...

De PR 8 Vereda da Ponta de São Lourenço neemt je mee naar het meest oostelijke puntje van het eiland Madeira. Een wandelroute van 3 kilometer (+ 3 kilometer terug) gaat door een rotsachtige en ruige omgeving. Stijgend en dalend door het landschap wandel je langs de meest schitterende en indrukwekkende uitzichten op de rotskusten. Wees voorbereid op harde windvlagen en uitdagende wandelpaden. 

Praktische informatie

De wandeling: PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço=
Afstand: 6 kilometer (heen en terug)
Soort wandeling: lijnwandeling
Startpunt: Baía d’Abra / Casa do Sardinha, Madeira
Parkeren: Baía d’Abra / Casa do Sardinha, Madeira
Honden: Onbekend

Waar ligt Madeira?

Middenin de Atlantisch oceaan, op zo’n 650 kilometer ten westen van Marokko ligt de vulkanische eilandengroep Madeira. Het hoofdeiland heeft de naam Madeira. Madeira is bekend om zijn eeuwige lente en de vele bloemen die er bloeien. Dit laatste leverde het eiland de naam bloemeneiland. De eilanden van Madeira zijn ontstaan dankzij vulkaanuitbarstingen die miljoenen jaren geleden plaatsvonden. De gestolde lava heeft zich opgestapeld tot het Madeira zoals we het kennen. Vol diepe kloven, hoge kliffen en uitgestrekte valleien.

Wandelen op Madeira

Het perfecte eiland voor wandelaars. Verspreid over het eiland liggen honderden kilometers aan wandelroutes. Veel hiervan gaan langs de levada’s (irrigatiekanalen), die werden aangelegd voor het verspreiden van water over het eiland. Voornamelijk de maanden april – september zijn perfect voor wandelaars. De temperaturen zijn niet te hoog en de hoeveelheid regen in het noorden van het eiland valt mee. 

Over Madeira zijn verschillende wandelroutes aangelegd, veelal aangegeven met PR[cijfer]. De wandelroute die ik hier zal omschrijven is de PR8 van Madeira, de Vereda da Ponta de São Lourenço . Verschillende wandelroutes volgen een levada en zolang je het water volgt, kun je niet verdwalen. Andere routes zijn aangegeven met geel/rode markeringen. Meer informatie over wandelen op Madeira en wandelroutes vind je op de website van visitmaderia.com

PR8 Madeira

PR8 van Madeira, Vereda da Ponta de São Lourenço

De eerste wandelroute die ik ontdek op het mooie eiland Madeira is de PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço. Het is een wandelroute in het oosten van het eiland, door een bergachtige omgeving. Door de harde winden die hier waaien, is er geen begroeiing te vinden. De route gaat dan ook door rotsachtig gebied. Veel wandelroutes op Madeira zijn lijnwandelingen. Ze gaan dus één kant op. Aan het einde kun je kiezen om terug te wandelen of vervoer te zoeken naar het beginpunt. Aangezien de PR8 naar het oostelijke ‘einde’ van Madeira wandelt, kun je hier alleen omkeren, of met een bootje terug. 

De wandelroute is hier en daar uitdagend. Op sommige stukken kun je door de wind letterlijk omgeblazen worden. Op andere stukken heb je uitdagende trappen of hellingen om te overwinnen. De ondergrond bestaat uit stenen en rotsen en je moet dan ook goed kijken waar je je voeten neerzet. Maar al deze uitdagingen geven ook schitterende extra’s in de vorm van uitzichten. 

Mijn wandelavontuur

Deze wandeling maak ik tijdens een groepsreis naar Madeira. We starten de wandeling samen, maar ik laat mijzelf al snel naar achteren zakken en laat alle groepsleden voor mij uitwandelen. Echt alleen ben ik niet, want het is een populaire wandeling en vanuit allerlei landen lopen hier toeristen. Maar ik hoor even geen Nederlands 😉

Met mijn camera bij de hand wandel ik de 3 kilometer van de PR8 Madeira. Mijn ogen vechten tussen het uitzicht en mijn voeten. Ik moet kijken waar ik de laatste neerzet, maar wil niets missen van het eerste. Het is een schitterende, maar ook uitdagende wandelroute. De wind maakt het hier en daar uitdagend, maar de uitzichten belonen. Vanaf verschillende uitzichtpunten kijk ik hoe de zee tegen de rotsen beukt. Aan de noordzijde hard en aan de zuidzijde kalm. Vissersbootjes varen over de zee en een valk leunt op de zee. 

PR8 Madeira

Horeca bij het eindpunt

Na twee uur rustig wandelen kom ik met de laatste mensen van de groep aan bij het eindpunt. Het is het oostelijke puntje genaamd Ponta de São Lourenço. Hier staan een horecapunt en toiletten. Vanaf het terras is er een prachtig uitzicht op de baai. Ik bestel 1,5 liter water en een stuk bananencake. Dat heb ik verdiend. Vanaf een bankje drink ik rustig een groot deel van het water en eet mijn cake. Over een uurtje gaat de boot terug naar het beginpunt. Het bootje is vooraf gereserveerd vanuit de reisorganisatie en in een kwartiertje varen we terug naar het beginpunt van de route. 

Meer routes op Madeira

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Deel deze wandeling op Pinterest

PR8 Madeira
PR8 Madeira
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!