...

Munnikenland, een bijzonder gebied op de plek waar de Maas en de Waal samenkomen. Het is het meest Westelijke deel van de Bommelerwaard en heeft als middelpunt Slot Loevestein. Het is een gebied waar je geen wandelpaden vind. Hier mag je namelijk struinen. Ga wandelen door Munnikenland, ontmoet de vele grote grazers en breng een bezoek aan Slot Loevestein. 

Praktische informatie

De wandeling: Er is geen vaste route. Struin lekker rond
Soort wandeling: Ga waar je wilt
Parkeren: Parkeerplaats Slot Loevestein
Honden: Aangelijnd mag de hond mee
Schoenen: Aangezien er geen vaste paden zijn zijn waterdichte schoenen aan te raden

Munnikenland

Het Munnikenland ligt daar waar de Afgedamde Maas en de Waal samenkomen. Het is een gebied van Staatsbosbeheer wat je het beste kunt omschrijven als ruig. Je kunt het gebied bereiken met de auto, de fiets of met de pont. Vanuit onder andere Gorinchem kom je met de pont aan voor de deur van Slot Loevestein. 

Door het Munnikenland zijn niet veel wandelpaden aangelegd. Er zijn ook geen wandelroutes te vinden. In dit gebied mag je namelijk struinen. Ga waar je wilt. Wandel langs de rivieren, tussen de bomen, langs de slotgracht over over de graslanden. Speur naar de bever in de slotgracht en bewonder de Konikpaarden en Rode Geuzen (runderen). Wandelen door het Munnikenland is een waar avontuur.

Munnikenland

De grote grazers

Op het Munnikenland vind je een grote kudde Konikpaarden en een groot aantal Rode Geuzen. Beide dieren hebben alle ruimte in het gebied. Het bijzondere aan deze twee kuddes is dat jonge en ouder dieren, mannetjes en vrouwtjes samenleven. Het kan dus gebeuren dat je kalfjes en veulentjes tegenkomt. Maar ook dat je getuige bent van een gevecht tussen hengsten en stieren. Ik zelf heb dit meegemaakt en echt… adrenaline en kippenvel tegelijk.

Omdat de kuddes groot zijn en zowel jonge dieren als hengsten bevatten is het heel belangrijk dat je je eigen veiligheid, en die van de dieren, voorop zet. Hieronder 5 regels van Staatsbosbeheer waaraan je je mag (nou ja moet) houden wanneer je gaat wandelen in het Munnikeland:

  1. Kom je met de auto? Rij dan rustig door het gebied. De dieren steken de wegen met regelmaat over.
  2. Parkeer op de parkeerplaats en niet langs de weg. Dit voor bescherming van de natuur en de dieren. De dieren kunnen uw auto op de parkeerplaats niet beschadigen.
  3. Houd afstand van de dieren. Laat de grote grazers met rust en geniet op afstand van deze prachtige dieren (minimaal 25 meter). Aai de grote grazers niet. Ook voeren is niet toegestaan.
  4. Honden aan de lijn. Ook al loopt uw hond rustig rond, dan is het nog niet veilig om uw hond los te laten lopen. Hoe kan dat? Grote grazers zijn altijd alert op loslopende honden. Ze associëren honden met hun natuurlijke vijand, de wolf. Dit zorgt voor beschermend gedrag. Daarnaast hebben alle honden een jachtinstinkt. Ja ook uw tekkel 😉 Een loslopende hond kan er daardoor voor zorgen dat een kudde grote grazers gaat rennen. Daardoor ontstaat een gevaarlijke situatie voor zowel dieren als bezoekers.
  5. Laat je paard thuis.  Ja deze regel is natuurlijk minder interessant voor wandelaars, want tja maar weinig mensen gaan wandelen met hun paard.

Lees meer over de regels >>

Munnikenland

Slot Loevestein

In het midden van het Munnikenland ligt Slot Loevestein. Het is het eerste dat je ziet wanneer je aankomt op het terrein. Imposant, indrukwekkend en beschermend. Het slot bestaat al een jaar of 650. In 1361 startte ridder Dirc Loef van Horne met de bouw van het slot. In de jaren die komen heeft het slot vele bestemmingen gehad. Zo was het ooit de plek waar ridders woonden, was het een verdedigingsplek om de Hollanden te beveiligen, maar is het ook gebruikt als staatsgevangenis voor onder andere Hugo de Groot. Op dit moment is het slot te bezoeken als museum. En absoluut een bezoek waard!

Mijn ervaringen

Ik ben een paar keer op het Munnikenland geweest in 2020. Elke keer dat ik er was, betoverde het gebied mij weer. Ik leerde het gebied kennen via André. Hij post foto’s van de grote grazers en in het gebied en dat ik wilde ik ook. En dus trok ik de stoute schoenen aan en stuurde André een berichtje met de vraag waar ik moest zijn en of hij tips had voor mij. Wat volgde was een spontane reactie waarin André mij uitnodigde om een dag naar Munnikenland te komen en samen met hem het gebied te ontdekken. 

André werkt voor de organisatie Free Nature, de eigenaar van de kudde grote grazers. Hij kende het gedrag van de dieren dus behoorlijk goed en het gebied als zijn broekzak. Op een zaterdagochtend heel vroeg (6 uur stond ik bij het kasteel) startte mijn eerste tocht door het Munnikenland. André vertelde over het gebied, de dieren en al zijn avonturen. Later dat jaar ging ik nog een keer terug. Dit keer op een zomerse avond. De avond dat alle kleine kuddes Konikpaarden zich hadden samengevoegd en ik oog in oog stond met alle hengsten bij elkaar. Gevechten, veulentjes, adrenaline en nog zoveel meer. Wat een avond!! Onderstaande video geeft een beeld van het Munnikenland. 

Meer routes in Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

Munnikenland
Munnikenland
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!