...

“Alice en Pippi lieten de wereld zien zoals ik die toen nog niet kon beleven, een wereld die zoveel opwindender was dan die van mij. Dit was de verfrissende spanning waar ik naar op zoek was.”

Met deze woorden start Brigitte Ars (ook wel @alicegoeswild) haar boek Waar is het avontuur?. En haar zoektocht naar antwoorden op vele vragen. Want waarom kon Brigitte in haar jongere jaren zoveel avonturen beleven, over de wereld reizen en zoveel meer? Is het nog mogelijk om als moeder van twee nog avontuurlijk te leven? In dit boek gaat Brigitte op zoek naar de betekenis van avontuur en avonturen beleven. 

Vast in het gezinsleven

Brigitte start met vertellen hoe zij haar leven lang al avonturen nastreeft. In elke fase van haar leven op een andere manier. Van backpackend door de jungle naar wonen met haar gezin in Breda. Maar vooral in die laatste situatie worstelt Brigitte met het beleven van avonturen. 

Kun je nog steeds avontuurlijk leven en avonturen beleven wanneer je een ‘huisje boompje beestje’ leven hebt? Wanneer het gezin alle aandacht vraag? Je schoolbezoekjes hebt? Avondeten mag regelen? Dat is wat Brigitte voor zichzelf, moeder van twee, gaat uitzoeken in Waar is het avontuur?

“Ik wil weer verrast worden door het leven. Maar hoe is dat mogelijk, met duizenden verplichtingen, in mijn zelfgebouwde kooi? Alles in mijn leven is avontuur geweest, mijn eigen pad dat het donkere woud in sluipt of de berg op kruipt. Maar nu ben ik het spoor bijster en kijk ik op een gladde geplaveide weg hè zijn terechtgekomen met aangeharkte perkjes aan beide kanten.”

waar is het avontuur

Waar is het avontuur?

Wat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven is verdwenen?
Met deze vraag begint Brigitte Ars een persoonlijke zoektocht naar de avonturier in onszelf en een avontuurlijk leven. Die tocht voert langs friluftsliv – de liefde en filosofie van de Noren voor het buitenleven – bij de Noorse fjorden via The Explorers Club in New York naar het Engelse Exmoor. Ze praat met avonturenexperts, psychologen en filosofen, bezoekt avonturenconferenties en workshops en onderzoekt tegelijk wat de hedendaagse betekenis is van avontuur en avonturiers.

Op zoek naar avontuur

Brigitte weet op een fantastische manier haar zoektocht naar avontuur in woorden te brengen. De zoektocht brengt haar naar Noorwegen. New York en Engeland. Ze reist over de wereld naar conferenties, sluit zich op in haar boshut in België, praat met experts en ervaringsdeskundigen en onderneemt haar eigen avonturen. Alles om het antwoord op die vraag te ontdekken.

Avontuur is een persoonlijke beleving die voor iedereen anders is. Degene die het avontuur aangaat bepaalt of het een avontuur is.”

Wat brengt dat avontuurlijke leven? Het heelt ons verdriet, we kunnen ons onderscheiden van anderen, vrijheid ervaren, wijsheid vinden. Het geeft het gevoel van echt te leven! Sowieso: iedereen die op avontuur gaat en uit zijn of haar comfortzone stapt, hoopt om in die andere wereld iets te vinden. Zichzelf… een nieuwe diersoort… het antwoord op een levensvraag. Het kan allemaal.

Avontuurlijke vrouwen

Bij de Explorers Club in New York komt de vraag bij Brigitte op waarom er zoveel mannelijke avonturiers zijn en maar zo weinig vrouwelijke. Brigitte legt dit uit. Het werd ons vrouwen honderden, misschien wel duizenden jaren moeilijk gemaakt om de avonturier in onszelf naar buiten te brengen. Laten we eerlijk zijn… Tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw moest een getrouwde vrouw toestemming vragen aan haar man om een fiets te kunnen kopen. Geen wonder dat we als vrouwen overtuigingen heb die onszelf belemmeren het avontuur aan te gaan.

“Net buiten de comfortzone ligt de magie.”

Ik denk dat dit het is waarom wij vrouwen het spannend vinden om uit die comfortzone te stappen . Misschien wel spannender dan mannen. Wie kent niet die oma, moeder of tante die waarschuwt voor die enge man achter de boom? Die bang is om je alleen te laten gaan in het donker? Die er vanuit gaat dat wij als meisjes / vrouwen meer gevaar lopen… Gelukkig voor mij is mijn eigen moeder een stoer mens dat mij nooit ergens bang voor heeft gemaakt. Die was nooit zo angstig en vooral zelf heel zelfstandig. 

Mijn avonturen

Avonturen hoeven niet groots te zijn. Maar al die kleine avonturen bij elkaar geven plezier in mijn leven. Een wandeling in een gebied dat ik niet ken. Afspreken met een onbekende. Rennen door een grasveld. Met zonsopkomst op de Veluwe staan en met zonsondergang op het strand. Omdat ik zo vaak kleine avonturen beleef, voelt het als iets groots. 

Hoe pak je het aan?

Vind uit waar je nieuwsgierig naar bent. Heb je altijd al eens willen suppen? Wil je dat bos iets verderop ontdekken? Zou je eens willen wandelen met iemand die je kent via Instagram? Doe het! 

Begin klein. Maak je geen zorgen als je er niet goed in bent. Daar gaat het namelijk niet om. Voor elke leeftijd zijn er avonturen. Of je nu jong bent en een wereldreis wilt maken. Of vijftiger en jezelf opnieuw wilt ontdekken. Waar het vooral omgaat is je mindset. De manier waarop jij je leven ziet, hoe je het wilt beleven en wat je wilt leren. Wat jij gelooft is wat je ervaart. Geloof dat je het kan en doe het!

Het gaat om een avontuurlijke geest.  En die geest uit zich als reiziger, outdoor enthousiast, schrijver, ondernemer, kunstenaar, rebel, romanticus. En op zoveel andere manieren. Als je maar nieuwe dingen ontdekt.

Start met het kopen van het boek!

Waar is het avontuur? is een leerzaam, bij vlagen filosofisch boek. Brigitte geeft een goed beeld van wat avontuur is en hoe je dit zelf kunt beleven. Vind je jezelf een avontuurlijk mens? Of wil je meer weten over wat men verstaat onder avontuur? Dit boek is een dikke aanrader.

Voor mij zijn mijn wandelingen echte avonturen. Ik doe elke keer weer iets dat ik spannend vind, maar heel graag wil doen. Net dat stapje buiten mijn comfortzone. Ik wilde met het lezen van dit boek achterhalen of mijn avonturen, wel echte avonturen zijn… En weet je, dat zijn ze! Het belangrijkste dat ik uit dit boek heb gehaald: avontuur is voor iedereen anders! Voor mij is het een avontuur om te wandelen met zonsopkomst op de veluwe. Voor jou misschien wel om een fietstocht te ondernemen of alleen op een terrasje te gaan lunchen.

Meer boekentips

Boekreview | De mooiste plekjes in Drenthe

Boekreview | De mooiste plekjes in Drenthe

Drenthe, een prachtige provincie in het noordoosten van Nederland, is de moeite waard om eens een bezoekje te brengen. Wat maakt Drenthe zo mooi? Nou, om te beginnen zijn er eindeloze bossen en schitterende natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Dan zijn er...

Deel deze wandeling op Pinterest

waar is het avontuur
waar is het avontuur
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!