...

Onlangs kreeg ik van mijn lieve collega Inger het boek Baardman & Boterkontje, de vogel en zijn naam. Een super leuk boek van Toine Andernach vol met weetjes en historische feitjes. In een uur heb ik het boek van voor naar achter gelezen en heel wat nieuws geleerd van vogelnamen.

Met een flinke dosis humor bespreekt Toine elk hoofdstuk een thema dat een aantal vogels gemeen hebben. Zo behandelt hij in het hoofdstuk De puttende putter de naam van de putter. Heet een putter putter, omdat hij zo goed water kan putten? Of komt het van het Middelnederlandse peuderen? Toine gebruikt teksten uit vroeger tijden om te achterhalen waar betekenissen vandaan komen. Hij bekijkt de uitleg van de naam vanuit verschillende hoeken en geeft je als lezer de ruimte om je eigen conclusie te trekken.

In Wat zegt-ie nou? beschrijft hij vogelnamen van vogels die hun eigen naar zeggen, zoals de oehoe, tjiftjaf, koekoek en kievit. In dit hoofdstuk kijkt hij ook naar de vogelnamen die in het Nederlands niet overeenkomen met het geluid dat de vogels maken, maar in andere talen wel. Zoals de haan die in het Frans ‘cocorico’ heet en in het Spaans ‘quiquiriqui’. Nou dat lijkt toch wel erg op het ‘kukuluku’ geluid dat de haan maakt. Dus eigenlijk kunnen we zeggen dat we de haan voortaan Kukuluku moeten noemen 😉

Baardman & Boterkontje

Zo staat dit boek vol met fantastische verhalen die de vogelnamen verklaren. Maar ook verhalen uit vervlogen tijden, andere culturen en verwijzingen naar spreekwoorden en gezegden. Het is, voor mij, echt een boek dat ik er bij pak zodra ik een bepaalde vogel heb gezien of gehoord. 

En laten we het even hebben over de schitterende foto’s en tekeningen in het boek! De schitterende kleuren en bijzondere kenmerken van de verschillende vogels wordt, door dit schitterende beeldmateriaal, niet alleen in woorden goed omschreven, maar zeker ook in de foto’s. De foto’s en tekeningen maken het boek helemaal af.

Toine Andernach

Toine heeft dit boek geschreven vanuit zijn passie vogelen. Als vogelaar weet hij veel van vogels. Daarnaast is Toine ook taalkundige en dat is te merken in het boek. De vogelnamen worden uitgelegd onder andere aan de hand van de Nederlandse taal, toen en nu.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Meer boekrecensies

Wandelen langs de Nederlandse Kust – ANWB

Wandelen langs de Nederlandse Kust – ANWB

Doe een bosrondje in Noordwijk. Wandel van Meijendel naar Scheveningen. Ontdek de forten rond marinestad Den Helder. Bekijk boeren en badgasten in Ouddorp. En kom klimmen en dalen in de kop van Schouwen. Wandelen langs de Nederlandse kustlijn laat je in 30...

Beren op de weg: op de fiets door Amerika

Beren op de weg: op de fiets door Amerika

Een boek over fietsen? Op een website over wandeldingen… Yup! Een boek over fietsen, maar het is zoveel meer dan dat. Het is een boek over avonturen beleven, het leven nemen zoals het komt, omgaan met tegenslagen en ook ja ja, je voelt hem al aankomen, beren op de...

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!