...

Ik geniet van het lezen van boeken over pelgrimstochten. De redenen voor de pelgrims om deze tochten te maken, de zoektocht naar de antwoorden op levensvragen en de wijze lessen die mensen leren, inspireren mij. Zo kwam ik op het lezen van Op hoge hakken naar Santiago van Cathelijne Paulus van Pauwvliet.

Wie is Cathelijne Paulus van Pauwvliet?

Het boek begint interessant doordat Cathelijne mij kennis laat maken met haar. Het is een ondernemende dame die op zoek gaat naar wie ze nu is. Ze probeert van alles, maar niets is DAT wat ze zoekt. Uiteindelijk besluit ze de Camino te gaan lopen. En met die beslissing vervalt Cathelijne in een uiteenzetting van haar uitdagingen tijdens de camino.

Op hoge hakken naar Santiago

Cathelijne schrijft over haar tocht naar Santiago vanuit haarzelf. Daarmee bedoel ik dat de verhaallijn alleen geschreven is vanuit haar gedachten en acties. Er komen geen conversaties met andere mensen aan te pas. Ze omschrijft de conversaties. Een manier van schrijven waar ik eerlijk gezegd maar moeilijk aan kan wennen. Het hele boek blijft dan ook wat oppervlakkig lezen vind ik persoonlijk.

hoge hakken naar santiago
hoge hakken naar santiago

Rodrigo

Ja deze persoon verdient gewoon een eigen kopje in een recensie. Vanaf het eerste dorp is Cathelijne onder de indruk van deze Brazilaan. En met ‘onder de indruk’  bedoel ik eigenlijk ‘gefixeerd op’. Het hele boek komt in elk hoofdstuk haar verhouding en relatie met Rodrigo voor. Cathelijne omschrijft zelf al dat ze voor zichzelf naar Santiago onderweg is en voor niemand anders, maar ik kan mij niet onttrekken aan de mening dat ze zich wel erg laat gaan in haar afhankelijkheid tot Rodrigo. 

Meer wil ik er niet over kwijt, want dan vertel ik teveel over wat er allemaal tussen hen gebeurt. En daarmee zou ik het lezen van het boek voor jou kunnen verpesten. 

De levenslessen van Cathelijne

Net als dat Cathelijne een fantastische intro schrijft, waarin ze vertelt over haar jaren voor de Camino. Zo schrijft ze ook briljant over haar terugkomst in Nederland. Het wennen aan de prikkels en de gejaagdheid. Het herstellen van de peesontstekingen die ze heeft opgelopen en de levenslange band met haar drie mannen van de Camino: Robert, Guido en Rodrigo. En haar geloof. Geloof in oprechtheid en geloof in haarzelf.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Beetje onbevredigend

Ondanks dat de intro en de epiloog fantastisch geschreven zijn, vind ik persoonlijk het hele middenstuk een beetje flauw. Ik merk dan ook een soort van onbevredigend gevoel bij mijzelf tijdens en na het lezen van het boek. Cathelijne is een ster in zaken maar half vertellen. Zoals het verhaal dat ze last heeft van haar benen. Meerdere keren verwijst ze naar pijn en moeilijk lopen tijdens de etappes, maar wat heeft ze dan? Ze vertelt over bezoekjes naar het ziekenhuis maar niet over wat haar blessure dan is? 

Hetzelfde geldt voor de gesprekken met haar drie wandelmaatjes. Er worden geen gesprekken beschreven, niets van wat de omgeving nu echt met haar doet. En laat dat nou hetgene zijn dat ik zo mooi vind aan het lezen van pelgrimsboeken. 

Op hoge hakken naar Santiago is dan ook niet wat ik ervan had gehoopt. En niet in de laatste plaats omdat Cathelijne gewoon op haar wandelschoenen loopt en ik de verwijzing naar de hoge hakken ook niet helemaal begrijp… Misschien dat het iets te maken heeft met het verschil tussen haar makelaarswerk in Nederland en haar pelgrimsbestaan op de Camino.

hoge hakken naar santiago

Wandel met Anne-marie naar Santiago

In SimpelWeg Gelukkig, op reis naar Satiago de Compostela neemt Anne-Marie je mee op reis naar Santiago de Compostela. Tijdens deze achthonderd kilometer lange voettocht leert ze zekerheden en onzekerheden los te laten en de cadeaus van het leven te aanvaarden. Ze maakt kennis met mensen uit de hele wereld, maar de mooiste ontmoeting op de pelgrimsrouteis de ontmoeting met zichzelf. 

Dit is een affiliate link. Ik krijg een kleine vergoeding voor datgene dat 
via deze link wordt verkocht.

Meer lezen over solotochten

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!