Ik zwerf door de tuinen. Over de paden, langs bloesems, narcissen en helleborussen. Het is begin maart en lente in de tuinen. Wat voelt het hier vandaag fijn.

Het is een sporadische zonnige woensdag en ik heb besloten vandaag de lente te gaan proeven in Rotterdam. In de zomer van 2019 ontdekte ik deze prachtige plek aan de rand van Kralingen in Rotterdam. Middenin een wereldstad en toch het gevoel hebben dat ik in de natuur sta. Dat is het gevoel dat deze tuinen mij geven.

Ik heb Trompenburg Tuinen & Arboretum ontdekt in de zomer van 2019. Ik wilde graag bloemen fotograferen en zocht een mooie plek daarvoor. Door te zoeken naar botanische tuinen op de website van de museumkaart ontdekte ik dit pareltje. De zomerbloemen bloeide toen volop. Velden vol met klaprozen en papavers, maar de mooie rozenstruiken waren al uitgebloeid. Ik besloot in de lente nog eens terug te komen. 

En nu de lente voor de deur staat, heb ik de belofte aan mijzelf waar gemaakt. Doordat ik met mijn museumkaart gratis toegang heb, is het een plek waar ik nu al twee keer in een week ben gekomen. En in die week veranderde er al zoveel aan wat er groeit en bloeit. Ik blijf hier dit jaar dan ook vaak terugkomen om alle bloei momenten mee te maken. 

Vandaag ben ik alleen op pad in de tuinen. Ik start de dag met een kopje koffie en een heerlijk stukje taart van Koekela (voor de Rotterdammers onder ons een bekende naam) in het theehuis. Het is een oud scoutinggebouwtje helemaal achter in de tuinen. Er is een heerlijk terras omheen en de buren is de voetbalclub Excelsior. Het is een fijn plekje en aangezien ik alleen ben is een gesprekje met de eigenaresse al snel gemaakt. We babbelen over de lente en komen ineens op Zuid-Afrika, een land dat ik in de nazomer zal bezoeken. De eigenaresse is er al vele malen geweest en vertelt honderduit. Dat is het leuke van dingen alleen ondernemen. Je hebt altijd aanspraak en verzeilt in de leukste gesprekken. 

Na de koffie en taart is het nu toch echt tijd om te gaan fotograferen. De zon verschijnt steeds vaker en langer van achter de wolken. Ik struin door de tuinen, zak door mijn knieen of zit op mijn kont op het wandelpad voor de kleine laag groeiende bloemen. Ik fotografeer roze en witte bloesems aan de bomen, narcissen in alle tinten wit en geel, vergeet-me-nietjes, hellaborussen, sleutelbloem, sneeuwklokjes en knoppen in de magnoliaboom. 

Het is een rustige dag in de tuinen en afgezien van een handjevol ouderen kom ik niemand tegen. De zon is nu al heerlijk warm en ik besluit een bankje op te zoeken dat beschut is van de wind. Ik heb namelijk mijn leesboek (een e-reader past altijd in mijn tas) bij me en het is zo’n heerlijk verhaal. Ik plof neer op een bankje en verdwijn voor even in een andere wereld.

Als de zon na een tijdje verdwijnt merk ik pas dat ik bijna een half uur heb gelezen. Ik sla mijn boek snel dicht, want er is nog meer tuin te fotograferen. Mijn tocht vervolgt zich langs de volliere met vogels, de kassen met tientallen cactussen, de rozentuin (nu nog zonder rozen), cameliastruiken en borders vol met winterhei in roze, paars en wit. Bijen en hommels viegen al af en aan op zoek naar voedsel. De lente is niet meer in aantocht lieve mensen… ze is er al!

Ik steek bruggetjes over, onder grote naaldbomen door en langs de vijvers waar nu alleen nog koikarpers in zwemmen. Straks liggen deze vijvers vol met waterlelies. Vorig jaar heb ik onderstaande foto hier genomen. Is het geen plaatje?

Langs de border staan een aantal helleborussen in verschillende kleurtinten en de zon valt er zo mooi op. Ik ga zitten op mijn knieen en met de billen omhoog schiet ik vanuit allerlei hoeken mooie plaatjes. En dan ineens…. schiet ik dat ene plaatje waar ik per direct verliefd op wordt. Kan niet wachten tot ik deze op mijn computerscherm kan zien.

Ondertussen ben ik al bijna 3 uur aan het fotograferen. Ik besluit nog een klein stukje mee te pakken vandaag en dan is het tijd om terug naar Voorburg te rijden. Ik zie onder een boom een mooie paarse wilde hyacinth staan en wil die heel graag fotograferen. Ik zak op mijn hurken en er prikt iets bij mijn rechterkuit. ‘Zal wel een takje zijn’, denk ik nog. Als het prikken een 15 seconden aanhoudt besluit ik het takje weg te halen. Maar dan sta ik op en valt er een zwaar comateuze hommel op de grond. Oh oh…..

De hommel zat waarschijnlijk op mijn broek (blauwe kleur van een spijkerbroek trekt soms hommels aan) en toen ik op mijn hurken zakte zat het arme beestje klem. Hij heeft mij gestoken uit zelfverdediging, dat snap ik nog, maar moet hij dat dan meerdere keren doen? Ruim anderhalve week heb ik de gevolgen gemerkt van de steek, dus een pretje was het niet. 

Gelukkig was de ontmoeting met de meneer Hommel aan het einde van mijn bezoekje aan deze fantastische plek en kwam ik thuis met 300 foto’s en een ‘fijn’ aandenken aan deze dag. Mochten jullie houden van mooie tuinen, bloemen en heerlijke geuren, breng dit jaar dan zeker een bezoekje aan deze tuinen. Het is zeker de moeite waard!

Misschien vind je dit ook wel leuk

5 tips – wandelen en fotograferen tussen bloemen

5 tips – wandelen en fotograferen tussen bloemen

De lente is in aantocht! Yes!! De afgelopen jaren heb ik een aantal heerlijke plekken ontdekt, vol met de mooiste bloemen om in de lent te gaan wandelen en fotograferen. En elk jaar probeer ik terug te keren naar deze plekken. Dit jaar deel ik mijn ontdekkingen met...

Trompenburg: ik rammel aan de poort

Trompenburg: ik rammel aan de poort

De Corona-tijd is nog niet voorbij, maar we hebben allemaal wat meer vrijheden gekregen. Musea, restaurants, bioscopen… alles is geopend. Met verschillende maatregelen, maar we kunnen er weer van genieten. En zo ook Trompenburg Tuinen & Arboretum. Ik heb een...

De verrassing van Delft: Arboretum & Heempark

De verrassing van Delft: Arboretum & Heempark

Ken je dat, dat je ergens al je hele leven lang woont en toch nog nieuwe plekken ontdekt? Ik had dat deze week. Al heel wat jaren bezoek ik Delfgauw, een plek vlak achter de Ikea in Delft met een uniek stukje natuur. Je kunt er fantastisch wandelen, fietsen en...

error: Content is protected !!