...

Drenthe… een provincie die in de afgelopen maanden is uitgegroeid is tot één van mijn twee favoriete plekken in Nederland. De Veluwe is de tweede. Voor de derde keer in een paar maanden tijd ben ik een paar dagen in deze verrassende provincie. Vandaag ga ik op ontdekkingstocht op het Mantingerveld en dat doe ik niet alleen. Ik ga op pad met Tamara en haar lieve hond Maeve voor een route van ongeveer 5 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: Rode route natuurmonumenten
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Mantingerdijk, 9436 PN Mantinge
Parkeren: Parkeerplaats Mantingerzand P1
Markering: Rode pijlen Natuurmonumenten en de routebeschrijving

Het Mantingerveld

Twee weken geleden schreef ik nog een artikel over de 10 mooiste heidewandelingen en ik kan het artikel nu eigenlijk alweer aanvullen. Want ook deze route hoort thuis in het rijtje. 

Vanaf het moment dat ik samen met Tamara en Maeve het Mantingerveld betreed komt de paarse kleur van de heide op mij af. Het is magisch te noemen. Blauwe lucht, witte wolken, wit zand, groene jeneverbesstruiken en paarse hei. Nou dat ik wel een mooie omschrijving voor deze plek. 

Het Mantingerveld ligt in de gemeente Midden-Drenthe, een kleine 20 minuten schuin boven Hoogeveen. Het gebied Mantingerveld bestaat uit een aantal kleine subgebieden die rond 1992 door Natuurmonumenten zijn samengevoegd: het Mantingerzand,  het Achterste Veld, Hullenzand, Lentsche Veen en Martensplek. Het gebied laat je kennismaken met het Drenthe van eeuwen geleden. 

Een leuk weetje: dit gebied is een struingebied. Je mag dus van de wandelpaden af en…in bomen klimmen!!

Mantingerveld

Stuifzand en de Oude Den

Ik zei het al, de heide staat vol in bloei op de zaterdagochtend dat ik deze wandeling maakte. Ik weet zeker dat het hier altijd mooi is, maar de bloeiende heide maakt het toch wel extra bijzonder. Stukken van de route gaan door open landschap en ik ben dan ook blij dat de zon wel schijnt, maar dat het geen tropische temperaturen zijn vandaag. Het maakt het wandelen over de soms wat zanderige paden toch wel wat makkelijker.

Via soms hele smalle paden langs en af en toe door de jeneverbesstruiken heen, banen wij ons een weg over de heide. Af en toe wordt het open landschap onderbroken door een stukje bos. In dat eerste bos komen we de ’Oude Den’ tegen. Een boom die honderden jaren oud schijnt te zijn en fantastisch is om in te klimmen. Overigens is de den niet als enige hoogbejaarde boom aanwezig in het Mantingerveld. De eiken die in het gebied staat, zijn hier eeuwen geleden geplant om het stuivende zand vast te houden. Hierdoor werd de es (boerenland) en het dorp achter het Mantingerveld beschermt tegen het zand.

Afspreken met onbekende

Even over dat afspreken met een onbekende. Ik doe het wel vaker, afspreken met iemand die ik heb leren kennen via Instagram, maar nog nooit in real life. Nog nooit in het echie dus. Onlangs wandelde ik de Trage Tocht Den Treek met Eline (@dosisgeluk). Een paar jaar geleden ontdekte ik Landgoed Staverden met Janneke (@arnhemsmeiske) en Monique (@monique.op.de.veluwe). En vandaag ga ik op stap met Tamara (@wandelmaara). Ik vind het zo leuk om mensen te ontmoeten, die hetzelfde denken over wandelen en buiten spelen als ikzelf. Ik kan je verklappen, met al deze dames klikte het vanaf moment één. Janneke en Monique zijn zelfs uitgegroeid tot goede vriendinnen met wie ik vaker afspreek.

Mantingerveld

Bospaden

Naast heidevelden kent het Mantingerveld ook schitterende bospaden. De eiken groeien, zoals we eigenlijk van eiken gewend zijn, in allerlei rare bochten en geven een mysterieuze sfeer aan het bos. De afwisseling tussen het open gebied vol heide en jeneverbessen en het bos maken de wandeling ontzettend leuk. 

Begrazingsgebied

Via klaphekjes gaat de route ook nog een stukje door het begrazingsgebied. Er wandelt hier vanalles. Nou ja volgens de informatie van Natuurmonumenten dan, want wij komen alleen schapen tegen en de uitwerpselen van koeien 😉 Maar naast die koeien en schapen lopen hier ook nog shetlandpony’s. Het is een dolle boel hier als het op grote grazers gaat.

De vennen

We zouden niet in Drenthe zijn wanneer we geen vennen tegen zouden komen tijdens een wandeling. Ook deze route gaat langs een aantal vennen. Hier en daar weet Maeve daar dankbaar gebruik van te maken, door een slokje water te nemen. Tamara en ik speuren vooral naar de dieren die in en op het water leven. 

Voscheheugte

Tamara en ik kenden elkaar voor vandaag alleen nog maar van Instagram. Gedurende de twee uur dat wij over het Mantingerveld hebben gestruind (en de lange pauze die we namen) hadden we heel wat af te kletsen. Maar ja wat is nou twee uur? We besluiten de auto’s dan ook op de parkeerplaats te laten staan en in een paar minuten naar Natuurcamping Voscheheugte te wandelen. 

Aan het begin van het campingterrein staat een fantastisch eethuisje, met een heerlijk terras. Hier kletsen we met koffie en taart nog meer dan een uur verder. Afgezien dat de koffie heerlijk is, is ook de plek zelf een cadeautje om te bezoeken. Sla dit plekje dan dus ook niet over!

Het Mantingerveld is een bijzondere plek

Drenthe is in de afgelopen vier maanden in mijn hart gaan zitten. In die tijd ben ik er drie keer voor een aantal dagen geweest en heb ik twaalf wandelingen gemaakt. Allemaal mooi en bijzonder op hun eigen manier. Maar wat mij vooral opvalt in Drenthe: de stilte en de rust. Overal waar ik wandel hangt een rustige sfeer. Misschien is dat waar ik zo verliefd op ben in deze provincie…

Het Mantingerveld is dus een heerlijk rustig gebied waar je verschillende wandelingen kunt maken. Of je nu een kortere route doet van 5 kilometer of een langere van 9 of 11 kilometer. Elke route neemt je gegarandeerd mee over de heide, langs jeneverbessen, door eikenbossen en langs vennen. Een heerlijk typisch Drents gebied dus. 

Ik heb mij hier prima vermaakt en zal niet uitsluiten hier terug te komen voor een langere route. Sowieso, ben jij een keer in Drenthe? Zet deze op je lijstje. Net als die andere twaalf!

Meer routes in Drenthe

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

Mantingerveld
Mantingerveld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!