fbpx

De lente is in aantocht! Yes!! De afgelopen jaren heb ik een aantal heerlijke plekken ontdekt, vol met de mooiste bloemen om in de lent te gaan wandelen en fotograferen. En elk jaar probeer ik terug te keren naar deze plekken. Dit jaar deel ik mijn ontdekkingen met jou. Gewoon omdat deze plekken te mooi zijn om voor mijzelf te houden. Ze zijn er om met elkaar te delen. Dus hier komt ie…

wandelen fotograferen bloemen

Heemtuinen

Heemtuinen… Heb jij er ooit van gehoord? Ik zelf had er voor vorig jaar nog niet echt van gehoord tot ik een heemtuin ontdekte bij mij vlakbij, in Delft. Een heerlijke compacte tuin waar het in de lente en zomer stikt van de geuren, kleuren en dieren. De perfecte plek om een stukje doorheen te wandelen met mijn camera.

Bomen vol met roze en witte bloesem. En om elke hoek weer een nieuwe geur en kleur. Het is een openbaring voor mijn zintuigen. Tot ik in een veld vol Daslook terecht kom. Een geurtje dat vergelijkbaar is met knoflook komt mijn neus binnen. Iets minder prettig om te ruiken, maar nog steeds heerlijk om te fotograferen.

Het voordeel van een Heemtuin is dat er vaak ook heel wat kleine dieren te vinden zijn. Bijen, hommels, libellen. En in het geval van de heemtuin in Delft, broedt er elk jaar zelfs een kolonie lepelaars! Allemaal schitterend om op de foto te zetten. Bij jou in de buurt is er vast en zeker ook wel een Heemtuin te vinden. Google eens of je er eentje kunt vinden en maak tijd in je agenda om deze te bezoeken. Gedurende de hele lente en zomer heb je in heemtuinen de mooiste bloemen, planten en bomen om te fotograferen. Daarnaast is een heemtuin vaak een rustige plek om met een boek op een bankje te ploffen 😉

wandelen fotograferen bloemen

Landgoederen

In alle delen van het land zijn er mooie landgoederen en buitenplaatsen. Ik heb de afgelopen jaren geleerd, dat dit vaak de beste plekken zijn voor het fotograferen van bloemen in de lente. Landgoederen zijn namelijk vaak voorzien van een tuin of bos. Ik ken landgoederen met een aangelegd park en/of een bosgebied. Landgoederen met een kinderboerderij en/of bloementuin. Landgoederen met een boomgaard. En natuurlijk combinaties tussen dit alles haha. 

Vlakbij mijn huis ligt Landgoed Oud-Poelgeest (Oegstgeest). Ik schreef er al eerder over.  Op dit moment staat het landgoed letterlijk vol met honderdduizenden bosanemonen. Overal waar je kijkt staan de bomen met hun voeten in een dik wit tapijt, vol met de mooiste witte bloemen. Ik heb nog nooit eerder een landgoed meegemaakt dat er zo mooi uitziet in de lente. Zo sfeervol. Absoluut een magisch plaatje om doorheen te lopen en te fotograferen.

De kasteeltuin van Kasteel Sypesteyn is weer schitterend op haar eigen manier. Met een     boomgaard, een bloementuin, een stuk bos, een doolhof en groene grasvelden, kun je hier iets verder wandelen. Op het terrein woont een vos, een haas en de familie Das en dat geeft weer veel te fotograferen. Een pareltje midden in Loosdrecht. Elk voorjaar staat dit landgoed vol met maar liefst dertig verschillende soorten stinzenplanten (lentebloeiers). Sneeuwklokjes, lenteklokjes, krokussen, narcissen, bosanemonen, boshyacinten, donkere ooievaarsbek… En nog veel meer.  Of je nu loopt in het bos, langs de grasvelden of in de boomgaard, overal poppen er witte, gele en paarse bloemen uit de grond. 

Urenlang dwaal ik over landgoederen en dan vooral in de lente. Op mijn knieën tussen de bloemen, turend en zoekend naar de beste shots. Duizenden foto’s schiet ik op zo’n dag. Om vervolgens thuis nog uren tijd te stoppen in het uitzoeken en bewerken van deze foto’s. Ik kan je alleen maar aanraden om op zoek te gaan naar een landgoed of buitenplaats bij jou in de buurt en te kijken of daar lentebloeiers te vinden zijn. Het zijn de beste plekken om wandelen en fotograferen te combineren.

wandelen fotograferen bloemen

Botanische tuinen en arboreta 

Arboreta, het meervoud van arboretum, oftewel een bomentuin. In Rotterdam ligt arboretum Trompenburg. Een plek die absoluut in mijn top 3 staat van favoriete plekken in Zuid-Holland. Maar Trompenburg is meer dan alleen een bomentuin. Het is een plek waar je even weg kunt uit de drukte van de stad Rotterdam. Een plek waar aan bloemen geen gebrek is.

Bloesems aan de bomen, rozenstruiken, waterlelies, bloeiende planten, wilde bloemen en ga zo maar door. Elk deel van de tuin is weer anders en je wandelt zo in een andere sfeer, andere bloemen en kleuren. Trompenburg is een plek waar ik mij urenlang vermaak. Ik drink een kopje koffie bij het Theehuis, dwaal langs de mooiste plekken, lees mijn boek op een bankje in de zon en dwaal daarna nog wat langer rond. Ben je ooit in de buurt van Rotterdam, zet deze plek dan bovenaan je lijst!

Met mijn museumkaart bezoek ik heel wat botanische tuinen. Mijn favoriet is de Botanische Tuin van Utrecht. Er is zoveel moois te vinden. Een Rotstuin, Evolutietuin, Ontdektuin, Tropische kassen, Vlindertuin, Vogelhut, Bijenhotel, Bamboebos en een Taxodiummoeras… Met andere woorden: er is hier genoeg te zien en fotograferen. En door de uitgestrektheid is aan wandelen geen gebrek haha

Plof tussendoor nog even op het terras van het café voor een kopje koffie om vervolgens verder te gaan met je ontdekkingsreis door deze tuinen. Ik heb al duizenden foto’s in dit soort tuinen geschoten.

wandelen fotograferen bloemen

Bollenvelden fotograferen

Ik woon in Zuid-Holland en ben daarmee dichtbij de bollenvelden rondom Noordwijk en Noordwijkerhout. Een fantastische plek als het gaat om bollenvelden. Foto’s maken van de tulpen en hyacinten op de bollenvelden is altijd een uitje. Even met de auto erheen en dan een uurtje foto’s maken. 

Het nadeel is dat het er altijd wel een beetje druk is en erg toeristisch. Daarnaast zijn er altijd mensen die met hun charmante stappers midden tussen de bloemen gaan staan. Alsof het bollenveld speciaal voor hen aangelegd is 😉 

De beste momenten zijn met zonsopkomst en zonsondergang en dan komen de mooiste plaatjes uit mijn camera rollen. Elk jaar probeer ik één of twee ritjes die kant op te maken.

wandelen fotograferen bloemen

Speciale tuinen

En dan zijn er natuurlijk nog heel wat andere bijzondere plekken. Sommige wel wat toeristisch maar als je op het juiste tijdstip gaat, zeker een aanrader.

Voor de Coronatijd, ging ik elk jaar naar de Keukenhof. Ik zorgde dat ik op zondag om 8 uur in de ochtend voor de deur stond om de Aziaten voor te zijn of ging ip vrijdag rond 4 uur. En als de Aziaten dan in hun bussen vertrokken, had ik nog ruim twee uur om foto’s te maken. 

De Keukenhof is een schitterende plek om heen te gaan. De mooiste tulpen, hyacinten, orchideeën en blauwe druifjes staan er in te gekke patronen en kleurrijke combinaties. En als je een beetje door de toeristen heen kijkt en af en toe wat geduld extra hebt, beleef je heel wat fotoplezier. Ach en af en toe krijg je (bijna) een selfiestick tegen je hoofd of loopt er een Chinese dame met een super grote iPad door het beeld waarmee ze foto’s neemt. Eén ding is zeker, je komt met de meest hilarische verhalen thuis hahaha

Andere bijzondere plekken om bloemen te fotograferen zijn bijvoorbeeld de Japanse Tuin in Den Haag, de Orchideeënhoeve in Luttelgeest, de Tuinen van Appeltern in West Maas en Waal of de Kasteeltuinen van Arcen. En zo kan ik nog heel wat plekken noemen. Bij sommige ben ik al geweest en anderen staan nog op mijn lijstje. 

Welke moet ik echt nog bezoeken?

Zoals ik al schreef heb ik nog heel wat tuinen op mijn lijstje staan. Ik wilde er in 2020 een aantal bezoeken, maar toen kwam er een lockdown. Dus schoof ik mijn plannen naar 2021. En toen kwam er weer een lockdown 😉 Maar goed het fijne is dat er elk jaar een nieuwe lente komt en de tuinen dan, hopelijk, nog steeds te bezoeken zijn. 

Welke tuinen of plekken vol bloemen staan er op jouw lijstje om te bezoeken? Waar kom jij graag? Laat het mij weten in een reactie onder dit bericht. Dat vind ik leuk 🙂

Meer tips en tops

Nieuwe wandelschoenen op maat

Nieuwe wandelschoenen op maat

Onlangs schreef ik al over mijn wandelblessure: overbelaste achillespezen. Vooral mijn linkerbeen is getroffen. Ik heb last van stramme en pijnlijke hielen, het ene moment meer dan het andere, en niet elke schoen zit lekker tegen die hiel aan. Ik neem jou mee in mijn...

Veilig langs koeien en stieren wandelen

Veilig langs koeien en stieren wandelen

Je kent het wel, je loopt een wandeling door de polder en de route zegt dat je over het hekje moet stappen, het weiland in. Maar in dat weiland moet je langs koeien wandelen. Wat nu? Loop je gewoon dat weiland in? Is dat niet gevaarlijk? Nee. Een weiland met koeien is...

Pin It on Pinterest

Share This