fbpx

De herfst… Mijn favoriete seizoen. De bladeren aan bomen die ineens allerlei verschillende kleuren krijgen uiteenlopend van okergeel tot donkerbruin en van rood naar oranje. De geur van een nattige bosgrond en de paddenstoelen die omhoog schieten. Mijn perfecte herfstdag is er eentje waarbij de zon schijnt na een fikse regenbui. Na een fikse wandeling in het bos plof je neer bij een boshut of restaurantje voor een heerlijke koffie, warme chocolademelk of een biertje. Fantastisch!

Voor deze blog heb ik een aantal gebieden op een rij gezet die fantastisch zijn voor een prachtige herfstwandeling. Kies een gebied en trek er opuit!

Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Ja deze eerste mag absoluut niet missen in het rijtje in deze deel 2 van leuke wandelgebieden. De Amsterdamse Waterleiding is een gebied waar ik al zo vaak ben gaan wandelen. Elk jaargetij is er schitterend. De laatste keer maakte ik een heerlijke avondwandeling in de zomer.

Het gebied ligt tussen De Zilk (beneden) en Zandvoort (boven) en is in beheer van Waternet. Er zijn vier ingangen en vanuit elke ingang gaan er verschillende gemarkeerde wandelingen, waarbij de afstanden variëren van 5 kilometer tot 10 kilometer.

De Waterleidingduinen zijn vooral bekend om de grote hoeveelheid damherten die je tegenkomt tijdens een wandeling, maar ook vanwege de vossen en vele soorten vogels. Honderden herten lopen vrij rond en het is dan ook (bijna) gegarandeerd dat je er eentje (of veel meer) tegenkomt. Middenin de herfst breekt de bronsttijd voor de damherten aan (rondom de herfstvakantie). De mannatjes trekken dan al knorrend (zo heet het bij damherten) door het gebied op zoek naar vrouwtjes. De heren die ze tegenkomen worden uitgedaagd tot prachtige gevechten.

Het fijne aan dit gebied is dat je er vrij mag struinen door de duinen. Dat betekent dat je niet op de paden hoeft te blijven. Door middel van hekken en borden wordt aangegeven in welke delen je niet mag komen, die zijn speciaal voor de dieren, maar verder mag je overal komen. Kruip tussen de bomen door, sluip een duin op of steek dwars over de open vlakten naar de overkant. 

Mijn favoriete ingang is Panneland, de tweede ingang vanaf Noordwijk gekeken. Deze ingang is bereikbaar door middel van het volgen van een kronkelweggetje naar een grote parkeerplaats en de Boshut Panneland. Het weggetje erheen geeft mij al een heerlijk ‘eropuit’-gevoel. En vooral die Boshut is een aanrader voor een kop koffie of een (alcoholvrij) biertje na een lange wandeling. Ik zou zeggen trek er deze herfst eens op uit.

Provincie: Noord-Holland
Adres: vier ingangen
Entree: € 1,50 p.p. of € 10,- voor een jaarkaart
Parkeerkosten: € 2,- per auto

Kaapse Bossen

Kaapse Bossen

De Kaapse bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en staan bekend om de vele paddenstoelen in de herfst. Het bos is uitgestrekt en veelzijdig. Onlangs trok ik een dag door die bossen en wilde na afloop van de wandeling absoluut niet naar huis. De aantrekkingskracht van de paden, de rust in de vroege ochtend en de kans op het spotten van wild is magisch!

Ook dit gebied is, zoals vele gebieden die ik bezoek, in beheer van Natuurmonumenten. Je wandelt er langs boswallen, eikenhakhout, uitkijktoren De Kaap en theehuis Helenaheuvel. De zonnestralen die door de takken heen komen, de geuren van het mos als het net geregend heeft en dat sluit je dan af met een heerlijke kop koffie op het terras van de Helenahoeve. 

In de herfst staat de bosvloer bezaaid met de mooie paddenstoelen. Check de berm naast de wandelpaden, de boomstammen en – stronken. Je zult er genoeg vinden. Maar ook is de jacht op kastanjes, eikels en beukennootjes hier geopend in de herfst.

Bekijk rustig meer informatie over het gebied en de wandelingen op de website van Natuurmonumenten. Of ga eens met de boswachter op pad voor het spotten van die bekende paddenstoelen.

Provincie: Utrecht
Adres: o.a. Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Planken Wambuis

De Veluwe

De Veluwe, waarschijnlijk één van de meest bekende natuurgebieden van Nederland. Iedereen is er wel eens geweest voor een wandeling of een vakantie. In dit enorme beschermde natuurgebied hebben de dieren vrij spel. De Nederlandse big five, zoals edelherten en wilde zwijnen, krijgen hier alle ruimte. Over de zandverstuivingen, in het kreupelhout, de dikke bossen en langs heidevelden. Dit is mijn all time favorite gebied om te komen. 

Maar ‘de veluwe’ is een heel breed begrip. Het gebied bestaat namelijk uit heel wat kleinere bossen, heidevelden en zelfs een Nationaal Park. Hier een aantal van mijn favoriete natuurgebieden op de Veluwe.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Het Nationaal Park is het enige gebied waar je moet betalen voor je entree, maar ook het enige gebied waar je bijna gegarandeerd wild kunt spotten. Ik kwam als kind zijnde al in het Nationaal Park met mijn ouders en ook de afgelopen maanden heb ik het park vaak bezocht. Soms vroeg in de ochtend, soms overdag, maar vaker in de avonduren, de uren dat het wild actief is.  

In het park is van alles te doen. Fietsen op de gratis witte fietsen die er staan (ja mensen gratis te gebruiken), uren wandelen over de wandelpaden of een rondje in de avonduren met de auto. Echt als je naar de Veluwe wilt en je wilt zo goed als gegarandeerd wild spotten? Stuur mij even een berichtje en ik geef je wat tips over waar je de meeste kans maakt. 

Provincie: Gelderland
Adres: er zijn drie entrees. Mijn favorieten zijn Hoenderloo en Otterloo
Entree: Momenteel rond de 11 euro per persoon
Parkeren: rond de 4 euro

Meer informatie over prijzen >>

Deelerwoud
Ook buiten het Nationaal Park zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden op de Veluwe. Denk aan het Deelerwoud. Het Deelerwoud ontdekte ik via een kennis van mij in de zomer van 2020. Ik wandelde er, heel vroeg in de ochtend, een wandeling van Natuurmonumenten. Het was een heerlijke wandeling waarbij de natuur met mij samen wakker werd. Na tien minuten stond ik al oog in oog met een wild zwijn. Een bijzondere ontmoeting waarbij we elkaar heel even doodstil in de ogen staarden. Deze ontmoeting werd gevolgd door ontmoetingen met een ree en haar jong, vijf edelherten (dames), een ree op het heideveld en een wild zwijn op weg naar de auto. Al met al een bijzonder succesvolle wandeling in een ontzettend mooi gebied. 

Provincie: Utrecht
Adres : Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Nationaal Park Veluwezoom
Veluwezoom, één van de Nationaal Parken op de Veluwe. Een gebied van 5.000 hectare vol met prachtige wandelpaden en fietspaden. Ik heb al een aantal wandelingen gelopen door het gebied en de eerstvolgende op mijn lijstje wordt de Bronstroute.

Kenmerkend aan het Nationaal Park zijn de hoogteverschillen. Je kunt er heerlijk wandelen over heuvels, zandverstuivingen, door bossen en over landgoederen. Voor iedereen is er iets. En niet te vergeten de heidevelden die zo mooi in bloei staan op de Posbank eind augustus. Dit gebied moet je een keer bezocht hebben in je leven 😉

Provincie: Gelderland
Adres: Heuvenseweg 5, Rheden
Entree: gratis
Parkeren: gratis

NP Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Dit gebied ligt van alle gebieden in deze blog het verste van mijn huis. Op ongeveer twee uur rijden van Den Haag, ligt het zuidelijke puntje van de Sallandse Heuvelrug in de gemeente Holten. Het is een gebied waar elke wandeling een pittige klim belooft. Het is duidelijk dat je hier een heuvelrug beklimt. Maar na elke klim krijg je als beloning een fantastisch uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kun je tientallen kilometers ver kijken en met een beetje geluk spot je een ree ergens op de heuvelrug. En beeld je eens in wat een prachtig kleurenpallet de boomtoppen geven in de herfst… 

Er zijn heel veel beginpunten en wandelingen (of fietstochten) mogelijk. Je kunt het beste een kijkje nemen op de website van het Nationaal Park om een idee te krijgen. 

Provincie: Gelderland
Adres: Er zijn vele mogelijkheden om dit park te bezoeken
Entree: gratis
Parkeren: gratis

Mascha Looije Fotografie

Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen

Wil je nu liever niet teveel wandelen, maar vooral genieten van mooie en bijzondere paddenstoelen, dan kun je een bezoek brengen aan Lusthof de Haeck. Het is een klein wandelbos, met magische doorkijkjes en loopbruggetjes. Perfect dus voor een wandeling in de herfst!

Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen en over bruggetjes. Om elke bocht en onder elke boom vind je wel een paddenstoel.

Via de app en de website van Natuurmonumenten kom je uit op een leuke wandeling van 3,5 kilometer. Leuk om te doen met de kinderen en hen te laten zoeken naar de paddenstoelen en wellicht wel de kabouters die er in wonen. 

Het gebied is vooral te bereiken met de auto. Deze parkeer je bij een werkschuur van natuurmonumenten een stukje lopen vanaf Lusthof de Haeck, maar ook de wandeling erheen is al heerlijk.

Provincie: Zuid-Holland
Adres: Werkschuur de Kievit
Entree: gratis
Parkeren: gratis

En nog veel meer…

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer opties. Op websites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Landschappen (elke provincie heeft wel een ‘Landschap’-site) vind je nog veel meer ideeën voor wandeling. Heb je een leuke tip waar ik mooie wandelingen kan maken of paddenstoelen kan fotograferen? Laat het hieronder in de reacties aan mij weten. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe pareltjes van plekken. 

Meer herfstwandelingen 

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen en de Amerongse Bossen

Kasteel Amerongen is één van de weinige kastelen in Nederland die buiten de dijken in de uiterwaarden ligt. Het is een van de best bewaarde buitenhuizen uit de Gouden Eeuw van Nederland. Rondom Kasteel Amerongen ligt een wandelroute van 11 kilometer waarvan maar...

Wandelroute Veluwezoom – Heuven & Beekhuizen

Wandelroute Veluwezoom – Heuven & Beekhuizen

De Veluwezoom is één van mijn favoriete wandelgebieden. Ik kwam er vroeger al vaak met mijn ouders. De posbank, daar ben ik zo'n beetje mee opgegroeid. Voor de wandelroute Veluwezoom vandaag, heb ik gekozen voor een route van Natuurmonumenten: Heuven Beekhuizen...

Paddenstoelen en reeën

Paddenstoelen en reeën

Daar sta ik dan... starend tussen de struiken door... oog in oog met een ree. Om acht uur vertrokken we, mijn wandelmaatje (buurman) en ik voor een autorit naar het wandelgebied. 15 minuten later waren we er al. In Voorburg wonen is zo lekker. We hebben allerlei...

Pin It on Pinterest

Share This