In de Kaapse Bossen heb ik al eerder avonturen beleefd en ik weet dus dat het daar schitterend is. Maar dat de bossen in de herfst veranderen in een paradijs vol paddenstoelen, dat heb ik dit jaar ervaren. Laat mij je meenemen langs allerlei soorten zwammen, kabouterhuisjes en elfenbankjes

Met nieuwe mensen in de bossen

Deze wandeling maak ik niet alleen. Sinds een jaar ben ik lid van een community genaamd, Nieuwe Mensen Leren Kennen (NMLK). Via deze community kun je evenementen bijwonen of organiseren en het eerste evenement dat ik organiseerde was een fotografiewandeling door de Kaapse Bossen om paddenstoelen te fotograferen. Vanwege de coronamaatregelen heb ik het aantal deelnemers een aantal keer moeten wijzigingen. Uiteindelijk ontmoet ik drie ‘nieuwe mensen’ op zaterdagochtend om half 9 op parkeerplaats De Groene Entree Kaapse Bossen.

Een rustige start 

Als organisator van dit evenement zorg ik dat ik op tijd aanwezig ben om de andere deelnemers op te vangen. Ik draai dan ook iets over acht de parkeerplaats op. Het fijne aan ergens heen gaan, waar je al bent geweest, is dat de weg al wat bekender is en ik rij dus in één keer naar de goede parkeerplaats. 

Het kan hier nogal verwarrend zijn aangezien alle parkeerplaatsen starten met “De Groene Entree…”. Het duurt dan ook niet lang voor Peter belt en aangeeft dat hij op de verkeerde parkeerplaats staat en onderweg is. Het is er nog rustig. Er staan pas vier andere auto’s en wanneer Peter een aantal minuten later de parkeerplaats oprijdt, heb ik mijzelf al voorgesteld aan Marc en is ook Dorien gearriveerd. Na een voorstelrondje is het tijd om de blauwe pijlen te volgen.

Witte paddenstoelen

De start van de wandeling leidt ons door de eerste van de te bezoeken bossen waar we vooral witte paddenstoelen vinden. We komen de gele knolamaniet tegen (ondanks dat deze vooral wit is), de grauwe amaniet, de zwerminktzwam (die leuke witte die op boomstammen als lampenkapjes), de gewone zwavelkop (geel met bruin), en de berkenzwam.

Enthousiast als we zijn leggen we elke paddenstoel vast. We hurken en knielen en zakken op de grond voor de beste positie om foto’s te nemen. Sommigen met een spiegelreflex camera en anderen met een smartphone. Alles is mogelijk en ik vind het leuk om te zien dat niet alleen ik enthousiast wordt van paddenstoelen haha

Langzaam komen we vooruit. Op elke stronk, onder elke boom en achter ieder plukje gras piepen er vooral witte paddenstoelen te voorschijn. Alles moet op de foto, want wie weet komen we deze soort niet meer tegen…

Heerlijke bossen

Het eerste deel van de wandeling eindigt bij een drukke weg die we oversteken. We wandelen een heel stuk zonder dat we paddenstoelen fotograferen. Veel zijn te klein, liggen onder de bladeren of staan op onbereikbare plekken. Maar het zijn er veel, dat wel. We volgen braaf de blauwe pijlen en kletsen over fotografie, hoe corona onze levens beïnvloedt en hoe fijn het is om via NMLK sociale contacten te hebben na een week lang thuis werken. 

Mijn drie medewandelaars zijn nog niet eerder in de Kaapse Bossen geweest en genieten enorm van al het moois dat ze zien, de sfeer die er hangt en de dingen zie ze kunnen fotograferen. We wijzen elkaar continu op nieuwe vondsten en wachten geduldig als één van de anderen wat langer de tijd neemt om te fotograferen.

Een leerzame wandeling

Doordat ik veel fotografeer heb ik bepaalde praktijkervaring opgedaan en wanneer Dorien hetzelfde type camera blijkt te hebben, kan ik haar heel wat tips geven. Zowel over hoe je mooi een compositie maakt, maar ook over de mogelijkheden van haar camera. Een dankbare taak aangezien Dorien de nieuwe kennis opzuigt als een spons. Ze wil van alles weten. 

Drukte in de bossen met paddenstoelen en mensen

Na iets meer dan de helft van de wandeling, op ongeveer 5 kilometer, zijn we al 4,5 uur onderweg. Vooral de tientallen vliegenzwammen (de rood met witte stippen) die we zijn tegengekomen nemen veel tijd in beslag. Er zijn er zoveel en ze zijn zo fotogeniek dat we blijven fotograferen. Maar ook de kleverige koraalzwam (een feloranje beauty) vraagt de aandacht. De bossen stellen ons niet teleur als het gaat om de aantallen paddenstoelen.

Prachtige vondsten

Ondertussen is het ook een stuk drukker in het bos. Het is duidelijk te merken dat het herfstvakantie is en mooi weer. Gezinnen, oudere echtparen, jonge stellen en wandelclubs. We komen van alles tegen. Het is vooral leuk dat mensen elkaar wijzen op mooie paddenstoelen of andere vondsten. Zo worden wij gewezen op een schitterende Paarse schijnridderzwam en vele rodekoolzwammen. Deze laatste wordt ook wel de amethistzwam genoemd, maar laten we eerlijk zijn… rodekoolzwam klinkt toch heel veel leuker?? 

bossen
Bossen

Een boterham uit het vuistje

De horeca zijn natuurlijk gesloten en dus hebben we allemaal een boterhammetje meegenomen voor onderweg. We eten uiteindelijk rond een uurtje of één als we onszelf even pauze gunnen van het fotograferen. Uiteindelijk zoeken we een bankje op het grasveld rondom Café De Helenahoeve en we zijn niet de enige. De Helenahoeve doet aan take-out koffie en daar genieten heel wat mensen van. Wij eten onze boterhammen en praten over de vele mooie dingen die we al gezien.

Bekende mensen in de bossen

Vanaf hier is het nog een klein uurtje wandelen. Onderweg komen we nog een aantal vliegenzwammen tegen, waar heel wat mensen omheen liggen om die vast te leggen. Ik vind het zo leuk om te zien hoe mensen aangetrokken worden door die rood met witte stippen. Hoe kinderen hun fantasie de vrije loop laten over kabouters die wonen in die paddenstoel en op zoek gaan naar de voordeur. 

Wanneer we aankomen bij een kruispunt komt er een klein jongetje op kaplaarzen van rechts, gevolgd door zijn vader. Ik bedenk heel even dat ik die twee er heel bekend uit vind zien. En dan komt zijn moeder tevoorschijn en sta ik oog in oog met één van mijn collega’s. Naast nieuwe mensen kom ik dus ook bekende mensen tegen in de Kaapse Bossen vandaag.

We ronden de laatste kilometer af en komen rond een uur of twee terug bij de auto’s. Daar blijkt dat de parkeerplaats overvol staat. Er staan zelfs mensen in de rij om de auto kwijt te kunnen. Mooi weer, de herfst en de vakantie maken dat mensen er allemaal op uit trekken. Marc, Peter, Dorien en ik praten nog heel even na over de wandeling en onze ervaring om met drie wildvreemden een dag op stap te zijn. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik vond het een super leuke ervaring. Ik neem afscheid en stap in de auto naar huis, waar ik diezelfde avond nog vier andere wandelingen in plan voor de komende weken. Allemaal met nieuwe, nu nog, onbekende mensen. 

Paddenstoelen in de Kaapse Bossen

Deze bossen zijn sowieso een absolute aanraden voor een wandeling, maar als je graag paddenstoelen ziet en fotografeert, dan moet je er gewoon in de herfst een bezoek brengen. Er zijn wandelingen van allerlei lengten dus voor iedereen is er iets te vinden. Ik heb weer veel mooie paddenstoelen gezien en gefotografeerd en daar bovenop ook nog eens nieuwe mensen leren kennen.

Misschien vind je dit ook wel leuk

Wandelen over de Holterberg

Wandelen over de Holterberg

De Holterberg… de bekendste berg van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een schitterend en vooral heuvelachtig gebied in Overijssel. De Holterberg dankt zijn naam aan het dorp Holten, dat aan de voet ligt. Vanuit Holten wandel je dus letterlijk zo de berg op en...

Veluwezoom: Op jacht naar knooppunten

Veluwezoom: Op jacht naar knooppunten

De Veluwezoom is één van mijn favoriete bestemmingen voor een wandeling. Zo favoriet dat ik een groot deel van de wandelingen van Natuurmonumenten daar al heb gemaakt. En dus… werd het tijd om zelf een wandeling uit te stippelen door middel van de knooppunten die door...

error: Content is protected !!