...

Het boek Alleen van Tim Voors staat al een tijdje op mijn bucketlist.In dit boek beschrijft Tim zijn wandeltocht over de Pacific Crest Train van Mexico naar Canada. Hij laat zijn gezin voor maanden in Nederland en vertrekt naar Amerika om deze tocht alleen te gaan ervaren.

Hij wil ervaren hoe het is om alleen te zijn. Om de stad achter te laten en de wildernis op te zoeken. En na lang nadenken over of hij zal gaan en of hij het kan maken om zijn gezin vijf maanden te verlaten, neemt hij de beslissing. Hij gaat. 

“Het engste van alleen op pad gaan is de definitieve beslissing om het ook echt te gaan doen. Daarna valt gek genoeg alles best mee.”

Het boek grijpt mij eigenlijk al vanaf het eerste moment. De manier waarop Tim Voors schrijft en zijn avonturen beschrijft is fantastisch. Hij beschrijft stukjes van de trail maar gaat vooral in op de mensen die hij ontmoet en de levenslessen die hij in die vijf maanden leert. Hij gaat in op wat hij leert van de mensen die hij tegenkomt en de indrukken die ze op hem maken. Sommige spreekt hij maar een paar minuten en anderen komt hij regelmatig weer tegen op de trail. 

Alleen zijn

Het alleen zijn ervaart hij als een openbaring. Het is iets dat hij nog nooit heeft meegemaakt. Hij is altijd met mensen geweest en kon altijd terugvallen op iemand, wanneer hij een moeilijke situatie wilde delen. Maar nu mag hij het helemaal alleen doen. 

Verspreid over het boek komt het thema ‘alleen zijn’ vaker voor. Op verschillende momenten grijpt hij terug naar wat het alleen zijn met hem doet en hoe hij het ervaart. Hij leert zichzelf kennen en komt erachter dat hij best leuk is om mee samen te zijn. 

Uitdagingen

Tijdens de duizenden kilometers is het niet enkel het alleen zijn en de wildernis die hem uitdagen. Maar Tim Voors daagt ook continu zichzelf uit. Zo besluit hij een experiment te doen waarin hij een paar dagen niet praat. Het stuk maakt indruk op hem en zorgt een beetje voor herkenning. Tim schrijf hierover namelijk 

“Ik praat vaak en veel. Mijn stem ontneemt anderen dus ook wel eens de gelegenheid om zelf hun mening te laten horen. Het niet praten tijdens een deel van de trail zorgt ervoor dat, als ik anderen tegenkom, ik minder dominant ben. Ik moest mij flexibel opstellen en kreeg niet altijd mijn zin. Ik had meer aandacht voor andere mensen die normaal niet zoveel zeiden. Ik kon niet interrumperen, vloeken, roddelen of oordelen. Het stil zijn werd een les in nederigheid.”

boek alleen
boek alleen

Aan het einde kijkt hij terug op de route. Wat heeft hij geleerd? Welke nieuwe dingen wil hij vasthouden? En is hij veranderd? Hij laat de route aan zich voorbij flitsen: de landschappen, ontmoetingen, vriendschappen en emoties. 

Daarnaast geeft hij tips voor al die mensen die ook eens alleen op avontuur zouden willen gaan, maar die het spannend vinden. Of die iets anders hebben dat hen tegenhoudt. Hij is ervan overtuigd dat lopen, alleen zijn en afstand nemen heel erg kan helpen bij het geestelijk gezond worden en blijven. Je wordt er mentaal sterker van en stress neemt af. Dus ga gewoon!

“Begin klein met een paar dagen weg alleen. Dat doet al wonderen. De combinatie van fysieke inspanning en de leegte in je hoofd is betoverend.”

Ik kan niet anders zeggen dat het boek Alleen een schitterend is. Tim Voors neemt je mee op zijn trail, zijn wandeltocht en zoektocht naar zichzelf. Wie is Tim Voors? Zonder de man van en vader van? Hij vertelt hoe hij zichzelf leert kennen aan de hand van gesprekken met de mooiste mensen uit alle hoeken van de wereld. Het zijn deze ontmoetingen die het boek dragen en bijzonder maken. 

Naast zijn ontdekkingstocht komen er tussendoor praktischere hoofdstukken waarin Tim uitlegt wat een trail lopen kost, wat je met je vuilnis doet en waar je start. Allemaal op zijn eigen leuke en meeslepende manier. 

Op naar Niet alleen

Hij schrijft heerlijk en ik lees zijn boek dan ook in twee dagen uit. Zijn omschrijvingen van het alleen zijn, jezelf leren kennen en accepteren als gezelschap zijn zo herkenbaar. Het boek is een verademing en ik kan niet wachten om zijn tweede boek, Niet alleen, ook te lezen. 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

boek alleen

Wandel mee met Tim in zijn boek Alleen

Waarom verlaat een vader zijn gezin om zes maanden lang alleen 4286 kilometer dwars door Amerika te lopen?

Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. 

Meer solo-avonturen

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!