...

Onlangs kreeg ik van mijn lieve collega Inger het boek Baardman & Boterkontje, de vogel en zijn naam. Een super leuk boek van Toine Andernach vol met weetjes en historische feitjes. In een uur heb ik het boek van voor naar achter gelezen en heel wat nieuws geleerd van vogelnamen.

Met een flinke dosis humor bespreekt Toine elk hoofdstuk een thema dat een aantal vogels gemeen hebben. Zo behandelt hij in het hoofdstuk De puttende putter de naam van de putter. Heet een putter putter, omdat hij zo goed water kan putten? Of komt het van het Middelnederlandse peuderen? Toine gebruikt teksten uit vroeger tijden om te achterhalen waar betekenissen vandaan komen. Hij bekijkt de uitleg van de naam vanuit verschillende hoeken en geeft je als lezer de ruimte om je eigen conclusie te trekken.

In Wat zegt-ie nou? beschrijft hij vogelnamen van vogels die hun eigen naar zeggen, zoals de oehoe, tjiftjaf, koekoek en kievit. In dit hoofdstuk kijkt hij ook naar de vogelnamen die in het Nederlands niet overeenkomen met het geluid dat de vogels maken, maar in andere talen wel. Zoals de haan die in het Frans ‘cocorico’ heet en in het Spaans ‘quiquiriqui’. Nou dat lijkt toch wel erg op het ‘kukuluku’ geluid dat de haan maakt. Dus eigenlijk kunnen we zeggen dat we de haan voortaan Kukuluku moeten noemen 😉

Baardman & Boterkontje

Zo staat dit boek vol met fantastische verhalen die de vogelnamen verklaren. Maar ook verhalen uit vervlogen tijden, andere culturen en verwijzingen naar spreekwoorden en gezegden. Het is, voor mij, echt een boek dat ik er bij pak zodra ik een bepaalde vogel heb gezien of gehoord. 

En laten we het even hebben over de schitterende foto’s en tekeningen in het boek! De schitterende kleuren en bijzondere kenmerken van de verschillende vogels wordt, door dit schitterende beeldmateriaal, niet alleen in woorden goed omschreven, maar zeker ook in de foto’s. De foto’s en tekeningen maken het boek helemaal af.

Toine Andernach

Toine heeft dit boek geschreven vanuit zijn passie vogelen. Als vogelaar weet hij veel van vogels. Daarnaast is Toine ook taalkundige en dat is te merken in het boek. De vogelnamen worden uitgelegd onder andere aan de hand van de Nederlandse taal, toen en nu.

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

Meer boekrecensies

Van Oorschot Terloops Reeks

Van Oorschot Terloops Reeks

De 3 bestaat niet, daar begon het mee. Een kort en grappig boek over de avonturen van Gerbrand Bakker, tijdens zijn pogingen om wandelroute 1 in de Eiffel, Duitsland, opnieuw te voorzien van markeringen. Hij neemt je mee langs zijn frustraties, verbazingen, meerdere...

The journey in between

The journey in between

Keith Foskett is voor mij een nieuwe ontdekking. Toch werd dit boek al in 2010 voor het eerst gepubliceerd. Gelukkig raken dit soort boeken nooit uit de mode en raakt de inhoud niet achterhaald. Naar aanleiding van een tip via Instagram zette ik dit boek op mijn...

Weekenden in het groen

Weekenden in het groen

Alweer een schitterende uitgave van Uitgeverij Fjord. Een boek in de, ondertussen, bekende look én feel. Deze staat vol tips voor weekenden weg in het groen. Overnachtingsplekken in de mooiste natuur. “Slapen onder een oneindige sterrenhemel, gewekt worden door...