...

De wijsheid van wolven, dat is waar ik naar op zoek ga met dit boek.

Zes jaar geleden… 7 maart 2015 wandelde de eerste wolf in 150 jaar over de grens Nederland in. Hij bleef korte tijd in ons land en zorgde voor veel ophef. Doordat hij niet bang leek voor mensen liet hij zich regelmatig zien in verschillende dorpen. Hij trok terug richting Duitsland en werd helaas in juli 2015 doodgereden vlakbij Hannover. 

De tweede wolf verschijnt in 2016 in ons land gevolgd door verschillende andere vanaf 2017, op zoek naar een nieuw leefgebied. Het is 2019 wanneer de eerste roedel zich vestigd op de Veluwe. Het is vanaf dat moment dat ik ben geraakt door een fascinatie voor deze dieren. De manier van denken, emoties en wijsheid van wolven.

Dus toen ik dit boek tegenkwam, wist ik dat ik het wilde lezen. Ik pakte het uit de doos toen het bezorgd werd en werd gegrepen door de foto op de voorpagina. Die ogen… ze wilden mij iets vertellen leek het wel. En ja, het boek heeft iets te vertellen. Niet alleen over wolven, maar ook over wat wij ervan kunnen leren als mensen. Ben je op zoek naar wat zelfreflectie, dan is dit een leuke manier om te leren kijken naar je eigen gedrag in vergelijking met dat van de wolf. 

“Soms vraag ik mij af hoe het is om een wolf te zijn. Maar hoe meer ik probeer door te dringen in hun wereld, gedachten en gevoelens, des te vaker moet ik nederig bekennen dat ik wolven nooit echt zal begrijpen. Ik ben een mens en de wolf is een wolf.”
Elli H. Radinger

Elli en de wijsheid van wolven

Ooit leidde Elli het leven van een advocate. Haar dagen werden geleefd volgens haar drukke agenda. Totdat ze er genoeg van had. Huurgeschillen, misdrijven en echtscheidingen… ze brachten haar meer frustratie dan positieve energie. Zo wilde ze de rest van haar leven niet leiden. Ze wilden haar twee passies nastreven: schrijven en wolven.

Ze solliciteerde op een onderzoeksstage in het wolvenonderzoeksgebied Wolf Park in Noord-Amerika. Zonder enige kennis, maar vol met enthousiasme kreeg ze het voor elkaar de stage te veroveren. Hoe? Door goedgekeurd te worden door vijftig kilo wegende, dichtbehaarde spierbundel met gele ogen: één van de wolven.

Tegenwoordig is Elli één van de meest gerenommeerdste wolvenexperts van Europa. Al meer dan 25 jaar brengt Elli een groot deel van het jaar door in het Amerikaanse Yellowstone National Park om wilde wolven te observeren. 

“Uithoudingsvermogen en geduld, dat zijn twee eigenschappen waar ik wolven vaak om benijd. (…) Het interesseert de natuur niet hoeveel haast we hebben. Ze heeft haar eigen ritme.” 
Elli H. Radinger

wijsheid van wolven
wijsheid van wolven

Leren van de wijsheid van wolven

Elli neemt mij in dit boek mee naar Yellowstone National Park. Aan de hand van een aantal thema’s vertelt Elli over haar ervaringen en observaties van wolven en hoe mensen hier van kunnen leren. Zo gaat ze uitgebreid in op Leidinggeven volgens het leiderwolfprincipe. In dit hoofdstuk laat Elli zien, dat je als leider niet altijd de baas hoeft te spelen.

Een goede leider is altijd een voorbeeld voor anderen. Wolf 21, de Druid-leiderwolf uit Yellowstone, was zo’n leider. Hij verloor nooit een gevecht, maar doodde nooit een tegenstander. Zodra hij zijn punt gemaakt had was het voor hem klaar. Hij hoefde zijn tegenstander niet te vernederen (of doden) . In de mensenwereld daarentegen komt het nog best vaak voor dat we onze status willen halen uit het naar beneden halen van andere mensen.

Wolven en vrouwen

Mijn favoriete hoofdstuk was toch wel het hoofdstuk over de kracht van vrouwen. Sowieso is het voor Elli duidelijk dat er een speciale band is tussen de zachte uitstraling van vrouwelijke mensen en wolven. De voorstanders van wolven zijn vaak vrouwen en de tegenstanders regelmatig mannen. In dit hoofdstuk gaat Elli er op in waarom zij denkt dat dit is. 

Maar het allermooiste in dit hoofdstuk is toch wel de uiteenzetting dat wolvinnen degene zijn die de broek aanhebben in de roedel. In een wolvenfamilie beslissen de ouders (de leiderwolven) gezamenlijk, maar als het gaat om de belangrijkste beslissingen, zoals hoe waar en wanneer ze gaan jagen, dan is het de wolvin die het voor het zeggen heeft. Zij is de echte spil van de familie. En laten we eerlijk zijn… dit geldt toch eigenlijk ook voor menselijke vrouwen. 

“Yellowstone heeft veel indrukwekkende wolvinnen voortgebracht, maar één daarvan was al tijdens haar leven een legende – tot aan haar tragische dood.”
Elli H. Radinger

Het gaat hier over She-Wolf, een van de beste vrouwelijke jagers van Yellowstone ooit. Ze jaagde het liefst alleen en verkoos dan een face-to-facegevecht. Ze was een wolvin om nooit meer te vergeten. Door haar manier van schrijven over She-Wolf voelt het alsof ik haar leert kennen. En als dan het verhaal over haar tragische dood volgt, dan zit ik met kippenvel op de bank.

Wolven in Nederland

In de Nederlandse versie van het boek staat Elli heel kort stil bij de aanwezigheid van wolven in Nederland. Er is heel wat te zeggen en schrijven over de aanwezigheid van wolven in Nederland. Het land is te klein voor zulke roofdieren. We moeten ze weer over de grens terug jagen. Of ze hebben het recht niet om hier te leven. Maar ik ben persoonlijk van mening dat de wolf hier waarschijnlijk al veel eerder woonden, dan wij met 17 miljoen mensen. Het is onze leefstijl geweest die ervoor gezorgd heeft dat de wolf wegtrok. Hadden wij dit recht wel? Dat is pas een vraag om bij stil te staan 😉

Ik ben dus absoluut super enthousiast dat wolven hun plekje in Nederland terug proberen te vinden. Ik vind ook dat we heel veel kunnen leren van de wijsheid van wolven. Zodra ik weer mag wandelen wil ik op zoek naar sporen van de wolf en ooit een ontmoeting. Laten we van elkaars aanwezigheid genieten en elkaar de ruimte geven om in dit mooie land te kunnen wonen. 

“w.w.w.d. (What Would Wolves Do) is een soort levensleidraad voor me geworden. Als ik op een of andere manier vastloop en het even niet meer weet, vraag ik mij af wat de wolven zouden doen. Hun oplossingen voor problemen zijn geweldig in hun eenvoud. “
Elli H. Radinger

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Minder diepgaand dan gehoopt

In de titel van het boek is als volgt

De wijsheid van wolven; hoe ze denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen: wat de wolf ons kan leren over mens zijn.

In elk hoofdstuk gaat Elli diep in op het gedrag van wolven. Met heel veel voorbeelden en verschillende individuele wolven geeft ze een goed beeld van deze intrigerende dieren. Hoe ze leven in een roedel, liefhebben, jagen, plezier maken en er altijd voor elkaar zijn. Waar ze iets minder uitgebreid op ingaat, is wat wij als mens kunnen leren van de wolf. Soms maar een paar regels per hoofdstuk. Ik had gehoopt op iets meer leermomenten, maar misschien is het ook wel aan de lezer om zijn of haar lering te trekken uit de verhalen van de wolven.

Ik heb geleerd dat de wolvin een belangrijke rol speelt in de samenleving en dat ik als vrouw ook echt wel mijn plek in deze wereld mag claimen. Dat ik als leider ruimte maakt voor alle individuele leden in mijn roedel (of team) om zich te ontwikkelen en dat ik niet altijd haantje de voorste hoef te zijn. Ik heb per slot van rekening mijn leiderrol al gewonnen en mag het anderen gunnen om hun eigen rol te claimen. En hoe je, ondanks grote verschillen tussen leden, absoluut een goed team kunt vormen. Je hebt alle leden nodig. Iets in de trend van er is geen I in team

Wat mij betreft een fantastisch boek als je meer te weten wilt komen over wolven en hun gedrag. En zeker wanneer je in staat bent er lessen uit te trekken voor jezelf.

wijsheid van wolven

Wat mensen kunnen leren van wolven

Wolven voeden hun kinderen liefdevol op, bekommeren zich om ouderen en zieken en zijn in staat om tijdens het spel alles te vergeten en zich volledig te focussen. Ze denken en dromen, maken plannen en communiceren effectief met elkaar – en lijken zo meer op ons dan we denken. De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!