...

De juiste spullen bij me hebben tijdens een wandeling is een belangrijk onderdeel van veilig op avontuur kunnen zijn. Ik wil niet op een warme dag te weinig water bij me hebben of in een regenbui terecht komen zonder mijn regenponcho. Om je een idee te geven welke dingen belangrijk zijn, laat ik je weten welke belangrijke spullen ik in mijn rugzak meeneem. 

1 | Drinken

Het allerbelangrijkste dat er mee gaat in je rugzak is natuurlijk drinken. Voldoende water voor onderweg en vaak laat ik zelf in de auto nog een flesje water achter voor als ik terugkom. Soms kun je onderweg ergens iets te drinken halen, maar daarvoor moet je wel restaurants tegenkomen onderweg. En dat is niet bij elke wandeling.

Dus… je gaat niet op weg met een half liter flesje voor een dagwandeling. Ik zelf heb altijd minimaal een liter bij mij en leg dan nog een halve liter of liter in de auto.

Is het nou een koude dag, dan kun je zelfs thee meenemen of koffie. Tegenwoordig zijn er de leukste kleine thermoskannen en themomokken. Hierin doe je koffie of thee voor je de deur uitgaat en vier uur later heb je nog steeds een warm drankje. 

2 | Boterhammen in mijn rugzak

Een hele dag wandelen maakt hongerig en dus is eten meenemen natuurlijk een beetje en voor de hand liggende tip. Het is goed om de maag gevuld te houden. Denk voor een dagwandeling niet alleen aan boterhammen, maar bijvoorbeeld ook aan een appel, banaan, plak ontbijtkoek en/of sultana zitten voor in je rugzak.

He is dan ook goed om gedurende wandelingen kleine beetjes te eten. Elke stop een slok water en een hapje eten. Zo heb je gedurende de hele wandeling energie.

Wacht niet met eten tot je honger hebt. Dan loop je namelijk het gevaar dat je geveild wordt door de hongerklop. Je benen worden zwaarder, je tempo langzamer en je krijgt hoofdpijn. Dat wil je voorkomen, dus neem voldoende eten mee en eet regelmatig iets. Liever teveel bij je hebben, dan te weinig.

ReizenReizen

3 | Volle batterij en extra

Voor je van huis gaat voor je wandeling, zorg je dat je mobiele telefoon een volle batterij heeft. Op die manier kun je onderweg af en toe een filmpje en foto maken, maar vooral ook contact houden met het thuisfront of voor hulp bellen als er iets aan de hand is.

Naast die volle batterij is het ook slim om bij lange wandelingen een extra powerbank i je rugzak te stoppen. Soms heb je van die dagen dat je je telefoon veel gebruikt. Ik zelf dicteer leuke dingen die ik zie of meemaak in een app zodat ik dat thuis kan verwerken in een blog. Of ik neem foto’s en video’s op voor stories op instagram. En daar heb je batterij voor nodig. Als mijn telefoon bijna leeg is, dan leg ik hem even aan de powerbank en is ie zo weer opgeladen. 

Powerbanks zijn te halen in allerlei formaten en geheugens. Ik heb twee kleine vierkanten van de Hema en een grote platte van Coolblue. Dit is zo’n tip waarbij het goed is om er in ieder geval even over na te denken of dat voor jouw wandeling(en) ook handig is om mee te nemen.

4 | Zonnebril & leesbril

Er is niets zo lekker als wandelen in de zon. Maar niets zo slecht voor je ogen als in de zon wandelen zonder zonnebril. En dus zit de zonnebril altijd in je rugzak. Je hoeft geen bijzondere of superluxe te hebben. Gewoon eentje die jij fijn vindt.

En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar tegenwoordig zit ook altijd mijn leesbril in mijn tas. Als ik dan mijn wandelkaart of -boekje erbij pak, kan ik ook daadwerkelijk goed lezen wat er op de pagina’s staan. Ja het is wat dat 40+ zijn haha

In je rugzak

Download de checklist en krijg regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

5 | Lege vuilniszakken

Lege vuilniszakken? Ja lege vuilniszakken. Die kun je voor vanalles gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je op een bankje wil zitten en deze is vies en/of nat? Dan is een vuilniszak best handig om op te zitten. Of als je in het gras wil zitten of foto’s wil nemen van kleine paddenstoelen of bloemen. Ze wegen niets, maar zijn zo handig. 

In al deze gevallen is een vuilniszak heel handig. En vooral omdat ze niets wegen. Ik vouw ze plat op en stop ze in een extra vak achter in mijn rugzak. Een must dus om mee te nemen, zonder dat je het moet sjouwen. 

6 | EHBO spulletjes

Er kan onderweg altijd iets gebeuren. Ik ben een keer gevallen en haalde daarbij mijn hand open. En in de huidige coronamaatregelen is het bijvoorbeeld fijn om desinfecteer in je rugzak te hebben.

Een klein etuitje met EHBO spulletjes is dan ook onmisbaar. Pleisters, paracetamol, een tekenpen, deet en desinfecteer. Vooral de deet is mij al meerdere malen van pas gekomen. Niets zo vervelend als gestoken worden door horzels en tientallen muggen.

7 | Wandelkaart, wandelboekje of routebeschrijving

Over dit item kan ik kort en krachtig zijn haha… Niet bij elke wandeling, maar soms volg ik een route vanuit een boekje, een papieren beschrijving of wandelkaart. Wanneer dit zo is, dan gaan die natuurlijk mee in een voorvakje in mijn rugzak. 

8 | Cameraspullen

Ik ga niet de deur uit voor een wandeling, zonder dat ik mijn camera meeneem. En dan bedoel ik mijn camera met 100-400 mm telelens. Een joekel van 2,5 kilo. Ja een heel gewicht maar ondertussen ben ik er aan gewend om die mee te nemen. 

Bij mijn camera horen ook wat extra spulletjes die altijd in mijn rugzak zitten. Mijn rugzak is dan ook een cameratas. Er zit een extra accu en geheugenkaartje in de tas, een kleinere lens en een draagband, om dat gewicht van 2,5 kilo veilig en arbo-technisch te kunnen dragen. 

Zoals je kunt lezen wordt het grootste deel van mijn rugzak dan ook gevuld door mijn camera en extra’s. Het is soms wat extra gewicht, maar dat heb ik er heel erg graag voor over.

9 | Regenhoes en poncho

Het kan je altijd overkomen dat ik, ondanks dat je de weerberichten vooraf checkt, overvallen worden door een regenbui. Ja dat hoort erbij. En dus zit er in je rugzak een regenhoes voor je rugzak. In mijn geval vooral omdat mijn camera in mijn tas zit, is het belangrijk dat deze droog blijft. En dus als het gaat regenen, trek ik als eerste de regenhoes uit mijn tas. 

Zodra mijn rugzak droog is, heb ik voor mijzelf een regenponcho die ik aan kan trekken. Zo’n wegwerpponcho. Die zijn plat en klein op te vouwen en passen altijd wel ergens in mijn rugzak. En als hij opgedroogt is, prop ik hem weer terug voor de volgende wandeling.

10 | Notitieboekje en een pen

De mooie dingen die je onderweg tegenkomt, kun je bijhouden in een app op je telefoon. Maar het geval je batterij leeg is of te snel leeg gaat, is het ook slim om een notitieboekje en pen in je tas te hebben zitten.

In de afgelopen jaren heb ik er niet veel in geschreven, maar de dingen die ik er inschreef waren wel belangrijk, zoals contactgegevens bijvoorbeeld van mensen die ik onderweg tegenkwam. 

11 | Zonbescherming in de rugzak

Naast regen kan dus ook de zon schijnen. En naast een zonnebril is het dan ook belangrijk om jezelf te beschermen tegen verbranding of een zonnesteek. En dus gaat er met mij altijd mee: zonnebrand factor 50, een petje en labello met zonbescherming. 

Ik heb het ooit één keer meegemaakt dat ik iets minder goed voorbereid was en dat petje niet bij mij had. En geloof mij dat was geen pretje. Voor ik doorhad dat ik te lang met mijn hoofd in de zon liep, had ik al bonkende hoofdpijn en moest ik nog 3 kilometer. Dus wees slim en stop deze dingen in je rugzak.

Handout wilde dieren

Download de checklist en krijg regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

12 | Ver kunnen kijken

Naast mijn camera heb ik, wanneer ik op een terrein kom waar groot wild voorkomt, ook altijd een verrekijker mee. Die is vaak wat handzamer en zeker minder zwaar dan mijn cameralens en daarmee kan ik heerlijk turen langs boom grenzen en over heidevelden. 

De verrekijker kreeg ik ooit van mijn vader en elke keer als ik hem uit het hoesje haal is het alsof mijn vader meekijkt. 

13 | Fluitend aan de wandel

Sinds een aantal maanden heb ik ook een fluitje in mijn rugzak. Of eigenlijk aan mijn rugzak. Na het lezen van een aantal boeken van vrouwen die alleen op wandelavonturen gaan, heb ik dat fluitje mee. Met een fluitje kun je zonder al teveel energie de aandacht vestigen op jezelf. 

Handig voor als je oog-in-oog komt te staan met iemand die vervelend is. Wanneer die persoon niet luistert naar woorden, kun je altijd nog heel hard fluiten. Vaak zijn dit soort mensen niet gediend van aandacht trekken en dus zullen ze er sneller vandoor gaan.

Maar ook als je een ongeluk krijgt of valt. Wanneer je dan aandacht moet trekken, dan kun je fluiten. Het geluid van een fluitje draagt ver en is dus goed te horen voor mensen die in de buurt lopen. 

Het is mij beiden gelukkig nog niet overkomen en ik heb het fluitje dus nog niet nodig gehad, maar het idee dat ik hem bij me heb, is wel fijn.

14 | Contant

Meestal betaal ik voor mijn koffie onderweg met pin, maar soms kan dat niet. Ik kom wel eens op plekken waar het handig is om contact geld te hebben. En dus heb ik altijd een klein portemonneetje bij me met wat contant geld. Niet meer dan tien euro. Genoeg voor een kopje koffie en soms wat lekkers. 

15 | Zakdoekjes en plastic zakjes

Zakdoekjes zijn niet alleen handig voor die niesbui die je kan hebben tijdens een wandeling. Wanneer ik aan de wandel ben komt het nog wel eens voor, dat ik even moet plassen. Dan is het fijn om zakdoekjes mee te hebben. 

En nee ik laat dan niet het zakdoekje achter in de natuur, zoals heel veel mensen momenteel. Nee ik heb een plastic zakje bij me, waar ik al mijn afval in stop. Dat zakje neem ik mee naar de eerstvolgende prullenbak of naar huis om daar weg te gooien.

Dat zit er in mijn rugzak

En dat is wat er in mijn rugzak zit. Het zijn, afgezien van de camera en het eten & drinken natuurlijk, allemaal best kleine en compacte spullen, die ik makkelijk in een vakje kan steken. Mijn rugzak is dan ook niet extreem groot. Ik heb er zelfs twee waar ik uit kan kiezen. Allebei cameratassen en de ene net een beetje groter dan de anderen. Dus afhankelijk van de plek waar ik heenga en de hoeveelheid eten en drinken dat er mee moet, kies ik dus welke tas ik meeneem.

Meer tips

Deel deze wandeling op Pinterest

in je rugzak
in je rugzak
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!