...

Net over de grens is een boek gevuld met de mooiste regio’s in België en Duitsland, net over de grens van Nederland. Dit uitgebreide reisboek bevat heel veel tips voor idyllische dorpjes, knusse eilandjes, mooi gelegen kloosters. En in elke regio geven de auteurs tips voor fiets- en wandelroutes samen met een gratis app. Heerlijk boek dus voor wandelfanaten als mijzelf. 

Net over de grens

Voor mooie wandelavonturen hoeven we niet ver weg. We weten allemaal al dat Nederland schitterende plekken kent, maar hoe zit het met België en Duitsland? Hoe zit het net over de grens? Nou dat hebben Marlou en Godfried voor je uitgezocht.

Wat ik super fijn vind aan dit boek is de overzichtelijkheid. Het start eigenlijk al aan het begin van het boek, waar een kaart van Nederland is geplaatst met daar omheen de plekken waar Marlou en Godfried over schrijven in dit boek. Achttien mooie spots maar liefst. Van de waddeneilanden tot aan de Belgische kust vlak onder Zeeland. 

Tips en inspiratie

Marlou en Godfried geven heel veel inspiratie per spot. Ze vertellen over musea, stadsparken, bossen, wandelpaden en fietsroutes. Aan de hand van ‘favorieten’ en quotes van Marlou en Godfried worden highlights in de 18 gebieden beschreven. Soms is het een museum of landschapspark, een andere keer is het en leuke plek in een stadje. Je kruipt een beetje in de belevingswereld van de auteurs. 

Met QR codes kun je doorlinken naar leuke slaapplekken. Hier geven de auteurs verschillende opties in allerlei prijsklassen. Voor elk van de 18 spots hebben ze een eigen webpagina gemaakt met de verschillende slaapplaatsen omschreven en linken naar de boekingswebsites. 

Net over de grens

Het Ruhrgebied

Eén van de gebieden die omschreven wordt is het Ruhrgebied (ook wel Roergebied op zijn Nederlands). Een gebied waar ik een aantal jaar geleden samen met een vriendin ben geweest en waar ik verliefd ben geworden op de balans tussen industrie en natuur.

“Een groot industriegebied waarvan je je vroeger niet kon voorstellen dat je hier voor je plezier naartoe zou gaan. Tussen gigantische  stellages en diepe mijnen fiets je tussen roest, natuur en kunst. Het is een verrassende en boeiende combinatie.” 

Ik kan het alleen maar eens zijn met deze omschrijving van dit gebied. Net over de grens bij Noord Limburg ligt het grote gebied, dat veel mensen misschien nog wel associëren met termen als kolenmijnen, grote fabrieken en staal. Heel veel staal. Nou dat klopt nog steeds. Alleen kun je die mijnen nu bezoeken en zijn veel van die fabrieken omgebouwd tot natuurparken, musea of concertlocaties. Het is een bijzondere plek. 

Ondanks dat ik deze plek tien jaar geleden al eens bezocht, moet ik toegeven dat Net over de grens weer nieuwe plekken bespreekt. Plekken die ik nog niet ken en dat zorgt ervoor dat het Ruhrgebied terugkomt op mijn bucketlist. 

De Voerstreek

De Voerstreek ligt net over de grens van Zuid-Limburg in België. Een Vlaams en Waalse streek die een prachtig heuvellandschap delen. In de winter van 2021 was ik met mijn familie in deze streek en een aantal van de tips bezocht ik al eens. Zoals de Ameriaanse begraafplaats van WO II. Een ongelooflijk indrukwekkende plek. Maar ook de Abdij van Val-Dieu. Wij aten heerlijk in de molen aan de overzijde van de abdij. Rond de Blegny-mijn maakte ik met mijn zus en zwager een schitterende wandeling van 8 kilometer door de heuvels. 

Een plek waar wandelaars in alle rust kunnen genieten van de natuur. Laat ik binnenkort (juni 2022) nou een bezoekje aan Zuid-Limburg in de planning hebben. Ik weet wel waar ik één van mijn wandelingen ga maken. Ik wil door deze heuvels struinen en kastelen en landgoederen aan mij voorbij laten trekken. In Net over de grens wordt de bronnenwandeling besproken. In 2012 nog de mooiste wandelroute van Vlaanderen. Niet alleen het startpunt wordt gegeven in het boek, maar ook alle wandelknooppunten die langs de route liggen.

Net over de grens

Het boek is een soort van bijbel. Het is geen simpel pocketboek dat je even doorbladert. Het is een compleet overzicht, verpakt in een schitterende kaft. Het is koffietafel waardig.

Sinds ik het boek in mijn vond in mijn brievenbus heb ik het al verschillende keren doorgebladerd. Er staat zoveel leuks in, dat het gewoon niet in één keer allemaal op te nemen is. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een compleet reisboek is vol met de mooiste gebieden net over de grens. Er zitten gebieden is die ik nog niet kende en die ik nu zeker weten wil ontdekken. 

Wat dit boek met mij doet? Het gaat kriebelen. Diep in mijn buik. Ik voel een behoefte om te gaan ontdekken en om avonturen te beleven. Een gevoel van wanderlust komt los. Ik ga zeker terug naar het Ruhrgebied, maar wil ook naar de Eiffel. Deze laatste wordt omschreven als ‘een romantisch natuursprookje’. Ja dat kan ik niet aan mij voorbij laten gaan. 

Echt zoek je een boek dat niet alleen vol staat met tips, inspiratie en ideeën, maar ook nog eens heerlijk wegleest en vol mooie foto’s staat? Dan is Net over de grens een boek voor jou. Ik ben in ieder geval heel erg blij dat ik dit pareltje aan mijn boekenkast mocht toevoegen. 

Deel deze wandeling op Pinterest

net over de grens
net over de grens

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!