...

Toen ik startte met wandelen heb ik veel tijd doorgebracht in Haagse wandelgebieden. Ik kon, door lichamelijke klachten vanuit mijn burn-out, niet veel autorijden en kon dus niet anders dan wandelen in de Haagse regio. Wandelen gaf en geeft mij rust. Mijn gedachten gaan even uit en ik hoor vogeltjes fluiten, zie bloemen en paddenstoelen groeien en sta soms oog in oog met wilde dieren… 

En doordat ik zo vaak ging wandelen in de Haagse regio, heb ik heel wat Haagse wandelgebieden ontdekt. Tijd dus voor een lijstje met mijn toppers.

#1 – Landgoederen Clingendael & Oosterbeek

Tussen Den Haag en Wassenaar liggen twee Haagse wandelgebieden, waar je jezelf uren kunt vermaken: de landgoederen Clingendael en Oosterbeek. Jarenlang zijn deze twee in particulier bezit geweest, maar sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw zijn ze eigendom van Den Haag en in 2002 en 2003 zijn ze aangewezen als beschermd monument. 

Wanneer je meer wilt weten over de geschiedenis van deze landgoederen, dan is dit gratis boekje van de Gemeente Den Haag een aanrader.

Landgoed Clingendael is bij de meeste Hagenezen en Hagenaars wel bekend. Een prachtig wandelgebied met een aangelegde Hollandse tuin, een rosarium, het landhuis en strakke grasvelden. Maar ook de kleine hondenbegraafplaats, de Japanse tuin en een stukje bosrijk gebied. Het is er heerlijk om te struinen, ganzen te fotograferen of aan de rozen te ruiken in het Rosarium.

Oosterbeek
Door het vele wandelen in de Haagse regio ontdekte ik ook steeds meer plekken, zoals Oosterbeek. Tot voor kort kende ik alleen Clingendael, totdat ik op een stormachtige dag de brug overstak naar Oosterbeek. Landgoed Oosterbeek blijkt een prachtig stukje te zijn, dat voornamelijk bestaat uit bosachtig gebied, met slingerende paden er doorheen. Er liggen een aantal bunkers waar, of het nu mag of niet, af en toe flink op geklauterd wordt door kinderen en een meertje met een prachtige treurwilg. In de winter is de bosvloer bezaaid met sneeuwklokjes en in de lente staat het vol met bosanemonen. Uren kun je hier wandelen en fotograferen.

Ik vind de landgoederen altijd een goede uitvalsbasis voor een wandeling. Doordat je vanuit een bos overloopt naar een park, dan weer een Hollandse tuin en een rosarium, verveel je je nooit. Er is van alles te zien aan bloemen, eekhoorntjes, ganzen etc. En doordat de twee gebieden aan elkaar gekoppeld zijn, vormen ze samen ook een lekker uitgestrekt wandelgebien. Echt een bezoek waard.

Parkeertip
Je kunt op verschillende plekken parkeren voor een bezoek aan deze landgoederen. Ik parkeer mijn auto altijd naast Clingendael aan de Ruychrocklaan, Den Haag. Dan loop je zo Clingendael in. 

Kosten
Entree is gratis.

#2 – Landgoed Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh, is één van de Haagse wandelgebieden waarmee en waar ik ben opgegroeid. Als hondenbezitters was dit één van de plekken waar we veel kwamen. De hond kon er lekker los: rennen door het bos en plonsen in de sloot. Heel wat rondjes hebben we er gelopen en heel wat honden uit de sloot moeten trekken. Tegenwoordig is het landgoed wel wat veranderd, maar nog steeds leuk voor een rondje wandelen.

Het gebied is tegenwoordig in beheer van het Zuid-Hollands Landschap. Een stichting die meerdere mooie gebieden in Den Haag in beheer heeft en waar ik al een paar jaar donateur van ben. Net als landgoederen Clingendael en Oosterbeek, heeft ook dit gebied een eeuwenoude geschiedenis met een landhuis dat al tientallen verschillende bestemmingen heeft gehad. Het is een heerlijke plek voor een rondje wandelen door t bos, picknicken op een van de grasvelden of je hond laten rennen op het hondenveld. Landgoed Ockenburgh staat ook bekend om zijn super mooie rhodondendrons. Het leuke aan dit wandelgebied is dat er een toffe brasserie, Ock, is waar je heerlijk koffie kunt drinken of lunchen. 

#3 – Het Hyacintenbos

Aan Ockenburgh vast zit het Hyacintenbos, ook onderdeel van het Zuid-Hollands Landschap. Elk jaargetijden is dit een doodnormaal bos waar je een korte wandeling kunt maken. Maar eind april / begin mei wordt het voorzien van een magische blauw tapijt en is het één van de mooiste plekken om te wandelen in de Haagse regio. Er ligt een tapijt van wilde boshyacinten. Alles is blauw. Schitterend en absoluut een bezoekje waard rond Koningsdag.

Parkeren
Dit kan op het landgoed. Wanneer je de oprijlaan oprijdt (vanaf de Monsterseweg), zie je al snel aan je linkerhand de parkeerplaats.

Entree
Entree tot beide gebieden is gratis.

#4 – Solleveld 

Solleveld moet eigenlijk in een adem genoemd worden met Landgoed Ockenburgh en het Hyacintenbos. Als je een bezoek wilt brengen aan Solleveld, parkeer je namelijk je auto op het landgoed en wandel je door het Hyacintenbos naar de ingang van Solleveld.

Solleveld is een duingebied in beheer van Dunea. Het is een natuurmonument en net als Ockenburgh en het Hyacintenbos onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied kent stoere, knoestige bomen aangetast door de zilte zeewind, open heidevelden, een grote waterplas met een kolonie aalscholvers en grazende schapen. Ik beleefde er ooit een miezerige dag met een heerlijke wandeling.

Het is een uniek gebied, waar je niet zomaar in mag. Je kunt voor 2 euro (1 euro voor donateurs van Zuid-Hollands Landschap) een dagkaartje aanschaffen op de site van Dunea. Door de kaartverkoop zorgt Dunea er voor dat er een maximaal aantal mensen per dag het gebied in kan en de natuur behouden blijft. 

Het gebied is een absolute aanrader voor mensen die een uniek stuk duinlandschap willen ontdekken. Je kunt deze dan ook niet missen wanneer je gaat wandelen in de Haagse regio.

Parkeren
Parkeren kan op landgoed Ockenburg

Entree
Entree is dus 2 euro per persoon.

#5 – Koninklijk Landgoed De Horsten

Tussen Wassenaar en Voorschoten ligt het fantastische Koninklijke Landgoed De Horsten. En jeetje mineetje wat heb ik daar al veel voetstappen staan. Eén van de Haagse wandelgebieden waar je kilometers kunt lopen. Het is niet voor niets het landgoed waar Koning Willem-Alexander woonde voordat hij naar Paleis Huis ten Bosch verhuisde.

Het landgoed is onder andere te bereiken via de ingang aan de Papeweg in Wassenaar. Daar kun je de auto of je fiets parkeren. Er lopen vanaf dat punt drie gemarkeerde wandelroutes. Ikzelf doe vaak de 7,5 km route of ik knoop wat routes en paden aan elkaar tot een kilometer of negen. Er zijn lekker veel bankjes om even te zitten en te genieten van de mooie uitzichten over de weilanden.

Een van de mooie plekken van het landgoed is de Seringenberg, een ruim 20 meter hoge berg die dateert uit 1791-1792. Bovenop de berg is een uitkijkpunt gemaakt en de berg zelf is bedekt met paarse, heerlijk geurende seringen. Deze bloeien meestal in de maand mei.

Of je nu wilt wandelen in het bos, door een polderlandschap of over modderpaadjes. Er is van alles mogelijk, zoals je ook kunt lezen in mijn blog ‘Koninklijk uitwaaien’. En je sluit je wandeling af met een picknick op het grasveld onderaan de Seringenberg of een kop koffie bij het theepaviljoen.

Parkeren
Er is een gratis parkeerplaats aan de Papeweg te Wassenaar

Entree
Voor entree moet betaald worden. Het is een klein bedrag van 1 euro voor volwassenen of 50 cent voor 65+. Ik zelf heb een jaarkaart van 16 euro en kan met mijn ‘gezin’ altijd naar binnen.

#6 – Lentevreugd

Bij wandelen in de Haagse regio kan, voor mij Lentevreugd niet ontbreken. Het ommetje dat je hier kunt lopen is ongeveer 3,5 kilometer. Je bent dan ook geen uren kwijt in dit gebied, maar je kunt wel je ogen uitkijken naar de inwoners, de Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Ik heb er al vaak over geschreven.

Het gebied is in beheer van Staatsbosbeheer en gratis toegankelijk. Elk jaargetijden ziet het er weer anders uit. Afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt zijn er meertjes en moerasgebied. Als Staatsbosbeheer met de maaimachine langs is geweest is het een open gebied en op andere momenten kan de beplanting tot halverwege je onderbenen staan. Heerlijk om lekker te banjeren.

Parkeren
Bij het gebied is een kleine parkeerplaats waar ongeveer 15 auto’s kunnen parkeren. Er is ook een fietsenrek.

Entree
Entree is gratis.

#7 – De duinen & het strand

Als je denkt aan ‘wandelen in de Haagse regio’, dan kunnen de duinen en het strand niet misen in het rijtje. Iedere Hagenees (of Hagenaar) is ermee opgegroeid. Of je nu woont in de richting van het Westland of meer richting Wassenaar (zoals ik), je kunt altijd terecht op het strand en in de duinen voor een frisse neus. 

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, kwamen wij veel in de duinen bij de Fuutlaan in Den Haag. Tegenwoordig is de Wassenaarse Slag mijn strandopgang (zoals dat zo mooi heet). je zult mij niet snel op het strand zien als het bloedheet is. Bakken in de zon is dan ook niet mijn ding, maar een stevige wandeling in de herfst, winter, lente of op een zomeravond is absoluut aan mij besteed.

Afhankelijk van waar je naar het strand gaat is het parkeren betaald of gratis, maar toegang tot het strand is altijd gratis. Dat is het mooie van aan de kust wonen.

#8 -Het Groene Hart

Dit gebied is wellicht iets minder bekend voor mensen, het groene hart. Middenin de drukte van de Randstad vind je deze prachtige polder. Binnen het Groene Hart kom ik graag bij het gebied genaamd de Groene Jonker. Het is een wandelgebied van Natuurmonumenten en ondanks dat het wat verder van Den Haag is (een half uur met de auto) maar absoluut de moeite waard. 

In het voorjaar kun je in dit gebied vooral mooie vogels zien. Ganzen, lepelaars, de blauwborst en allerlei soorten eenden. Het is een gebied met veel waterpartijen en riet. Vooral een gebied waar je, als je het mij vraagt, ‘s morgens heel vroeg moet komen. Ikzelf kom er graag met zonsopkomst. Dan is de lucht zo mooi, worden de vogels wakker en wordt je echt even één met de natuur.

Parkeren
Bij de Groene Jonker kun je gratis parkeren. Op de site van Natuurmonumenten kun je de locatie van de parkeerplaats terugvinden.

Binnen het Groene Hart zijn er meerdere plekken om te wandelen natuurlijk. Bij bijna al die plekken kun je gratis parkeren. 

Entree
Entree tot de Groene Jonker is gratis.

#9 – Delftse Hout

Onder de rook van Delft ligt het gebied Delftse Hout, een prachtig natuurgebied. Het is één van de Haagse wandelgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, picknicken en vogels kijken. Er zijn binnen Delftse Hout verschillende plekken om te gaan wandelen. Ik heb er twee.

De eerste is een wandeling vanaf de parkeerplaats naast Cafe Du Midi, mijn favoriete plek in Nederland voor een lunch of een borrel. Vanaf die parkeerplaats kun je verschillende wandelingen starten met allerlei lengtes. Deze wandelingen lopen door bossen, langs rietkragen, over graspaden en langs grote waterplassen.

De tweede plek waar ik graag kom is de heemtuin in het Delftse Hout. Een heerlijke rustige plek waar prachtige bloemen, planten en bomen groeien. Schitterend om te fotograferen in de lente en de zomer. Aan de rand van de heemtuin strijkt elke lente een groep lepelaars neer voor het bouwen van hun nesten. Pas geleden heb ik deze groep lepelaars zelf bezocht en het was een bijzonder moment om deze vogels te zien. 

Neem eens een kijkje op de website Beleef Delftse Hout. Hier vind je allerlei informatie en ideeën voor wat je kunt doen in dit gebied.  

Parkeren
In Delftse Hout zijn er veel parkeerplaatsen terug te vinden.

Entree
Entree is gratis

#10 – Vogelplas Starrevaart

Naast Leidschendam ligt het wandelgebied De Vlietlanden, met als onderdeel Vogelplas Starrevaart. Een perfecte plek voor een wandeling en vogelspotten. In de afgelopen weken ben ik vooral ‘s morgens vroeg naar dit gebied getrokken. Het is voor mij dicht bij huis en nog goed toegankelijk. Ik parkeer mijn auto altijd bij de golfbaan aan De Star in Leidschendam.

Vanaf de parkeerplek is het nog een stukje lopen naar de Vogelplas, maar de wandeling is de moeite waard. Je loopt door een poldergebied waar je allerlei dieren tegenkomt. Hazen, fazanten, ooievaars, schapen en Schotse Hooglanders. Je loopt over een verhoogde dijk langs het fietspad tot aan de vogelplas. 

Het rondje rond de plas brengt je langs rietkragen vol met fluitende rietzangers en langs boerderijen die grenzen aan de plas. Breng, waar mogelijk, een bezoek aan de vogelkijkhut voor een prachtig beeld over de plas. 

De hele ronde vanaf de golfbaan en weer terug is ongeveer 8 kilometer door het wandelgebied. 

Parkeren
Parkeren bij de golfbaan is gratis.

Entree
Het gebied is gratis toegankelijk.

Wandelen in de Haagse regio

Dit is natuurlijk maar een greep uit de plekken waar je kunt gan wandelen in de Haagse regio. Je kunt nog denken aan landgoederen als Duivenvoorde, Oud-Poelgeest en Huys te Warmont en wandel rond de Ackerdijkse Plassen (bij Delft/Rotterdam). Maar er zijn dan ook zoveel mooie gebieden in Nederland. 

Heb je nog tips voor gebiedendie ik wellicht nog niet ken? Laat dan heel graag een reactie achter onder dit bericht 🙂 Ik sta altijd open voor nieuwe ontdekkingen om te wandelen in de Haagse regio.

Misschien vind je dit ook wel leuk

10 cadeaus voor wandelaars

10 cadeaus voor wandelaars

Binnenkort is het weer zover: kerstmis. Met familie of vrienden bij elkaar, lekker eten en natuurlijk cadeaus. Maar wat is een leuk idee? Waar maak je iemand blij mee? In dit artikel deel ik de tien leukste, beste, nuttigste cadeaus voor wandelaars. Dus houdt jouw man...

Pin It on Pinterest

Share This