...

Heidevelden, loofbossen, naaldbossen, zandverstuivingen, maar ook polderlandschappen, akkerlanden en graslanden. Wilde zwijnen, reeën, edelherten, wilde ponies, Schotse Hooglanders, schapen en honderden soorten vlinders en insecten. Dat en nog veel meer, is wat je allemaal tegen kunt komen tijdens een wandeling over de Veluwe. Maar waar ga je wandelen? Welk gebied kies je uit? In dit artikel geef ik je 8 van de mooiste wandelroutes over de Veluwe.

1. Over de hei en door de bossen van de Veluwezoom 

Afstand: 12 kilometer
Gemeente: Rheden

De Veluwezoom is één van de twee Nationaal Parken binnen de Veluwe en ligt in het midden / zuiden. Er zijn heel veel routes denkbaar in het park, maar mijn favoriete is een route van 12 kilometer die ik heb uitgestippeld via wandelknooppunten. 

De wandelrouteroute start vanaf de parkeerplaats van het bezoekerscentrum in Rheden en gaat langs highlights als de schaapskooi, de Posbank, Onzalige bossen en over de Koningslaan. Je komt tijdens deze route door jonge en eeuwenoude bossen, over heidevelden, langs beekjes en weilanden. Een route die je meeneemt heuvels op en af en dus wel een beetje een kuitenbijter is. Deze mag je gewoon niet missen wanneer je houdt van de Veluwe en staat dan ook hoog op mijn lijstje van mooiste wandelroutes van de Veluwe.

wandelen-veluwezoom

Wanneer je mijn ebook download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

mooiste wandelroutes veluwe

2. Prinsheerlijk het Paleispark op het Kroondomein

Afstand: 6 kilometer
Gemeente: Apeldoorn

Tweede in mijn lijstje met mooiste wandelroutes over de Veluwe gaat door het Paleispark op het Kroondomein. het Kroondomein is het grootste aaneengesloten landgoed van Nederland en zit boordevol geschiedenis en historie van onze Koninklijke Familie. Het ligt naast Apeldoorn en bevindt zich dus op de Midden Veluwe.

Het Kroondomein bestaat grofweg gezegd uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij, het bosgebied. Het bosgebied zit vol met wild. Ook hier is het heel mooi wandelen. Maar een mooie wandelroute gaat door het Paleispark.

Ook dit is een route die ik zelf heb uitgestippeld, maar dan via de route-app Komoot. Een route van 6 kilometer langs de stallen, het oude jachtslot, de paardenbegraafplaats, beeldenvijver en het oude doolhof.

Let op het deel van het Paleispark met het oude jachtslot is maar twee maanden per jaar geopend voor bezoekers. Dat zijn de maanden april en mei. Doe er je voordeel mee zodra het park weer open is. Want het Paleispark is net zo mooi als al die mooie landgoederen waar Engeland bekend om staat. 

–> Tip! Wil je door het bos wandelen op het Kroondomein, dan is deze wandelroute wellicht leuk >>

mooiste wandelroutes veluwe

3. Dansen met de bomen in het Speulderbos

Afstand: 5.8 kilometer
Gemeente: Garderen

Het Speulderbos met haar dansende bomen stond lang op mijn bucketlist en niet voor niets. Het is één van de mooiste bossen, die ik ooit heb bezocht en één van de oudste (van Nederland) en ligt op de Noord-Veluwe. De oude eikenbomen groeien in bochten en worden daardoor de dansende bomen genoemd. 

Het bos zit bomvol met wilde zwijnen en met een beetje geluk, en het juiste tijdstip, sta je ook regelmatig oog-in-oog met een eenzame keiler (mannetje) of wellicht een hele rotte. Het bos bestaat uit brede zandpaden en smalle kronkelpaden tussen de bomen door.

Start van de route

Deze route vertrekt vanaf een kleine parkeerplaats net buiten Garderen en gaat over toppen van heuvels (de duintjes), via brede en smalle paden door zowel loof- als naaldbossen. Langs de dansende bomen en mijn tip… zorg dat je er met zonsopkomst bent. Want geloof mij, die dansende bomen in combinatie met zonlicht = magisch. En daarom hoort deze route in het lijstje van de mooiste wandelroutes op de Veluwe.

–> Tip! Een andere route door het Speulderbos start vanaf Landgoed Schovenhorst >>

Wandelroutes de Veluwe

Wanneer je mijn routes download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

mooiste wandelroutes veluwe

4. Wonderlijke vergezichten in Boswachterij Kootwijk

Afstand: 6 kilometer
Gemeente: Hoog Buurlo

Boswachterij Kootwijk bestaat uit bossen, heidevelden en zandverstuivingen. En natuurlijk het bekende Radio Kootwijk. Maar deze route gaat langs een ander deel van de boswachterij en start vanaf parkeerplaats Hoog Buurlo aan de Hoog Buurloseweg. 

Hoog Buurlo is een gehucht met twee boerderijen en twee schaapskooien, de oude en de nieuwe schaapskooi. De schaapsherder woont in één van de boerderijen. Vanaf de parkeerplaats wandel je in vijf minuten dit gehucht in en sta je aan de start van deze mooie wandelroute over het midden van de veluwe. 

Vanuit een loofbos kom je terecht op de hei. Vanaf een heuvel kijk je uit over de Hoog Buurlose heide en kun honderden meters ver kijken. Met de schaapskudde en haar kuddeberschermingshonden en wie weet… spot je er wel een wolf. 

mooiste wandelroutes veluwe

5. Wild spotten in het Deelerwoud

Afstand: 8 kilometer
Gemeente: Beekbergen

Eén van de eerste en meest bijzondere en mooie wandelroutes op de Veluwe die ik een tijd geleden wandelde, is een route waarin de naam als staat dat ik wild zou spotten: herten spotten in het Deelerwoud. 

De wandelroute start in het bos vanaf parkeerplaats Woeste Hoeve. Al binnen vijf minuten dat ik in het bos binnenkom sta ik oog-in-oog met een grote keiler. En dat was nog maar het begin van mijn wandeling. Gedurende de 8 kilometer lange route door het bos en over de hei zag ik meerdere zwijnen, edelherten, schotse hooglanders en reeën.

Het is een afwisselende route door naaldbossen, loofbossen en een deel over het grote heideveld. Een route om te speuren tussen de bomen en wie weet wat je tegenkomt. 

–> Tip! Een andere route door het Deelerwoud is een Crossbill route van 11 kilometer >>

mooiste wandelroutes veluwe

6. Lange lanen van Planken Wambuis

Afstand: 8 kilometer
Gemeente: Otterlo

Planken Wambuis is een bijzonder gebied en zorgt daarom voor een mooie wandelroute over de Veluwe. Lange brede beukenlanen en houtwallen tekenen dit gebied. Net als de Spaanse runderen en New Forest ponies die het gebied begrazen. 

Let goed op want die ponies kunnen nieuwsgierig zijn. Jij houdt natuurlijk afstand, maar zij zijn nieuwsgierig. Dus komen zij te dichtbij? Zorg dan dat je wegloopt en treuzel niet. Stevig doorlopen is het handigste. 

Die brede lanen en de potentie van een ontmoeting met één van deze bijzondere runderen en grote ponies maakt dat deze wandelroute op mijn lijstje staat. De route loopt over de brede lanen, langs heidevelden, door het bos en over velden. Van uitzichtpunten naar mooie doorkijkjes.

–> Tip! Wil je meer weten over de omgang met grote grazers tijdens je wandelingen? Vraag mijn gratis handout aan!

Wanneer je mijn ebook download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Handout wilde dieren
mooiste wandelroutes veluwe

7. Het Verscholen Dorp in het Vierhouterbos

Afstand: 6.7 km
Gemeente: Vierhouten

Het Vierhouterbos ligt op de Noord Veluwe en is een schitterend bos dat voornamelijk bestaat uit loofbos. Daarnaast ligt er het grote Hendrik Mouwen Heideveld. Een schitterend heideveld vol met vogels, zandhagedissen en insecten. Het bos zit vol met edelherten, reeën en zwijnen.

De route gaat ook langs het Verscholen Dorp, een dorp van hutten deels ingegraven in de grond en met mos bedekte daken. Op die manier waren ze van bovenaf niet te zien door Duitse vliegtuigen. In het Verscholen Dorp leefden, in WO II, bijna honderd onderduikers in de hoop uit de handen van de Duitsers te blijven. Op dit moment staan er drie hutten die door zijn nagebouwd als herdenking en aandenken aan wat in dit Dorp heeft plaatsgevonden. 

Deze route gaat voornamelijk over brede karrensporen en bospaden. Vanaf deze brede paden heb je een goed zicht tussen de bomen om de dieren te spotten. Een route die niet mag missen op een lijst met mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Wandelroute wekeromse zand

8. Het Wekeromse Zand

Afstand: 7 km
Gemeente: Wekerom

Het Wekeromse Zand, één van de weinige nog actieve stuifzandgebieden van West Europa. Een uniek gebied dus. Het Wekeromse Zand ligt aan de Westzijde van de Veluwe, boven Ede en rechts van Barneveld. Het is een gebied waar hei, bossen en zandverstuivingen elkaar afwisselen.

Wat dit gebied ook uniek maakt, is de aanwezigheid van een kudde moeflons. Dit zijn de kleinste wilde schapen van Europa, welke bekend staan om hun vacht en grote horens. Ze hebben dus geen wol, maar haren als vacht.

De wandelroute start vanaf de parkeerplaats en gaat het bos in. Een heuvelachtig bosgebied, waar de bodem bestaat uit mos en de geur van naaldbomen rondhangt. Vanaf het bos wandel je naar de hei. Via vennen en hetb stuifzand kom je terug bij de parkeerplaats. Onderweg heb je grote kans op het spotten van de moeflons.

Meer tips voor De Veluwe

100x Wandelen op de Veluwe: tips voor gebieden en routes

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de Veluwe vol met informatie over de verschillende subgebieden en wandelroutes door die...

Deel deze wandeling op Pinterest

mooiste wandelroutes veluwe
mooiste wandelroutes veluwe
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

error: Content is protected !!