...

Het boek van Twan Huys sprak mij aan vanwege de titel: wandellust. Een term die ik de laatste maanden gebruikte om te omschrijven wat wandelen voor mij betekende. Een behoefte die van binnenuit komt. Een week niet gewandeld is voor mij een week niet geleefd. 

En dus kocht ik het boek en begin van de zomer ontving ik het. Zittend in het park voor de deur verslond ik de ene na de andere pagina. In het boek legt Twan uit wat hem tot wandelen heeft gebracht. Hij groeide op bij ouders die houden van het buitenleven en die heel wat wandelingen met hem maakte in zijn jeugd. En nu, als volwassenen, bracht een burnout na de flop van RTL Late Night hem weer naar de natuur.

Wandellust - Twan Huys

Nou met die burnout en de trek naar de natuur hebben Twan en ik een overeenkomst. Vol verwachting lees ik dus verder. Doordat het boek bestaat uit korte hoofdstukken, waarin hij elke keer met een andere persoon een ander gebied aandoet voor een wandeling, is het een overzichtelijk boek om te lezen.

Twan geeft ook in dit boek weer aan dat hij een goed interviewer is, net als in Collegetour. HIj stelt soms kritische vragen en al wandelend stellen zijn wandelgenoten zich één voor één open. Ik ga niet alle wandelingen en gasten langs, maar een aantal hebben op mij indruk gemaakt.

Prinses Irene & Twan Huys

Prinses Irene die als bomenknuffelaar in de jaren ‘80 belachelijk werd gemaakt. Zij woont in de Kaapse Bossen en gaat met Twan op pad, zonder route. Ze dwalen en verdwalen door het bos en praten ondertussen over wat die reacties 40 jaar geleden met haar deden. Nu moet ik toegeven dat ik ook regelmatig even mijn hand tegen een boomstam aanleg, en dan vooral een oude, robuuste variant die al veel heeft meegemaakt. 

Jane Goodall & Twan Huys

De laatste wandeling in het boek is met de Britse Jane Goodall, die van de chimpansees. Als ik lees dat zij heeft gewandeld met Twan ben ik heel benieuwd naar het verhaal. Helaas valt het een beetje tegen. Twan geeft eerst een lange en uitgebreide intro over het leven van Jane in Tanzania, met haar toenmalige man en zoon, voordat hij ingaat om de wandeling in Nederland. De wandeling is maar 4 kilometer en zo is ook de omschrijving. Kort en rap. Het is niet echt diepgaand en het gesprek valt dan ook een beetje tegen. 

Met de boswachters

Een aantal wandeling maakt Twan samen met boswachters. Eén ervan is een wandeling over de Duivelsberg, volgens boswachter Thijmen van Heerde, het wandelwalhalla van Nederland. Gedurende de wandeling vertelt Thijmen over de dieren die in het gebied voorkomen, over bijzondere bomen en de historie. Deze verhalen geven sfeer en gevoel aan een natuurgebied.

Wandellust - Twan Huys

En toch mis ik iets

En dat is precies wat ik mis in dit boek, de wandellust. Ondanks dat er maar liefst zeventien wandelingen in besproken staan mis ik de sfeer en het gevoel. Waar is die passie voor de natuur, voor het buiten zijn, voor alles dat groeit en bloeit? Ik kom het in maar een aantal verhalen tegen en dat zijn vooral de wandelingen met de boswachters. 

Twan gaat maar oppervlakkig in op de natuurgebieden en ook net niet diepgaand genoeg op de interviews. Ik vraag mij dan ook af of er misschien minder wandelingen beschreven hadden moeten worden. Had er dan wellicht meer ruimte geweest voor dat gevoel dat een natuurgebied los maakt bij Twan? Of wat die medewandelaar voor band heeft met de natuur? Want ik kan mij nu niet aan het idee onttrekken dat niet iedere medewandelaar wel echt houdt van wandelen in de natuur… Is de keuze voor wandelgenoten wel gemaakt op basis van hun mate van wandellust?

Als je een beginnend wandelaar bent en houdt van korte wandelingen. Als je op zoek bent naar ideeën voor een wandeling op een verdwaalde zondagmiddag. Dan is dit boek leuk om te lezen. Ben je een liefhebber van wandelen, zoals ikzelf, dan is het boek grappig, maar niet per se een must. 

Over de auteur

Twan Huys, voormalig correspondent in New York voor de NOVA is vooral bekend geworden als presentator van College Tour. Jarenlang heeft Twan heel wat bekenden langs zien komen in dit programma. Van Robbie Williams tot Desmond Tutu. En van Richard Branson tot Willem Holleeder.

In 2018 stapte Twan in de schoenen van Humberto Tan, toen hij het stokje overnam als presentator van RTL Late Night. Dit avontuur eindige echter snel en minder positief dan gehoopt. Dat bracht Twan tot het schrijven van het boek Wandellust.

Twan Huys

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Wandellust - Twan Huys

Wandellust van Twan Huys

Twan is zijn leven lang al een gepassioneerd wandelaar. In Wandellust verbreedt hij zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. In een turbulent jaar vindt hij rust tijdens lange tochten, soms met zijn vader en moeder, beiden ver in de tachtig, soms met vrienden en bekenden als Herman Finkers, prinses Irene, Geert Mak en Jane Goodall.

Misschien vind je dit ook wel leuk

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

Boekreview | Wanderlust Scandinavië

De laatste jaren heb ik een nieuwsgierigheid naar Scandinavië ontwikkeld. De ruige natuur, de rust en dat alles niet ver van huis. Dit is de reden dat ik heel graag door het boek Wanderlust Scandinavië wilde bladeren. En na een middag bladeren en lezen ben ik nog...

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Boekreview | Weekend weg Wandelgids

Wandelen heeft mij de afgelopen jaren heel veel gebracht. Van meer blijdschap tot een netwerk van lieve mensen om mij heen. Maar ook de ontdekking van Nederland. Door mijn avonturen leer ik steeds een extra stukje Nederland kennen. Dat is wat mij aantrekt in boeken...

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!