...

Ik ben een vrouw en ik ga alleen wandelen. En ja ik krijg regelmatig vragen over mijn veiligheid en waarschuwingen voor mij als vrouw alleen. Vragen en waarschuwingen, die waarschijnlijk niet geuit waren, wanneer ik een man alleen zou zijn. Maar goed ik kan het de mensen ook niet kwalijk nemen. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin twee dingen gelden: De eerste is dat vrouwen nog steeds als minder sterk (fysiek en mentaal) worden gezien als mannen. Het tweede dat geldt is dat er helaas regelmatig vrouwen worden lastig gevallen. 

Maar goed ik ben hier niet voor een heel beladen stuk over de sekseverschillen en de kwetsbaarheid van vrouwen. Ik ben hier om jou, als vrouw (want laat ik er vanuit gaan dat je een vrouw bent), te laten weten dat het veilig is om alleen te gaan wandelen. Ik laat mij niet tegenhouden door alle waarschuwingen en eventuele angsten, maar ik ga niet zomaar op pad. Ik ga voorbereid op pad. Aan de hand van een aantal tips wil ik jou ook die juiste voorbereiding meegeven.

veilig wandelen

Vertrouw op je gevoel

Ken je dat moment dat je iets wilt doen, maar je twijfelt. Het voelt niet helemaal goed. Toch zet je door en met pijn en moeite moet je halverwege bekennen dat je naar die twijfel had moeten luisteren. Ik heb dat bijvoorbeeld gehad met een wandeling die net teveel kilometers was. Ik wilde die mooie route zo graag wandelen, ondanks dat ik ergens dat knagende gevoel had om het niet te doen. Ik ging toch en na 12 kilometer en met nog 3 kilometer te gaan, wist ik precies waar dat knagende gevoel vandaan kwam. En dat ik ernaar had moeten luisteren. 

Wat ik jullie probeer te vertellen is: luister naar je gevoel oftewel je onderbuikgevoel of intuïtie. Vertrouw op dat gevoel. Want het is dat gevoel dat precies weet wat je nodig hebt. Voelt iets niet goed, sla die wandelroute, dat wandelpad of dat gebied dan over. Dit is een belangrijke, misschien wel de belangrijkste, tip die ik je kan geven om als vrouw zijnde veilig te gaan wandelen.

veilig wandelen

Wees vol zelfvertrouwen

Wil je dat mensen je met rust laten op je wandeltocht? Dat mensen je niet zien als mogelijk slachtoffer? Wil je geen ongewenste aandacht? Dan is er maar één ding te doen: Wees vol zelfvertrouwen. Wandel over die wandelpaden alsof je niet anders gewend bent. Alsof dat bos van jou is. Met je hoofd omhoog, een rechte rug en ferme stap zou ik zeggen. Own that trail!

En als je je niet zo voelt? Dan doe je maar alsof. Door vol zelfvertrouwen te wandelen, je hoofd hoog te houden en de mensen die je tegenkomt aan te kijken, straal je uit dat je weet wat je doet en dat er niet met jou te sollen valt. Hierdoor laten mensen, die je anders misschien een makkelijk slachtoffer zouden vinden, je eerder met rust. 

De tweede tip om als vrouw veilig te wandelen in je eentje gaat over het uitstralen van zelfvertrouwen en als je zelfverzekerd gaat wandelen, dan zul je merken dat je beetje bij beetje ook meer zelfvertrouwen gaat ervaren. 

Wandel over die wandelpaden alsof je niet anders gewend bent. Alsof dat bos van jou is. Met je hoofd omhoog, een rechte rug en ferme stap zou ik zeggen.

Maak contact met anderen

Een andere manier om zelfvertrouwen uit te stralen en ongewenste aandacht voor te zijn, is door contact te maken met andere mensen. Dus niet schuw wegduiken in de kraag van je jas of met een boog om mensen heen wandelen, maar mensen aankijken en gedag zeggen. Dit is niet alleen een manier om vriendelijk te zijn, maar op die manier kun je de ander ook snel inschatten. Wanneer diegene zijn ogen wegslaat, niets terug zegt of je een naar gevoel geeft, dan loop je zelfverzekerd door. Maakt diegene een goede indruk, dan kun je gerust nog een praatje maken. 

Ik heb zelf wel eens meegemaakt dat ik een hele vriendelijke man tegenkwam. We zeiden beiden gedag en een gesprek ontstond. En dat gesprek duurde en duurde en duurde. Ik wilde doorlopen en het gesprek beëindigen, maar was daar op dat moment niet duidelijk genoeg in. En dus stond ik een kwartier met deze man te praten op een kruising, terwijl de vogels om mij heen floten en de wandelpaden mij riepen. Wat ik had moeten doen was heel duidelijk aangeven dat ik wilde doorlopen en daar ook naar handelen. 

Mijn derde tip is dan ook, maak oogcontact, zeg gedag en eventueel een kort praatje, maar wanneer je door wilt lopen, doe dit dan ook. Maak jezelf niet afhankelijk van die andere persoon. Jij bepaalt wat je doet en wanneer. 

Wat ik had moeten doen was heel duidelijk aangeven dat ik wilde doorlopen en daar ook naar handelen.

veilig wandelen

Ongewenste situaties

Dan is er altijd nog de mogelijkheid, hoe goed je het zelf ook doet, dat je in een situatie terecht komt waar je niet in wilt zitten. Je wordt aangesproken door iemand waar je niet meer vanaf komt. Een vriendelijke dame of man die met je oploopt, terwijl jij alleen wilt lopen. Iemand die tegen je praat terwijl je een naar gevoel in je buik ervaart. Maar het kan ook zijn dat je terecht komt tussen een kudde paarden, waar je niet wilt zijn. Hoe kom je hier weg? Is het enige dat je kunt denken. Maar hoe doe je dat?

  1. Lieg. Ok ik weet dat we eigenlijk niet mogen liegen, maar wanneer je geconfronteerd wordt met iemand die om je heen blijft hangen, terwijl je dit niet wilt, dan mag je best zeggen dat je met iemand hebt afgesproken, terwijl dit niet zo is. Je mag ook zeggen dat je een afspraak hebt, terwijl het niet zo is. Alles om van die persoon af te komen. Nou ja alles binnen de wet.
  2. Kom je in een situatie met dieren die je spannend vind. Bijvoorbeeld langs een rotte zwijnen lopen of een kudde runderen. Spreek andere mensen aan en loop een stukje met hen op. Op die manier ben je niet alleen en kun je samen door de spannende situatie heen. 
  3. Ben je verdwaald, gevallen of heb je om een andere reden de aandacht van andere mensen nodig? Zorg er dan voor dat je een fluitje aan je rugzak hebt hangen. Blaas op het fluitje tot andere mensen je hebben gevonden en te hulp kunnen schieten. 

Mijn ervaring

Zelf heb ik ooit in National Park New Forest (Engeland) een fietstocht gemaakt in een bos waar wilde pony’s leven. Dezelfde wilde pony’s als op Planken Wambuis op de Veluwe. En net als daar waren de pony’s in Engeland net zo nieuwsgierig. Toen ik kwam aangefietst stond een deel van de kudde aan de ene zijde van het wandelpad en een ander deel aan de andere kant. Het eerste dat je leert als fietser / wandelaar in gebieden met grote grazers is: doorkruis nooit een kudde. 

Daar stond ik dan. Ik kon alleen over dat ene pad en de kudde stond in de weg. In plaats van weglopen, kwamen de pony’s juist naar mij toe. Je mag best weten dat ik het echt heel spannend vond. Ik stond echt te twijfelen wat te doen toen er achter mij een echtpaar aan kwam fietsen. Ze zeiden goedemiddag en ik vroeg of ik met hen mee mocht fietsen een stuk. Dat was geen probleem en samen fietsten we terug naar het dorp. Op dat moment realiseerde ik mij dat een avontuur voor mij niet per se groots hoeft te zijn, maar wel altijd veilig. Het avontuur zat voor mij die dag in het gesprek met deze lieve mensen.

Haha dat waren veel woorden voor tip vier, maar kort gezegd: doe alles wat je kunt om uit een benarde situatie te komen. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en hulp vragen, een leugentje om bestwil en lawaai maken in de natuur is allemaal toegestaan om jezelf in veiligheid te brengen.

Wat ik had moeten doen was heel duidelijk aangeven dat ik wilde doorlopen en daar ook naar handelen.

Laat iemand weten waar je heen gaat

Deze tip gebruik ik vaker: laat weten waar je bent. Dit kan fijn zijn als het gaat om spanning bij jezelf weg te halen, maar ook als het gaat om je veiligheid. Vooral wanneer je lange afstanden gaat wandelen is het slim wanneer iemand weet waar je bent. 

Het kan heel simpel door een appje te sturen in bijvoorbeeld een vriendenapp of familieapp met de naam van het natuurgebied en de parkeerplaats. Maar je kunt ook Find my Phone inschakelen zodat iemand kan volgen waar jouw telefoon, en dus jijzelf, uithangt. Het is niet bedoeld om elkaar te bespioneren, maar wel voor als je bijvoorbeeld verdwaalt en men je terug wil vinden. 

Deze vijfde tip is heel simpel, maar kan ervoor zorgen dat men weet waar je uithangt en dat draagt bij aan je veiligheid. 

Veilig wandelen

Laat je niet leiden door angst in de maatschappij

De samenleving leert ons eigenlijk van jongs af aan dat vrouwen in hun eentje meer gevaar lopen. Mensen geven ons goedbedoelde adviezen en waarschuwingen voor het niet alleen op pad gaan. Je zou er bijna angstig van worden… Maar alsjeblieft doe dat niet. Dat is eigenlijk een laatste tip die ik mee wil geven. Laat je niet leiden of tegenhouden door angst vanuit de maatschappij. 

In alle jaren dat ik er nu alleen op uit ga, is mij nog nooit iets overkomen. Ik ga er dan ook niet vanuit dat mij iets gaat overkomen. Daarmee zeg ik niet dat er nooit iets kan gebeuren. Ik ben dan ook, onder andere door bovenstaande tips voorbereid mocht er iets gebeuren, maar ik ga niet met angst op pad. Ik vertrouw erop, dat wat er ook op mijn pad komt, ik het aankan. Ik gebruik mijn gezonde verstand en luister naar mijn gevoel.

Meer weten over alleen wandelen?

Mijn passie is om jou als vrouw (vaker) alleen op avontuur te laten gaan. Om het minder spannend te laten zijn en ook veilig. Wil je meer weten over mijn ervaringen? De voor- en de nadelen van het alleen wandelen? Bekijk dan vooral mijn andere artikelen.

Interessante boeken