...

Beleef een unieke wandeling door een uniek stukje Brabants platteland. Hier, in dit kleinschalige natuurgebied wandel je door bossen, over statige bomenlanen, langs ruige weilanden en kabbelende beekjes. Wandelen door De Mortelen is als wandelen door het Brabant van toen. Dit is waar je continu door afwisselende landschappen wandelt en waar je echte stilte ervaart. Deze wandelroute van 5 kilometer neemt je mee door een stukje van het edelhertengebied en over Landgoed Heerenbeek.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelen door De Mortelen
Afstand: 5,2 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Het Brabants Landschap
Parkeren: Liempdsedijk, Oirschot
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag aangelijnd mee

De Mortelen

In De Mortelen word je als wandelaar continu verrast. Om elke bocht is er een nieuw landschap. Wandel je het ene moment langs bosjes en over bomenlanen, sta je het volgende moment in kniehoog gras. Uitgestrekte weilanden en akkers, kabbelende sloten en beekjes. Overal waar je kijkt zie je koeien, hoor je vogels en… misschien wel een edelhert. 

Het Groene Woud

Het Groene Woud is het gebied tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Het is een gebied van 7.500 hectare aan bossen, moerassen, heide en wilanden. In 2005 heeft de overheid dit gebied officieel erkend als Nationaal Landschap. De naam is afgeleid van het café ‘Het Groene Woud’ in Liempde. Samen met de Loonse en Drunense Duinen vormt Het Groene Woud het Van Gogh Nationaal Park.

Het unieke aan Het Groene Woud is de aanwezigheid van edelherten in een deel van het gebied. In 2017 heeft het Brabants Landschap een groep van 15 edelherten uitgezet. Ze leven in De Scheeken en De Mortelen, aan weerszijden van de A2 en van de spoorlijn Eindhoven-Den Bosch. Via grote natuurbruggen kunnen ze zich door het hele gebied verplaatsen. De wandelroute door De Mortelen die ik wandelde, komt kort door het edelhertengebied. 

de mortelen

Wandelen door De Mortelen

Deze wandeling door De Mortelen heeft mij enorm verrast. Ik had niet verwacht dat er op deze plek zo’n mooi landschap zou liggen. Het is een oase van rust en stilte. Het fraaie coulisselandschap omarmt je, terwijl je over prachtige paden wandelt. De route vertrekt vanaf Parkeerplaats Brabants Landschap om direct het edelhertengebied in te gaan. Vanuit het edelhertengebied kom je uit op Landgoed Heerenbeek. Je dwaalt over brede lanen, smalle graspaden, langs beekjes en weilanden. Uiteindelijk kom je na 5 minuten terug bij de parkeerplaats. 

De route gaat grotendeels over onverharde paden. Bij nat weer zijn de paden modderig en het hoge gras nat. Let hierop met je keuze voor schoenen. 

Het edelhertengebied

Aan het begin van de route wandel ik direct het gebied in waar de edelherten wonen. Het is maar een klein stukje door het gebied waar deze dieren wonen, maar ik ontdekte heel veel sporen. Ik vermoed dat wanneer je hier op een rustiger tijdstip wandelt, dat er een kans is dat je deze koning van het woud best eens tegen zou kunnen komen. 

Via een wildrooster wandel ik het gebied in om via een rechte weg niet veel later het gebied weer uit te wandelen. Voordat ik het tweede wildrooster overga, speur ik tussen de bomen door of ik een glimp van de dieren opvang. Helaas, het is mij niet gegund vandaag. Wellicht heb jij meer geluk.

de mortelen

Landgoed Heerenbeek

Vanuit het edelhertengebied kom ik via een lange, brede laan uit op Landgoed Heerenbeek. Het landgoed maakt onderdeel uit van De Mortelen en is in bezit van Brabants Landschap. Langs het landhuis kom ik niet, maar ik verken wel brede bomenlanen, de weilanden en een kleine boomgaard. Mocht je het huis willen bekijken, dan kun je een klein stukje van de route afwijken.

Al sinds de 17e eeuw wordt er op deze plek gesproken van een Hoeve Heerenbeek. Het landhuis dat er nu staat is zo’n 150 jaar oud en een gemeentelijk monument met witte gepleisterde muren en hangtorens. Hierdoor lijkt het op een kasteeltje. Het huis is in particulier bezit en wordt bewoond.

Door Brabants coulissenlandschap 

Het Groene Woud doet mij aan Twente denken. Een landschap van velden, weilanden en akkers, omringd door kleine bosjes. De wandelroute gaat langs beekjes over smalle paden. Soms door het hoge gras en mijn broekspijpen worden langzaam behoorlijk nat. Niet veel later passeer ik een weiland met een groep jonge koeien. Ze staan allemaal aan het hek en willen allemaal even gedag zeggen. Er wordt eerst geroken om vervolgens een grote ruwe tong uit te steken. Zo krijg ik heel wat ‘kusjes’ voordat ik mijn route vervolg. 

Oog in oog

Via lange graspaden komt de route uit in een bosgedeelte van De Mortelen. Hier wandel ik over bredere paden. Af en toe volgt er een grasland met hoogstaand gras. Ergens in het midden van het veld zie ik iets bewegen. Twee oren steken boven het gras uit. Ik heb geen verrekijker bij me, dus kan haar niet goed zien, maar ik weet dat daar een ree staat. Achter mij stopt een man met een gigantische telelens om zijn nek. Snel zoomt hij in en maakt een foto. Wanneer hij de foto laat zien, kijk ik naar een ree die alert onze kant op kijkt. Het duurt dan ook niet lang, voordat zij met grote sprongen het veld verlaat. 

Vanaf het bospad duurt het niet lang voor ik terugkom bij de weg waar de parkeerplaats aan ligt. Vijf minuten later sta ik naast mijn auto. De Mortelen heeft mij positief verrast. Een heerlijke plek om te wandelen. 

Meer wandelroutes in de buurt

Er valt heel wat te wandelen in dit mooie deel van Brabant. Naast het Groene Woud is er onder andere het Dommeldal, de Oisterwijkse Bossen & Vennen en Kampina. Een aantal wandelroutes in dit gebied vind je hieronder.

Groene Woud

Dommeldal

Oisterwijkse Bossen & Vennen en De Kampina

Meer routes in Brabant

Slapen bij Het Wilde Weg

Slapen bij Het Wilde Weg

De eigenaren noemen het een eigenzinnige buitenplaats. Een plek waar je loslaat wat moet en vooral doet wat mag. Ik heb het over Het Wilde Weg in Sint-Oedenrode, Brabant. Slaap in één van de accommodaties verspreid over het veld en dompel jezelf onder in de stilte van...

Deel deze wandeling op Pinterest

de mortelen
de mortelen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!