...

De Eder heide en Planken Wambuis zijn twee schitterende gebieden aan de westzijde van de Veluwe. Boordevol met zwijnen, herten, wilde pony’s en runderen. Open velden, uitgestrekte heide, plassen en bossen. Klompenpad het Kreelsepad neemt je in 14 kilometer mee over deze gebieden, met halverwege een heerlijke stop bij Theeschenkerij Mossel. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Kreelsepad
Afstand: 14 of 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Natuurcentrum Veluwe
Parkeren: Groot Ginkelseweg 2a in Ede
Markering: Blauwe klompenbordjes
Honden: Aangelijnd toegestaan (in tegenstelling tot veel andere klompenpaden)

Het Kreelsepad

Het Kreelsepad is één van de klompenpaden rondom Ede, op de Veluwe. In 14 kilometer ontdek je de Eder heide, Planken Wambuis, uitkijkpunt Valenberg en de schaapskooi. 

Het is een wandeling door het bos, over uitgestrekte heidevelden en (brede) zandwegen. Onderweg kom je unieke plekken tegen zoals grafheuvels en oud landbouwgebied. De route is in te korten naar 7 of 8 kilometer, mocht 14 kilometer te lang zijn. 

Natuurcentrum Veluwe

Aan de rand van de Eder heide, aan de overzijde van de Ginkelse Heide, ligt het Natuurcentrum Veluwe. Bij het natuurcentrum krijg je informatie over de omgeving, wandel- en fietsroutes. Je vindt er veel over de dieren en planten die voorkomen in het gebied en een leuk winkeltje met locale producten, kaarten en boeken. Haal er een kopje koffie, maak gebruik van het toilet of bezoek de naastgelegen natuurtuin. Het natuurcentrum organiseert activiteiten met de boswachter, zoals bronsttochten in het najaar.

Bij het Natuurcentrum liggen twee parkeerplaatsen. Het is net na zonsopkomst wanneer ik mijn auto als eerste parkeer op de grootste parkeerplaats. Hier vind ik het eerste blauwe bordje van het klompenpad en duik ik het bos in. Aan het einde van het bospad kom ik uit op een stukje landbouwgebied. Tussen de velden door, terwijl de wereld om mij heen wakker wordt. Tot ik via een groot hek het bos in loop. Dit is het begin van een lang stuk speuren naar wilde dieren. 

kreelsepad

Heidebloemplas

Over een fietspad wandel ik een rechte weg af. Ik ben in het bos Noord Ginkel. Ik hoor ver weg nog het verkeer van de N-weg, maar luister vooral naar het geluid van de raven om mij heen. Sporen van reeën en zwijnen lopen parallel aan mijn voetsporen door het zand. Aan het einde van het fietspad besluit ik een klein stukje van de lange route af te wijken. Ik wil graag een bezoekje brengen aan de Heidebloemplas en de verderop gelegen grafheuvels. 

Op de kruising waar het bordje aangeeft dat het Kreelsepad naar rechts gaat, neem ik de splitsing naar links. Niet veel later ligt links van mij het korte vlonderpad naar de Heidebloemplas. Een schitterende plek, net verborgen van de weg. Twee bankjes om te genieten van een pauze met uitzicht over het water. Wat een heerlijke plek! 

Grafheuvels en heidevelden

Vanaf de Heidebloemplas ga ik links en daarna rechts. Ik kom op een pad dat parallel loopt aan het Kreelsepad. Hier vind ik twee grafheuvels en schitterende uitzichten over het heideveld. Het is nog steeds heel stil en ik ben de enige wandelaar in het gebied. Mistflarden dwalen over het veld en geven de natuur een lichtblauwe gloed. Aan het einde van het heideveld sla ik linksaf en ben ik weer terug op het Kreelsepad. De route gaat langs de lange zijde van het heideveld om daarna het bos in te duiken. Op weg naar Planken Wambuis. 

kreelsepad

Planken Wambuis

Planken Wambuis ligt tussen Nationaal Park Hoge Veluwe en de Eder heide. Het is een gebied dat bestaat uit zandvlakten, heidevelden, bossen en het uitkijkpunt Valenberg. Bij helder weer heb je hier een mooi uitzicht richting Otterlo. Ontmoet hier wild zoals zwijnen, reeën en edelherten, maar ook New Forest pony’s, Spaanse runderen en Veluwse heideschapen. 

Via een wildrooster wandel ik Planken Wambuis op. Over rechte brede paden doorkruis ik het eerste stuk van Planken Wambuis. Ik ga langs de heidevelden van de Mosselsche staart. Een koude wind waait en de mist maakt het een mysterieuze ochtend. Ik ben bijna bij Boerderij Mossel en ga mijn neus achterna. Op weg naar koffie. 

Boerderij Mossel

Al bijna 80 jaar staat op dit punt op de Veluwe Theeschenkerij Mossel, onderdeel van de boerderij. Een plek waar fietsers, wandelaars en ruiters terecht kunnen voor een kop koffie of lunch, kinderen zich vermaken in de speeltuin en logeren groepen in de slaapzalen. Het is een bekende spot voor mensen uit de regio en een heerlijke plek voor een pauze tijdens je wandeling. 

De historie van Boerderij Mossel

De boerderij stamt uit 1863, maar al in 1500 kwam men de naam “Mosschel” tegen.

Mossel heeft niets met het schelpdier te maken, maar van alles met mos. Honderden jaren geleden trokken de herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lente en zomermaanden buiten, o.a. rondom het huidige Mossel. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waarin zij de nachten door konden brengen.

Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, de oude landbouwgronden rondom de boerderij zijn reeds vanaf 1500 in gebruik. Vanaf half jaren negentig zijn de landbouwgronden terug naar de natuur gegaan, op dit moment grazen er New Forest pony’s en Spaanse runderen. Op dit moment bestaat Mossel uit een boerderij met deel, woonhuis, schaapskooi, hooiberg, veldschuur en theeschenkerij.

De huidige bewoners, familie Prangsma, zijn reeds de 3e generatie die hier woont en werkt. (bron: boerderij-mossel.nl)

Ik heb er 5 kilometer opzitten en ben op een derde van het Kreelsepad. Een heerlijk moment voor een kop koffie met wat lekkers. Voor een half uur gun ik mijn benen en voeten rust. Ik schrijf wat in mijn dagboek over de route tot nu toe en bekijk de kilometers die nog voor mij liggen. Na de laatste slok koffie, sta ik op en ga weer op pad. Op weg naar de Valenberg.  

kreelsepad

Uitkijkpunt Valenberg en Grote Grazers

Het stuk vanaf Boerderij Mossel gaat richting Valenberg en het uitkijkpunt. Het Kreelsepad gaat weer langs heide en in de verte zie ik de eerste grote grazers. Twee kuddes pony’s grazen op de hei, terwijl één pony de omgeving in de gaten houdt. Na een tijdje kom ik uit bij de uitkijktoren. Een kleine toren op de top van een heuvel met fantastisch uitzicht. Hier vandaan zie ik de pony’s nog iets beter. Met een koude wind in mijn gezicht tuur ik over de heide, maar meer dan de pony’s spot ik niet.

Brede zandwegen en edelherten

Vanaf het uitkijkpunt begint de terugweg. Met nog 6 kilometer voor de boeg gaat het Kreelsepad voor een lang stuk over brede zandwegen. Rechts liggen de uitgestrekte Eder heide en aan de andere kant een rustgebied voor wild. Een tijd wandel ik over het zand. Ik spot zo ontzettend veel sporen dat het lijkt alsof ik op een snelweg van herten wandel. Na een tijdje sta ik even stil en tuur over de heide. Terwijl ik daar sta voel ik dat er iets achter mij beweegt. 

Heel langzaam draai ik mij om, zoekend tussen de bomen van het rustgebied. Uiteindelijk spot ik hem, een edelhert met een schitterend gewei staat mij aan te staren. Met achter hem een aantal hindes. Hoe lang het duurt weet ik niet, maar zeker niet langer dan een paar seconde. Dan schiet hij weg, mij verbaasd achterlatend. Wat zit de natuur toch vol met verrassingen af en toe!

kreelsepad

Plas van Gent en Kreelse Plas

Na nog een tijdje over het brede zandpad en een stukje door het bos kom ik bij een hoog hek, waar ik doorheen ga. Ik ben bij het oud landbouwgebied waar ik vanmorgen ook liep, maar dan aan de andere kant. Via een wandelpad kom ik uit bij vlonderpaden naar de Plas van Gent en de Kreelse Plas. Beide plekken zijn een bezoekje waard en ik verlaat dan ook heel even het Kreelsepad.  

Eder heide & de schaapskooi

Na de bezoekjes aan de plassen volgt het laatste stuk van het Kreelsepad. Ik kom aan de rand van de Eder heide waar de blauwe klompenbordjes mij over het zand leiden. Langs de schaapskooi. De schapen staan in de kraal op de heide. Het is een vrolijke groep dames die mij nieuwsgierig aankijken. Na een korte ontmoeting met de schapen, loop ik de laatste meters over het zandpad terug naar de parkeerplaats bij het Natuurcentrum. Met een flinke glimlach, want wat is dit een heerlijke route. 

Meer klompenpaden

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Bewaar deze route op je Pinterest

kreelsepad
kreelsepad
affiliate
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!