...

De Maashorst, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Tussen Schaijk, Nistelrode en Uden ligt een gebied dat bestaat uit bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. Deze wandelroute langs knooppunten neemt je mee voor 7 kilometer dwars door het gebied van de grote grazers.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Maashorst
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De Boshut, Schaijk
Parkeren: Udensedreef 14, 5374 RK Schaijk
Markering: Wandelknooppunten & Komoot
Honden: Aangelijnd toegestaan.

→ Knooppunten: 92 – 99 – 98 – 22 – 70 – 72 – 23 – 71 – 32 – 92

→ Wil je meer weten over Komoot? Lees mijn uitgebreide artikel >>

De Maashorst

De Maashorst is één van de mooiste en meest ruige gebieden in Noord-Brabant. Een fantastische afwisseling van open velden, zand, hei en bos. Een oergebied. Voor een wandelroute door de Maashorst haal je je stevige schoenen uit de kast zullen we maar zeggen. Door het gebied liggen kilometers aan wandel- en fietspaden, ruiterroutes en mountainbike tracks. Voor iedereen is er dus wel iets te doen. 

Wandelingen kun je starten vanaf heel veel verschillende parkeerplaatsen. Op de parkeerplaatsen staan borden met verschillende routes. Ik startte mijn route vanaf de Udensedreef en parkeerde mijn auto tegenover De Boshut. De route en knooppunten die ik volgde staan aangegeven op het informatiebord. 

Grote grazers

De Maashorst staat bekend om de grote grazers die er heel veel ruimte hebben. Exmoorpony’s en taurossen komen het meeste voor. Een apart afgesloten deel is bestemd voor de wisenten. Deze soort leeft nog niet zo lang op de Maashorst en het gebied dat ze hebben is om te wennen. Wisenten zijn de grootste runderen die we in Nederland in het semi-wild hebben rondlopen. 

De kans dat je de pony’s en taurossen tegenkomt tijdens een wandeling door de Maashorst is groot. Zorg dan ook dat je altijd voldoende afstand houdt. Vooral voor de taurossen is het goed om te weten wanneer zij zich niet prettig voelen en jij dus weg moet lopen. Taurossen die nerveus of geïrriteerd raken:

  • Maken zich groot
  • Schudden met de kop
  • Staren met gestrekte nek en oren naar voren
  • Stampen met de voorpoten
wandelroute Maashorst

Wandelroute langs knooppunten

Door de hele Maashorst staan wandelknooppunten aangegeven. Door van knooppunt naar knooppunt te wandelen, knoop je een wandelroute door de mooiste delen van de Maashorst aan elkaar. Op deze kaart staan in het geel, klein de knooppunten aangegeven. De wandelroute die ik heb gekozen start vanaf De Boshut en is iets korter dan 7 kilometer. Je wandelt door het bos richting het begrazingsgebied van de Tauros en de Exmoorpony. 

Schaijkse Heide

Richting het einde van de 7 kilometer kom je terecht op de Schaijkse Heide. Dit vrij hoge en droge heidegebied is waar de wilde pony’s leven. De route gaat dwars door het gebied en de kans dat je pony’s tegenkomt, zoals ik, is groot. Wanneer ik vanuit een klein stukje bos aan de rand van hei uitkom, word ik aangekeken door drie pony’s. Ze staan op zo’n twintig meter rustig te grazen. 

Op een bankje geniet ik van de stilte die hier hangt en de aanwezigheid van de pony’s. Af en toe is er oogcontact, maar ze trekken zich verder weinig aan van mijn aanwezigheid. Na een kwartiertje begint het zachtjes te regenen en is het voor mij tijd om door te lopen. Ik ga op weg naar De Boshut voor koffie en lunch. 

Meer routes in Noord-Brabant

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!