...

De Veluwe, absoluut mijn favoriete plek in Nederland. Zoveel herinneringen en duizenden voetstappen van mij liggen daar. En toch ben ik nog lang niet op alle plekken geweest. Ik heb nog niet alle (uit)hoeken van de Veluwe ontdekt, zeg maar. Precies dat is de reden dat ik besloot het boek Veluwse verkenningen aan te schaffen en ik heb er absoluut geen spijt van.

In dit boek neemt Win Huijser je mee op ruim 20 wandeltochten over de Veluwe. Samen met een medewandelaar die nauw verbonden is met dat stukje Veluwe. Soms een particulier en andere keren een vertegenwoordiger van een (natuur)organisatie. Hij wandelt van Nationaal Park de Hoge Veluwe naar het Speulderbos en van de Veluwezoom naar het Heelsumse Beekdal en Radio Kootwijk.

Allemaal Veluwse Verkenningen

Ieder hoofdstuk neemt Wim zijn lezers mee naar een ander deel van de Veluwe. Hij beschrijft het gebied in geuren en kleuren, net of je er zelf loopt. Je voelt het gebied, ruikt het en voelt het door je aderen stromen. Aan de hand van verhalen van de mensen met wie hij werkt en een flinke dosis geschiedenis, krijg je als lezer een band met dat specifieke gedeelte van de Veluwe.

Met Maja Kooistra wandelt hij in de omgeving van Garderen, op zoek naar bijzondere bomen. Maja is schrijfster van het boek De aarde, de hemel en de bomen en is het perfecte gezelschap om mee te praten over bomen. Ze vertelt over wat bomen haar vertellen. Wat ze kan zien aan hun stammen, takken en bladeren en aan de bodem waar ze in staan. 

Het levert onder andere een verhaal op over gekke rode plekken in het zand. Maja vertelt over de kromme bomen, die in een bepaald licht een spooky uiterlijk hebben. De verhalen en sagen die rondom bomen zijn ontstaan en over de rol van het Veluwse hout in de geschiedenis. 

“De Veluwe is veel meer dan een glooiend zandgebied met heidevelden en naaldhoutpercelen. Voor Nederlandse begrippen is het oud land. Het herbergt talloze onverwachte verrassingen.”
Maja Kooistra

Veluwse Hopsi Topsi-land

Het hoofdstuk over Hopsi Topsi-land lees ik met open mond en vol verbazing. Nog nooit heb ik over dit ‘land’ gehoord en dat dit op de Veluwe ligt, de plek die ik altijd dacht te kennen, doet mij realiseren dat ik nog zoveel te ontdekken heb.

Hopsi Topsi-land was een vakantiekamp voor kinderen. In de bossen bij ‘t Harde werd tussen 1950 en 1982 jaarlijks dit kamp georganiseerd. In de eerste jaren waren het vooral Amsterdamse kinderen uit de kennissenkring van de oprichters die er kwamen. In de Veluwse Verkenningen vertelt Wim, samen met zanger/gitarist Marcel de Groot over het vakantiekamp en de verhalen die de ronde deden. 

Het was de oma van Marcel die het vakantiekamp oprichtte en Marcel woont nu nog op het terrein. Al is er van de barakken waar de kinderen in sliepen niets veel meer over. Wim laat verschillende mensen aan het woord die allemaal hun eigen herinneringen hebben aan de Veluwe van hun kindertijd en het kamp Hopsi Topsi-land. Wat nu van Hopsi Topsi-land resteert zijn vooral de herinneringen. Steeds vaker komen er mensen een kijkje nemen die vroeger een zomer in het kamp hebben doorgebracht. Benieuwd naar wat er nog staat. En dat is eigenlijk alleen het bord met de naam. 

Veluwse verkenningen
Veluwse verkenningen

Veluwse inwoners

Ook de, voor mij, minder leuke kanten van de Veluwe komen aan bod. In het laatste hoofdstuk bespreekt Wim de Veluwse wilde inwoners samen met Leendert Houweling, preparateur, wandelgids en wildbeheerder op de Veluwe. Ze praten vooral over de jacht en het opzetten van wilde dieren. 

Wilde dieren opzetten wordt gedaan voor mensen die wild hebben geschoten maar ook voor wild dat langs de kant van de weg is gevonden. Het wordt gedaan voor musea en natuurorganisaties. Denk maar eens aan de bezoekerscentra op de Veluwe die allemaal wel een vos, hert en / of zwijn hebben staan. Het belang van preparen zit hem in het educatieve deel. Mensen (en vooral) kinderen laten kennismaken met hoe dieren eruit zien. 

Toch lees ik dit hoofdstuk met wat minder plezier. Ik weet dat afschieten van wild nodig is om de aantallen in de perken te houden. Maar toch vraag ik mij af of dit nog steeds de manier is om wildbeheer toe te passen. 

“Het een zijn met de natuur is  wat veel mensen trekt. En het deel uitmaken van de natuur is iets dat je dichter bij je oorsprong brengt.’”
Leendert Houweling

Verkenningen, maar geen wandelroutes

Na elk hoofdstuk volgt een korte intermezzo. In deze stukjes beschrijft Wim wat meer geschiedenis van de gebieden. In de meeste gevallen gaat het om een hotel, herberg of ander monumentaal pand dat al tientallen jaren in dat gebied staat. Hij vertelt over het ontstaan, wat zo’n gebouw allemaal al heeft meegemaakt en over hoe het er nu bij staat. SOms komen er verhalen of mysteries over het gebouw aan de orde. Dit is Wim Huijser ten voeten uit: natuur en geschiedenis samenbrengen.

Dit boek is te omschrijven als een geschiedenisboek en bijna een verhalenbundel. Het is een boek vol sagen, historie en herinneringen. Vergis je niet door te denken dat dit een boek met wandeltochten is. Wat Wim wel doet is dat hij in elk hoofdstuk tips geeft voor wandeltochten die door het gebied gaan. Hij verwijst naar klompenpaden, Trage tochten en Crosbill routes. En doordat je al zoveel hebt gelezen over het gebied, kun je waarschijnlijk, net als ik na het lezen, niet wachten om je schoenen aan te trekken en richting Veluwe te trekken!

Snakken naar meer eigen Veluwse Verkenningen

Ik word opgeslokt door de hoofdstukken. Verslind de verhalen en geschiedenis van mijn favoriete plekje van Nederland. Doe ideeën op voor mijn eigen toekomstige Veluwse Verkenningen. Ik weet nu dat ik wil wandelen door het Heelsumse Beekdal net als Wim deed met Eric Brinckman en ik wil de verhalen van Louis Fraanje zelf ontdekken in het Speulderbos. 

In het boek zegt Wim dat hij op zoek wil naar de ziel van de Veluwe en ik ben ervan overtuigd dat hij een heel eind is gekomen. Met alle mooie verhalen en de historie van gebouwen, wegen en gebieden die hij beschrijft. De Veluwe is en blijft het ‘oude land’ van Nederland en net als met oudere generaties heeft ook dit oude land heel wat meegemaakt. Dat zie je, voel je en proef je met elke stap die je er zet en elke bladzijde die je leest in dit boek! 

Wim Huijser

Wim Huijser schrijft zijn boeken op de grens van natuur, landschap en geschiedenis. Hij schreef al meer dan 50 boeken, waaronder het boek dat ik ook hier beschreef De kracht van wandelen

Soms schrijft Wim over de natuur en andere keren over wandelroutes. Maar in bijna al zijn boeken zit wel een link naar het wandelen. Ook voor 2021 staat er weer een boek van Wim over wandelen in de planning om uit te komen. Ik heb hem al gereserveerd bij Bol.com. Ik weet zeker dat ook deze mij weer zal inspireren voor nieuwe tochten.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Veluwse verkenningen

Veluwse Verkenningen

Wat maakt de Veluwe zo bijzonder? In dit boek neemt schrijver-publicist Wim Huijser je mee op ruim twintig verkenningstochten over de Veluwe. Vanuit Wageningen waaiert hij uit over de Veluwe. Via het Luntersche Buurtbosch in noordelijke richting naar het Speulderbos en de Noorderheide bij Vierhouten. Hij maakt een tocht langs de Veluwse Bandijk, het sprengengebied en de Veluwezoom. Verkennend en filosoferend bezoekt Huijser boeiende uithoeken van de Veluwe, op zoek naar de ziel van het landschap.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!