...

Aan zee, een eindeloze strandwandeling is het tweede boek van Francine Postma. Na haar avonturen op het St. Olavspad in Zweden en Noorwegen begint het weer te kriebelen bij Francine. Het is tijd voor een nieuw avontuur en door een boekje over het kustpad, dat ze vindt bij haar vader thuis, is het avontuur geboren.

Het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad is één van de 23 lange-afstands-wandelingen die we in Nederland hebben. Dit is nummer 5 en loopt langs de hele Westkust van Nederland.  In totaal gaat het om 721 kilometers van duinen en zeelucht. Omdat het Kustpad zo lang is, is het op te delen in drie delen. Francine wandelde twee delen: van Sluis in Zeeland naar Hoek van Holland & van Hoek van Holland naar Den Helder. Deel 3 start in Stavoren en gaat naar Bad Nieuweschans.

Francine beschrijft in het boek Aan zee haar wandelingen per etappe. Ze neemt ons mee naar haar jeugd op de Zuid-Hollandse eilanden. Naar de relatie met haar moeder, vader en zusjes. Al wandelend verwerkt ze zaken, bespreekt ze dingen met de mensen die haar soms vergezellen en geeft ze een kijkje in wie Francine is.

“Achter me ligt het verleden, voor me de toekomst. Maar ik loop in het nu waarin ik niks anders hoef dan mijn ene voet voor de andere te zetten. Hier is alles goed.”

Ik denk dat met deze wandeling Francine weer een beetje meer begrijpt van de vrouw die ze is. De moeder die ze wil zijn en hoe dat te bereiken. Van de eerste tot de laatste stap ben ik deelgenoot geweest van wandeling van Francine. 

Aan zee

Ik woon zelf vlakbij zee. De band die Francine heeft met de zee heb ik veel minder. Maar toch begrijp ik wat Francine beschrijft over de zee. Datzelfde heb ik met bossen.

“De zee is een oude vriend bij wie je je meteen op je gemak voelt, ook als je elkaar jaren niet hebt gezien. Het maakt niet uit wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd. Hoe moe je bent, hoe gebutst. Hoe je eruit ziet, wat je meeneemt of bent verloren. Je bent altijd goed genoeg voor de zee. Hij is er, altijd dezelfde, altijd anders.”

Ik begrijp dan ook heel goed dat een wandeling in de natuur je rust kan geven. Trauma’s en verdriet kan helen. Een mens een beter mens kan maken. Dat is wat dit boek eigenlijk omschrijft. Een reis van een vrouw op zoek naar zichzelf. Eerst door Zweden en Noorwegen in het boek Onderweg en later in dit boek Aan zee.

Meer boekreviews

Deel deze wandeling op Pinterest

Aan zee
Aan zee
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!