmolens, het water dat kabbelt en het lege strand. Hier laat ik al mijn zorgen en gedachten wegwaaien op de wind voordat ik weer doorloop.

wandelroute oostvoorne

Over het strand

Deze wandelroute Oostvoorne laat mij in 9 kilometer kennis maken met allerlei verschillende kanten. Het volgende stuk loop ik over het strand richting de Brielse Gatdam. Dat is de aansluiting naar de Maasvlakte. Daar steek ik een parkeerplaats over, je zou dus ook hier kunnen starten met de wandeling, en betreed het zwemmersstrandje. Het strand grenst aan het Oostvoornse meer.

Het Oostvoornse meer is een diep en helder (brak) water (half zoet/half zout) in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is sinds jaren een van de belangrijkste oefenplaatsen voor het sportduiken. Het meer ontstond in 1966 toen in het Brielse Gat een tweede dam werd aangelegd. 

Een klein half uur wandel ik over het strand. Met de voeten net niet in het water, want daar is het zand het stevigste en wandelt het dus het beste. Ik kom wat hardlopers tegen en een fotograaf. Ik passeer picknickbankjes en kinderspeeltuigen. En heel veel groene smurrie in het water. Een soort zeewier. Het einde van het zandstrand gaat over in het Groene Strand.

Het Groene Strand van Oostvoorne

Het Groene Strand is een heel bijzonder stukje natuur. Het is een natuurherstelproject, daar waar een oud stuk strand en duingebied, op de plek waar de Maas vroeger uitmondde in zee. De Maas is afgedamt door twee dammen waardoor het Oostvoornse meer ontstond. de oevers raakten al snel begroeid met kruiden, struiken en roet. In het riet zitten heel veel zangvogels en roofvogels. 

Door het Groene Strand loopt een graspad, hobbelig, kronkelig en glibberig. Het gebied is drassig en vlak langs het pad lijkt het meer op een soort moeras. Bomen en riet staan met hun voeten in het water en er vliegen hier en daar al wat kleine muggen rond. Het is sowieso een gebied waar je goede schoenen moet dragen 😉

wandelroute oostvoorne

Koepel Zeeburg

Het Groene Strand eindigt bij een trap omhoog. Bovenaan sta ik voor Koepel Zeeburg. Het is een schattig klein gebouwtje met een trappetje omhoog naar de voordeur. Het ziet er eerlijk gezegd uit als een klein kerkje, maar dat is het niet. Het gebouwtje hoort bij het naastliggende hotel en is te huur voor feesten of vergaderingen. 

Ik wandel een rondje om de koepel heen en bekijk het van dichtbij. Het is een allerschattigst gebouwtje. Vanaf de koepel wandel ik een klein stukje langs een smalle autoweg om daarna de bossen van Oostvoorne in te duiken. Schitterende en robuuste bossen, die duinbossen. 

De Biber bunker

Voordat ik naar Oostvoorne reed wist ik niet dat ik zoveel bijzondere plekken tegen zou komen. Ik wandel een stuk door het bos over smalle paden en langs bomen die al heel wat zeewind hebben doorstaan. Ik houd van duinbossen. Ze hebben een bepaald soort karakter.

Vanuit het bos kom ik uit bij een kruising. Mijn route geeft aan dat ik rechtsaf moet, maar ik besluit eerst even op een bankje plaats te nemen. Terwijl ik geniet van een slok water en een boterhammetje, lees ik de informatie die op het bord staat naast de bank. Het gaat over de Biber Bunker. 

wandelroute oostvoorne

Biber Bunker

In de duinen van Oostvoorne bevindt zich in de omgeving van het Agathahuis een bijzondere bunker uit de Tweede Wereldoorlog., Het is de in de volksmond als zodanig bekende Biberbunker, opgebouwd uit 3 meter dikke muren en een 2 meter dik dak.

De bunker en Stelling, waarin deze zich bunker zich bevindt, vertellen een stukje unieke historie over de (lucht)oorlogsvoering van de Duitsers in West Nederland.

In Nederland waren er 3 van deze stellingen, waarvan de Biber als enige volledig in gebruik is gebleven sinds 1945, daarbij verschillende doeleinden dienend. Inmiddels is ook de Tiger op Terschelling voor het publiek weer geopend, samen met de Biber en de Zander (Zandvoort) waren zij verantwoordelijk voor de kustafscherming van geallieerde luchtaanvallen.

De Biberbunker, door de Duitsers officieel aangegeven met het ST-type L487, codenaam Bertha, is vanwege zijn strategische rol in de luchtoorlog van WOII, maar ook vanwege zijn latere functie in de ‘koude oorlog’, een bunker die zeker gezien moet worden. Daarnaast is ook de stelling waarin deze zich bevindt van enorm belang geweest. De strategische functie van de stelling en de vele bunkers erin (ieder met een eigen functie) had een belangrijke invloed op Voorne Putten. (Bron: biberbunker.nl)

De wandelroute Oostvoorne gaat langs de biberbunker en nog heel veel andere. Tijdens de route stap ik even van het pad af om de bunker van dichterbij te bekijken. De bunker is gesloten, dus naar binnen kan ik niet, maar de buitenkant is al indrukwekkend genoeg. Sowieso vind ik het altijd interessant om bunkers te zien. Vaak verscholen middenin de natuur. Gebouwen waar zulke heftige dingen zijn gebeurt in de onschuld van de natuur. De tegenstrijdigheid is groot. 

Bossen en bloemen

Het volgende en ook laatste stuk van de wandelroute Oostvoorne neemt mij dieper mee de duinbossen in. Terwijl ik hier loop en geniet van de sfeer die hier hangt, haal ik de wandeling terug en alle soorten landschappen die ik heb gezien. Een heemtuin, open duingebied, strand, moerasland en nu duinbos. Het is ontzettend afwisselend. En wat ik op dat moment nog niet weet is dat ik vijf minuten later in het mooiste deel van de wandelroute ben beland. 

Ik sta in het duinbos en overal waar ik kijk groeien narcissen. Een geel met wit tapijt is het resultaat om mij heen. Het is een schitterende combinatie tussen bloementuin en boslucht en doet mij denken aan het hyacinthebos op de grens van Den Haag en Monster. Ook dat is een duinbos en staat elke april boordevol met boshyacinthen. Hier wandel ik langs idyllische plaatjes en een gele omgeving terug naar de parkeerplaats en het bezoekerscentrum.

Oostvoorne staat in top 3

Ja ik weet het heel zeker: Dit duingebied staat in mijn top 3 van duingebieden die ik tot nu toe heb bezocht. Samen met Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Meijendel. De wandelroute Oostvoorne gaat door het noordelijke deel van Voornes Duin. Het zuidelijke deel heb ik eerder al bezocht

Het is het contrast tussen industrie en natuur, de rust in de bossen en de kleurrijke taferelen in de duinvalleien. Vlinders, libellen, narcissen, wilde orchideeën en de kans op het spotten van zeehonden. Dit alles trekt mij aan in dit duingebied.

Wandelroute Oostvoorne vond ik een perfecte combinatie tussen al het bovenstaande en is daardoor ontzettend afwisselend. Het is een route die vraagt om waterdichte schoenen, die vies mogen worden. Het valt mee hoeveel duintoppen er bedwongen hoeven te worden gedurende de route, dus ook voor mensen met minder sterke knieën is de route prima te wandelen. De aanwezigheid van het bezoekerscentrum is een extraatje waar je meer te weten kunt komen over het natuurgebied en de historie. 

Meer duinwandelingen

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute oostvoorne
wandelroute oostvoorne
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!