...

Een paar maanden geleden hoorde ik voor het eerst van barefoot schoenen. Schoenen waarmee het lijkt of je op blote voeten loopt. Toen ik de vraag kreeg om ze uit te proberen voor Wildling shoes kon ik natuurlijk niet anders dan Ja roepen. Ik bestelde een paar hoge met de naam Atmo Black en bedacht een wandelroute: het Tijdkijkerpad op de Elspeetse heide.

Langzaam wennen

Toen ik de schoenen binnenkreeg was het half augustus en dus perfect weer voor een heidewandeling. Van mensen uit mijn omgeving, die al langer barefoot wandelen, begreep ik dat het niet slim zou zijn om direct kilometers lange afstanden af te leggen. Laten we eerlijk zijn, mijn voeten zitten altijd verstopt in stevige schoenen met een zacht voetbed. Ik heb dan ook een route over de Elspeetse Heide van 4 kilometer gekozen. 

Je voelt alles

Voordat ik de route start, trek ik mijn zwarte Wildling Shoes aan en vanaf het eerste moment voel ik alles. Ik voel dat de ondergrond verandert van de keien op de parkeerplaats naar het gras op de speelweide en zand op de wandelpaden. Elk steentje en takje, elke boomwortel en dennenappel onder mijn voeten. Maar ook voel ik dat mijn tenen veel bewegingsruimte hebben. Ik voel dat de spieren in mijn voeten harder werken dan in een gewone schoen. Het voelt als een sportsessie voor mijn voeten. 

Zachte schoenen en zolen

Wildling Shoes zijn vegan schoenen, gemaakt van zacht materiaal. Het voelt dus ook niet of ik schoenen aan heb. Het zijn net pantoffeltjes. Lichtgewicht. Ook de zolen zijn heel zacht. Zo zacht dat je de schoenen dubbel kunt vouwen. Wildling Shoes zijn dan ook prima mee te nemen op avontuur. Je stopt de schoenen makkelijk in een hoekje weg van je koffer of backpack. 

Waterproof, niet waterdicht

De Atmo black is een waterproof schoen. Bij de eerste kilometer zie ik de waterdruppeltjes van de dauw op de schoen blijven staan. Gedurende de wandeling worden de schoenen natter, maar mijn sokken blijven droog. Voor een droge dag zijn dit dus perfecte schoenen. Ik raad het niet aan om op natte dagen te gaan wandelen. Want uiteindelijk worden de schoenen zo nat, dat de sokken niet droog meer blijven. 

Bewuster lopen

Het is heel bijzonder, maar op het moment dat ik het Tijdkijkerpad start, merk ik dat ik langzamer loop dan normaal gesproken. Ik zet mijn voeten bewuster neer. Dit heeft te maken met het feit dat ik alles voel onder mijn voeten en ook beter nadenk over waar ik mijn voeten neerzet. Maar ook het feit dat de schoenen geen steun geven aan de enkels, zorgt dat ik bewuster loop. Ik wil natuurlijk geen dubbelgeklapte enkel.

Een beleving op Wildling Shoes

Voor het schrijven van deze review ben ik gaan nadenken over wat ik vind van de Wildling Shoes en het wandelen op deze schoenen. Een beleving. Dat is het woord dat direct bij mij opkomt. Doordat ik alles voel onder mijn voeten, worden mijn zintuigen geprikkeld. Ik merk dat ik door beter te voelen, ook beter luister en ruik. Ik beleef de heide en het bos intenser dan op mijn reguliere wandelschoenen. 

error: Content is protected !!