...

Wandelen in Groene Jonker in Zuid-Holland is wandelen door een gebied met grote waterplassen, rietkragen en heel veel (water)vogels. Een gebied waar je dan ook veel vogelaars tegenkomt. Het is geen uitgebreide wandeling die je maakt, maar wel eentje waarbij je heel wat mooie foto’s kunt maken.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Groene Jonker
Afstand: 3,3 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats de Roerdomp
Markering: Route bordjes

Ik parkeer de auto tussen twee andere auto’s in de parkeerplaats. Het is een zonnige maandagmiddag en ik heb een paar vrije uurtjes. Een wandeling in Groene Jonker is dan ook perfect. Dicht bij huis en lekker veel fotomogelijkheden. In de afgelopen maanden ben ik vaker in dit gebied geweest. Soms met zonsopkomst (mijn favoriete tijdstip van de dag) en soms later op de dag. 

De route start vanaf de parkeerplaats en neemt je via een graspad in een soort van achtje mee door het gebied. En nee het is geen uitdagende hike of avontuurlijke LAW. het is een route waar je met gemak in een half uur doorheen gewandeld kunt zijn, maar als je dat doet, heb je niet de tijd genomen om te turen over het water, te zoeken tussen het riet en te speuren naar de kleinste zangvogeltjes. 

Waterrijk Groene Jonker

Het is een gebied vol water met natuurlijke waterstanden. Soms staan de waterplassen dan ook vol water en op andere momenten in het jaar zijn de waterplassen deels drooggevallen. Soms zie je de vogels zwemmend in het water en andere dagen zie je ze tot hun enkels in de modder op zoek naar voer. 

Een stukje in de wandelroute kom je een bijzondere bank tegen. In twee mooie krullen staat het bankje op een hoek van de route. Achter het riet hoor ik allerlei vogels en eigenlijk ben ik heel benieuwd wat ik daar kan vinden. Maar vanaf het wandelpad kan ik het niet zien. Ondanks dat mijn moeder het mij niet zo geleerd heeft, stap ik op de bank en wandel naar het hoogste punt. Vanaf die plek heb ik een schitterend uitzicht over de Groene Jonker.

Vogelsspotten

Op de wandelroute kom ik heel wat mensen tegen. Mensen met telelenzen en/of verrekijkers. Vrolijk kwebbelend wijzen ze elkaar de mooiste vogeltjes aan. Zelf zie ik ook mooie exemplaren vandaag: de rietgors, een kleine karekiet, allerlei soorten ganzen en wilde eenden en heel veel zwanen. 

Onder het wandelen tuur en zoek ik naar de volgende vogel om te fotograferen. Hier in de stilte van dit gebied, weg van al het verkeer en de drukte van de stad kom ik tot rust. Het enige waar ik aan hoef te denken is mijn ene voet voor de andere te zetten en het zoeken naar vogeltjes.

groene jonker

Late lunch in Groene Jonker

Het is ondertussen bijna twee uur en mijn maag begint te rommelen. Bij het eerstvolgende bankje besluit ik lekker even te gaan genieten van de boterhammen die ik heb meegenomen. Het is een zonnige lentedag en ik geniet van mijn momentje op de bank met de snoet in de zon. 

Na een kwartiertje besluit ik door te lopen. Ik ga over houten bruggetjes tussen het riet door. Hier en daar blijf ik staan om te zoeken naar de dader die het gepiep produceert tussen het riet. Ik ga af op de kleine bewegingen van het riet en dan spot ik de rietgors. Bovenaan een rietstengel. En weg is ie… op weg naar de volgende rietstengel.

Wandelroute volbracht 

Na anderhalf uur kom ik terug bij mijn auto. Ik heb genoten van de gesprekken met de mensen op de wandelroute. De bereidheid om elkaar de mooiste vogels aan te wijzen en het delen van fotoverhalen. Minutenlang in stilte en in mijn eentje zoeken naar vogeltjes en slenteren in de zon op het pad.

Een lekker rondje in de buitenlucht

De Wandelroute Groene Jonker is geen lange wandelroute. Geen kilometervreter, zoals we dat noemen. Maar het is wel een route waarbij je kunt genieten van de rust. Een route om wandelen te combineren met speuren en fotograferen. Voor mij is de Groene Jonker op een half uur rijden van huis en dus een perfect rondje voor na het werk. Mocht je eens in de buurt zijn, zoek de route eens op. 

Meer Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

groene jonker
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!