...

Vlakbij Kaatsheuvel in de Loonse en Drunense Duinen ligt de Roestelberg. Een bosgebied aan de rand van de zandduinen, vol met sporen uit WO II. Via Komoot zette ik een wandelroute uit van 9 kilometer over het zand, door het bos en langs een voormalig Duits munitiedepot. Voor een deel gaat deze route door losloopgebied, dus je trouwe viervoeter kan mee op dit avontuur. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Roestelberg
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Horeca De Roestelberg
Parkeren: Parkeerplaats Roestelbergseweg
Markering: Komoot app
Honden: Aangelijnd toegestaan (deels losloopgebied)

De Loonse & Drunense Duinen

Wanneer ik denk aan de Loonse & Drunense Duinen, dan denk ik aan met je blote voeten door het zand, rollen van de zandduinen en bikkelen langs wandelknooppunten. Het Nationaal Park is in 1921 aangekocht door Natuurmonumenten en wordt dus al meer dan 100 jaar beschermd. Het is een gebied waar je mag struinen over het zand. Kom thuis met zand in je haren, schoenen en… 

In 2021 zette ik een wandelroute uit via knooppunten over de grote zandvlakte en door het dorp Giersbergen. Een route van 13 kilometer. Deze kun je gratis aanvragen >> Voor deze route reis ik af naar Kaatsheuvel om het westelijke deel van het Nationaal Park te ontdekken. De Roestelberg.

wandelen roestelberg

De Roestelberg

Aan de rand van de zandvlakten ligt de Roestelberg. Een gebied dat voornamelijk bestaat uit bos met een rijke historie in de Tweede Wereld Oorlog, maar daarover straks iets meer. De start voor een wandeling door dit gebied ligt bijna zeker vanaf de parkeerplaats bij Restaurant De Roestelberg. Het restaurant is vaak ook het eindpunt voor wandelaars 😉 Vanaf de parkeerplaats wandel je direct de zandvlakte op en de bossen in. 

Zandvlaktes en hei

Zoals gezegd wandel ik vanaf de parkeerplaats direct het zand op. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste levende stuifzandgebieden in Europa. Er ligt hier maar liefst 375 hectare stuifzand (dat zijn ongeveer 750 voetbalvelden!) en daarom noemen we dit gebied ook wel de Brabantse Sahara (bron: natuurmonumenten).

Ik ben vandaag niet alleen, maar heb een collega bij mij, met haar hond. De route start met een stukje losloopgebied, dus Accio, de hond, geniet direct van haar vrijheid. De start gaat door het zand met uitzichten naar de bosranden om ons heen. Het is een zonnige zaterdagmiddag en gezellig druk in het gebied. Overal blije honden en hun baasjes. Maar zodra we het zand achter ons laten en de bossen intrekken, is het opvallend rustig. 

wandelen roestelberg

Bospaden

We dwalen voor kilometers over de mooiste bospaden. Het dennenbos waar we als eerste in belanden is het soort bos dat vroeger ook stond op de plek waar nu het stuifzand ligt. De dennen zijn ooit aangeplant voor de houtproductie, zoals op heel veel plekken in Nederland. Op de vlakte heeft natuurmonumenten de laatste bomen in 2014 verwijderd, zodat het zand weer vrij spel heeft. 

De zon schijnt heerlijk en we pakken elk moment mogelijk om even met het gezicht naar de zon te draaien. We gaan door het heuvelachtige gebied, passeren af en toe een klein heideveld en wisselen naaldbossen af met loofbossen. 

Land van Kleef

Op het verste punt van de wandelroute ligt het Land van Kleef. Een kampeerboerderij en Speelbos. De route gaat een stukje door het speelbos, langs de rand van weilanden en terug het bos in. We komen groepen wandelaars tegen van de scouting en vragen ons af waarom die met harde muziek moeten lopen… De muziek schalt door het bos, net als het geschreeuw van de wandelaars. Nadat we de groepen achter ons hebben gelaten gaan we weer dieper het bos in, voor de tweede helft van de route.

wandelen roestelberg

Bomkraters en Mitrailleursnest

Onderweg passeren we verschillende diepe kuilen. Bij een aantal staan paaltjes van Natuurmonumenten met een QR code die we scannen. We lezen over de bomkraters, want dat is wat de kuilen zijn, en over het Mitrailleursnest. Langs het pad op de Roestelberg, waar we wandelen, lag in de Tweede Wereldoorlog een groot munitiecomplex van de Duitsers. Toen zij in 1944 de oorlog dreigde te verliezen, wilde ze niet dat de munitie in handen zou vallen van de geallieerden. En dus bliezen ze, op Dolle Dinsdag 5 september 1944, alles op. De diepe kraters langs het wandelpad zijn het resultaat. 

Een stuk verder staat er weer een paaltje langs het wandelpad. We scannen de QR-code weer en komen uit bij informatie over het Mitrailleursnest. Aan de randen van het munitiecomplex maakten de Duitsers mitrailleursnesten om het kamp te bewaken. Zo’n nest bestond uit twee grote gaten. Het ene gat was een onderkomen dat aan de bovenkant werd afgeschermd met balken. Het andere gat was voor de mitrailleur bedoeld. De kuilen en bijbehorende loopgraaf zijn vandaag de dag nog steeds te zien in het landschap.

Het ven ‘de ijsbaan’

Aan het einde van de route komen we langs ‘de ijsbaan’, een ven dat in de volksmond deze winterse naam heeft gekregen. Het is een plek waar veel honden hun zwemkwaliteiten testen en waar in de winter de lokale bevolking hun schaatskwaliteiten kunnen testen. We komen terug op de plek van de loslooproute en dus heeft Accio, de viervoeter die met mij meeloopt vandaag, het er maar druk mee. Iedereen wordt even gedag gezegd om vervolgens trouw met ons mee te lopen. Terug naar de zandvlakten en de auto. Bij Restaurant De Roestelberg zoeken we een plekje op het terras voor een kop koffie. Hiermee is het eerste terrasbezoek van 2023 ook weer een feit.

Meer routes in Brabant

Affiliate

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen roestelberg
wandelen roestelberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!