...

Struinen door tuinen die al eeuwenoud zijn. Bedenken wie er nog meer hebben gewandeld, welk lief en leed er is gedeeld en hoe de gebouwen zijn veranderd gedurende hun bestaan. Dat is wat ik doe als ik wandel over landgoederen. Het is voor mij een goede combinatie tussen natuur, cultuur en historie.

“Elk landgoed is een aparte wereld met  een eigen karakter, hart en verhaal. Het is het goede land, land met een ziel. Het goede leven, waar je welkom bent. Dat maakt de Nederlandse Landgoederen uniek en waard te bezoeken, te beleven en van te genieten.”
Nederlandselandgoederen.nl

Nederland kent tientallen landgoederen. Sommige zijn in particulier eigendom en andere zijn open voor een bezoek. Ik vind deze mooie landgoeren vooral door te googlen, maar er zijn ook een aantal websites waar je overzichten kunt vinden, zoals

Mijn favoriete landgoederen

Hieronder mijn top 5 tot nu toe. Ik heb nog heel wat landgoederen te gaan en deze top 5 zal in de komende jaren dan ook zeker weten veranderen. Maar voor nu deel ik deze in de hoop jullie wat inspiratie te geven voor een bezoekje. 

Ik geef bij mijn top 5 heel wat historie weer. Ik ben namelijk van mening dat landgoederen bijzonder zijn vanwege hun historie. Dat is wat een landgoed onderscheid van een ‘gewoon’ park of bos. En als je je echt verdiept in al die landgoederen, dan ga je zien dat ze stiekem allemaal iets met elkaar te maken hebben.

“De Nederlandse Landgoederen zijn verbonden met elkaar. In tijd, bloedlijn en karakter. Soms van oudsher, soms letterlijk in het gebied. Een verhaal, dat ons allen raakt. Toen en nu. Voor altijd.”
Nederlandselandgoederen.nl

En staat jouw favoriete landgoed nou niet in mijn top 5? Voel je vrij om via de reacties onderaan jouw favoriet door te geven en ook waarom ik dit landgoed moet bezoeken. Leuk om zelf ook geïnspireerd te worden. 

Landgoed Staverden

Landgoed Staverden ligt tussen Ermelo en Elspeet op de Veluwe, in een prachtige bosrijke omgeving. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park. En om het landhuis liggen uitgestrekte bossen om in te wandelen. 

Aan het begin van de herfst van 2020 maakte ik kennis met dit landgoed op aanraden van een vriendin op Instagram. Samen met haar en nog een twee vriendin bracht ik een dag door rondom het kasteel en in de bossen. Het was eind september en de paddestoelen groeien rijkelijk in het bos.

Het landgoed en het kasteel hebben een lange geschiedenis. De Gelderse graven (later hertogen) hadden waarschijnlijk al in de 12e eeuw een hof in Staverden. Uit de zes bewaard gebleven grafheuvels aan de westrand en oostrand van het beekdal blijkt dat er circa 4000 jaar geleden al mensen aanwezig waren in het gebied Staverden. 

Vanaf de 19de eeuw ontwikkelde Staverden zich snel. Gronden werden ontgonnen, wegen werden aangelegd of verbeterd en er werden twee nieuwe hoeves gebouwd. Doel van de eigenaren was om Staverden opnieuw als modern land- en bosbouwbedrijf zelfvoorzienend te maken, zoals het landgoed eeuwenlang had gefunctioneerd. bron: GLK.nl

Landgoed Staverden

Wat ik zo fijn vond aan mijn dag op Landgoed Staverden was natuurlijk het gezelschap van mijn vriendinnen. Ik ken hen via Instagram en dit was de eerste dag dat we met z’n drieën op pad gingen. Het landgoed verraste mij door de uitgestrektheid en de bijzondere onderdelen. Zo is er een pauwenverblijf met tientallen witte pauwen. Maar natuurlijk ook de Staverdense Beek die over het landgoed krioelt en de bierbrouwerij. Het is zeker een bezoek waard.

Al in 1400 werden er witte pauwen op Staverden gehouden. Vanwege deze eeuwenlange traditie staat Staverden ook wel bekend als de pauwenburght. Het landgoed was toen hof van de Gelderse hertogen. Het landgoed werd in leen uitgegeven aan diverse adellijke families met de verplichting om de witte pauwenveren te leveren als versiering van de helm van de hertog. Door Geldersch Landschap wordt deze traditie voortgezet. In plaats van de hertog krijgt nu de Commissaris van de Koningin de pauwenveren aangeboden en sieren nu een vaas in het provinciehuis. Bron: Elspeethistorie.nl

Voor een wandeling over het landgoed, kun je heel goed struinen door de bossen. In principe kom je vanzelf weer terug bij het kasteel.  Ook kun je kiezen voor het klompenpad ‘Speuldepad’ dat je kunt lopen vanaf het landgoed. Het is een route van 16 kilometer.

“Speur, ontdek, volg en verwonder je over wat groeit, bloeit, krioelt, vliegt, zwemt en fladdert. De Nederlandse Landgoederen bieden een schouwspel aan natuurschoon.”
Nederlandselandgoederen.nl

Landgoed Oud-Poelgeest

Op 20 minuten rijden van mijn huis ligt Landgoed Oud-Poelgeest. Een heel klein landgoed, waar een wandeling misschien een kilometer is, maar ik heb een hele andere reden om deze in mijn favorieten lijstje te zetten…

Het Kasteel stamt uit 1668 en was van de beroemde professor Boerhaave. Het kasteel is omgeven door een landgoed van 10 hectare vol loofbomen, een poortgebouw, boswachtershuis en een kapel. Daarnaast staat het koetshuis anno 1900. Op dit moment is het koetshuis omgebouwd tot een hotel en in het kasteel is ruimte voor evenementen, trouwerijen en een restaurant. 

De Horsten

De reden dat dit landgoed in mijn favorieten lijst staat is omdat het echt een paradijsje is middenin de Randstad. Een goed bewaard geheim… Na deze blog misschien wat minder geheim 😉

In het voorjaar tovert het landgoed om in een walhalla voor bloeiers. Krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, narcissen en duizenden, tienduizenden bosanemonen. Een wit tapijt!

Elk voorjaar ga ik in de maand maart elke week naar het landgoed. Ik lig uren op mijn knieën tussen de bloemen te fotograferen. Ik struin over de boogbrug richting een bankje dat uitkijkt op het kasteel, met mijn gezicht in de zon. En boven mijn hoofd vliegen spechten (de groene, kleine bonte en grote bonte varianten), halsbandparkieten, boomkruipers en -klevers, roodborstjes, vinken en koolmeesjes. Een komen en gaan van mens en dier op dit juweeltje in de Randstad

de horsten

“Struinend of mijmerend, pratend of stil genietend, stevig doorstappend of schrijdend. De lanen op de paden in. Bekijk het landhuis, de dieren, de landerijen, het bos… en wandelt voort.”
Nederlandselandgoederen.nl 

Landgoed Amerongen

Het landgoed rondom kasteel Amerongen ontdekte ik in de herfst van 2020. Ik vond een schitterende wandeling van 11 kilometer door de bossen rondom het kasteel. Het kasteel zelf bezocht ik niet vanwege de Coronacrisis, maar de omliggende bossen zijn absoluut een bezoekje waard.

Kasteel Amerongen is een prachtig ‘Huys’ uit de zeventiende eeuw. Oorspronkelijk is het kasteel een dertiende-eeuwse woontoren die werd gebouwd in de uiterwaarden van de Rijn. De gebroeders Henric en Diederic Borre kregen in 1286 toestemming van de Hollandse graaf Floris V om “een Huys te doen timmeren”. In de loop der eeuwen werd dit Huys uitgebreid van verdedigbare woontoren tot een kasteel met torens. 

In de zestiende eeuw vestigde Goert van Reede zich op het kasteel. De familie Van Reede bleef meer dan drie eeuwen lang eigenaar. Wanneer in 1795 het Franse leger de Nederlanden binnenvalt vertrekt de Oranje gezinde familie van Reede samen met stadhouder Willem V naar Engeland. Het vertrek van de familie van Reede naar Engeland betekent voor Kasteel Amerongen een langdurige afwezigheid van eigenaren.

Pas tegen het einde van de negentiende eeuw wordt het kasteel weer opnieuw bewoond. Het bezit van de familie Van Reede gaat over naar de familie van Aldenburg Bentinck. In 1977 droegen zijn kleinkinderen het kasteel over aan Stichting Kasteel Amerongen die tot doel heeft het kasteel in stand te houden en open te stellen voor publiek.(bron: kasteelamerongen.nl)

Als je van boswandelingen houdt, van uitzichtpunten en schitterende bomenlanen, dan is dit landgoed een absolute aanrader. Er zijn ook hier weer heel wat bijzondere plekken te noemen, zoals de Eenzame Eik.

Deze eenzame eik staat in het midden van het sterrenbos, top van de Amerongse berg. Deze eik is vermoedelijk in 1792 geplant tijdens de aanleg van het sterrenbos. De aanleg, op het hoogste punt van de Amerongse berg, vond plaats in opdracht van de eigenaren van kasteel Amerongen die hier een groot terrein in bezit hadden. Sinds 2004 staat de eenzame eik opvallend in het midden van een cirkel met bankjes. (bron:heuvelrugopdekaart.nl)

Amerongen
Amerongen

Het is geen landgoed waar je een landhuis, koetshuis, aangelegde tuin en boslandschappen bij elkaar vindt, zoals bijvoorbeeld bij Landgoed Staverden, maar de bosgebieden om het kasteel heen zijn absoluut de moeite waard. 

De wandeling die ik liep is een goede om het gebied te ontdekken. Aan het einde heb ik niet het gevoel dat ik 11 kilometer heb gelopen. Door de afwisseling en de mooie plekken vlogen de kilometers voorbij. Dus ja wil je een afwisselende wandeling door het bos? Dan is dit er eentje voor jou

“Soms is er geen wifi, ben je de tijd kwijt, is de stilte overweldigend en verlies je je in de schoonheid…de rust en ruimte van een landgoed, maken je licht, geven je lucht, troost en vrede. En doen je goed.”
Nederlandselandgoederen.nl

Landgoed Eerde

Absoluut het landgoed dat het meest uitgestrekt is en mij het meeste heeft gegrepen in de afgelopen tijd is Landgoed Eerde. Ik vond het via de website van Natuurmonumenten. Ik maakte de wandeling eind september op een warme nazomersedag. Uren dwaalde ik over het landgoed. Van het aangelegde parkland tot de weilanden en van het bos naar de hei. 

De eerste keer dat het huis in papieren en teksten vermeld wordt is in de 14e eeuw (1334). Er werd toen nog gesproken van Huis Eerde. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Vanuit zijn burcht terroriseerde hij de omgeving en belemmerde hij kooplieden de doortocht. De Utrechtse bisschop en de gedupeerde handelssteden Zwolle en Deventer vonden het genoeg en lieten in 1380 het rovershol platbranden tijdens een strafexpeditie (bron Natuurmonumenten.nl).

In de honderden jaren die volgen, wordt het kasteel vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en net zo vaak weer herbouwd. Het huidige uiterlijk kreeg het kasteel in 1715 van generaal Adolf Warner baron van Pallandt. 

De familie Van Pallandt heeft het kasteel generatie op generatie in beheer gehouden tot het in 1982 in beheer kwam van Natuurmonumenten. In 1934 wordt het kasteel in gebruik genomen door een internationale school, welke er tot op de dag van vandaag nog steeds is gehuisvest. 

Landgoed Eerde

Het landgoed kent vele gezichten. Alle onderdelen van een groot landgoed komen er in terug: pachterswoningen, boederijen, koetshuizen, akkerlanden, bosgebiedenen natuurlijk het kasteel. Het is een schitterende landgoed om te ontdekken en ik heb dan ook van elke kilometer genoten. Mijn advies is dan ook… ben je in de buurt van Ommen en wil je een mooi gebied ontdekken? Zet Landgoed Eerde dan vooral bovenaan je lijstje!

‘s-Gravelandse Buitenplaatsen

Op de grens van Noord-Holland en Utrecht, tussen Hilversum en Bussum liggen de ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. Acht buitenplaatsen die in elkaar overlopen en elk met hun eigen schoonheid. 

De ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen bestaan uit maar liefst acht buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh, Bantam, Hilverbeek, Spanderswoud, Land en Bosch, Jagtlust en Gooilust. Acht buitenplaatsen ieder zijn eigen verhaal en historie, maar nu allemaal in beheer van Natuurmonumenten. 

De Buitenplaatsen zijn allemaal met elkaar verbonden en je hebt af en toe geen idee waar de ene eindigt en de volgende begint. En toch hebben ze ook allemaal hun eigen karakter en sfeer. Bij sommige is het bijbehorende landhuis nog intact en bij anderen zijn er alleen nog kleine bewijzen te vinden van zijn bestaan.

Ik ben hier ondertussen al heel wat keren geweest en elk jaargetijde is dan ook schitterend voor een wandeling hier. Via de website van Natuurmonumenten zijn er verschillende routes te vinden. Mijn favoriete route is de Bomenroute. Deze is maar liefst 17 kilometer maar in te korten naar andere afstanden. Het is een route die je o0ver vijf van de acht buitenplaatsen meeneemt, zoals Bantam.

's-Gravelandse Buitenplaatsen

Buitenplaats Bantam is een buitenplaats zonder landhuis. Dat is namelijk in 1970 gesloopt. Er staat nu een verrekijker. Wanneer je er doorheen kijkt, zie je hoe het landhuis eruit heeft gezien. Onder de grote naaldboom links is nog een stuk van de oude bordestrap terug te vinden. Maurits Jacob van Lennep en zijn echtgenote Caroline Wilhelmine van Loon lieten in 1878 het huis “Bantam” bouwen.  Op de hoogste heuvel naast het huis heeft ooit een zogenaamde Turkse tent gestaan waarin men thee dronk en zicht had tot aan de Zuiderzee. De betonnen fundering is nog te vinden.

Een dagje in ‘s-Graveland zorgt bij mij voor rust. Het is dan ook één van mijn favoriete landgoederen binnen een uur rijden vanaf mijn huis. Een dagje hier neemt je even mee terug naar het leven zoals het ooit geweest moet zijn op deze buitenplaatsen.

“Leef je uit, voel je lijf, wees buiten, adem in, adem uit, klim in een boom, heuvel op en af, ruik het seizoen, zie het moois, hoor de vogels en lees de verhalen, proef het goede leven”.
Nederlandselandgoederen.nl

Bronnen quotes: 

Meer routes over landgoederen